Vremea în săptămâna 20 – 26 iunie

Instabilitatea atmosferica va predomina si in urmatorul interval mai ales in regiunile vestice, nordice si centrale ale tarii. Furtunile severe care au produs pagube insemnate in ultimele zile in Oltenia si Moldova (grindina gigantica de pana la 10 centimetri si rafale puternice de vant) vor reveni pe parcursul zilelor de luni si miercuri, cand astfel de fenomene severe se vor inregistra iarasi pe arii extinse. Cu toate acestea, canicula va ramane pe pozitii in sudul tarii si izolat si in sudul Transilvaniei, iar temperaturile vor urca pana la 35-37 de grade, care impreuna cu umiditatea ridicata vor crea un disconfort termic accentuat.

Luni vremea va fi in general instabila in vestul, sud-vestul, centrul si nordul tarii, unde pe arii extinse se vor semnala averse de ploaie insotite de frecvente descarcari electrice, grindina de dimensiuni medii si mari si rafale puternice de vant, asociate cu momentul de debut al averselor. Cantitatile de apa vor ajunge local pana la 15-20 de mm si izolat 30-40 de mm, in special in zonele in care celulele de furtuna se vor dezvolta una in spatele celeilalte, pe linii de convergenta. Vantul va sufla in general slab pana la moderat, cu unele intensificari trecatoare la tare in cursul pranzului in nord-estul tarii. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 30 si 35 de grade in Transilvania si Maramures, 26-30 de grade in Banat si Crisana, 31-36 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 29-33 de grade in Moldova.

Marti tara noastra se va afla in continuare pe o linie frontala ce va caracteriza o vreme in general instabila in jumatatea vestica a tarii si frumoasa in cea estica. Desi fenomenele severe nu vor mai avea o arie la fel de larga de cuprindere precum in zilele precedente, intensitatea acestora nu va fi cu mult mai scazuta, existand in continuare conditii pentru grindina de dimensiuni medii si mari, intensificari ale vantului ce pot lua aspect de vijelie (rafale de 80-100 de km/h) si descarcari electrice frecvente. Cantitatile de apa vor fi mai scazute in comparatie cu ziua precedenta, dar mai pot ajunge izolat pana la 15-20 de mm, cu precadere in zonele montane din sud-vestul Romaniei. In est si sud vremea va fi frumoasa si calduroasa, chiar usor caniculara in zona Luncii Dunarii, unde si umiditatea relativa de 40-50% va face aerul cu atat mai greu de respirat. Vantul va sufla in general slab in aproape toata tara, cu unele intensificari temporare doar in Moldova si in estul Dobrogei. Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre 30 si 34 de grade in Transilvania si Maramures (cu valori posibil usor mai ridicate in sudul Transilvaniei, daca cerul va ramane senin), 29-33 de grade in Banat si Crisana, 32-37 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu valori usor mai scazute pe litoral) si 30-35 de grade in Moldova.

Miercuri instabilitatea atmosferica se va mentine la cote ridicate in aceleasi zone, respectiv Banat, vestul Olteniei, Crisana, Transilvania (cu exceptia sud-estului regiunii), Maramures si nordul Moldovei. Aici vor cadea cu precadere in cursul dupa-amiezii pe arii relativ extinse averse de ploaie insotite de frecvente descarcari electrice si izolat de grindina de dimensiuni medii si mari, iar in momentele de inceput ale averselor vor fi si intensificari sustinute ale vantului ce pot lua trecator aspect de vijelie. Cantitatile de apa vor ajunge local pana la 10-15 mm si izolat 25-30 de mm, cu precadere in Banat. In restul zonelor tarii vremea va fi in general frumoasa si calda (chiar caniculara in sud-est), iar cerul va fi variabil spre mai mult senin. Vantul va sufla in general slab in vestul si nordul tarii si moderat in sud si est. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 30-35 de grade in Transilvania si Maramures, 31-34 de grade in Banat si Crisana, 32-36 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (din nou cu temperaturi usor mai scazute in zona litorala) si 30-35 de grade in Moldova.

Joi vremea se va ameliora ca aspect in regiunile intracarpatice, doar local la munte si izolat in rest urmand sa se mai dezvolte nori cumulonimbus din care vor cadea averse de ploaie insotite de descarcari electrice, insa manifestarile vremii nu vor mai avea o asemenea violenta precum in ultimele zile. Vantul va sufla in general slab pana la moderat, cu unele intensificari temporare in cursul dupa-amiezii doar pe litoral si in Delta Dunarii. Temperaturile foarte ridicate se vor mentine mai ales in sudul tarii, unde dupa-amiaza va fi local caniculara. Maximele termice vor fi situate in general intre 30 si 35 de grade in Transilvania si Maramures, 31-34 de grade in Banat si Crisana, 31-36 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 28-33 de grade in Moldova. Chiar daca aceste temperaturi aparent nu reprezinta ceva de speriat, umiditatea ridicata advectata de pe Marea Neagra de vantul estic in straturile inferioare ale troposferei va accentua cu mult disconfortul termic resimtit de organismul uman.

Vineri tara noastra se va afla in continuare sub influenta unui camp de presiune ridicata, iar vremea va fi in consecinta frumoasa, cu un cer variabil spre mai mult senin. Cateva averse razlete de ploaie insotite de descarcari electrice se vor semnala local in cursul dupa-amiezii in zonele montane si doar cu totul izolat la ses. Umiditatea ridicata din aer va face nu doar aerul sufocant in cursul dupa-amiezii, ci va permite mentinerea unor temperaturi ridicate inclusiv pe timpul noptii. Astfel, pe arii extinse din vestul si sudul tarii noptile vor fi tropicale iar minimele termice nu vor cobori sub valoarea de 20 de grade Celsius (cu temperaturi minime chiar si de 24-25 de grade asteptate in Dealurile de Vest). Vantul va sufla in general slab in jumatatea nordica a Romaniei si moderat in sud, cu unele intensificari trecatoare la tare in special in cursul pranzului in Lunca Dunarii, pe litoral si in Delta Dunarii. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 30 si 35 de grade in Transilvania si Maramures, 31-35 de grade in Banat si Crisana, 32-36 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (din nou cu valori usor mai scazute pe litoral si in Delta Dunarii, datorita brizei mai reci a Marii Negre), in timp ce in Moldova vremea va fi de asemenea calduroasa, cu maxime de 30-35 de grade Celsius.

Cantitatile de apa estimate a se acumula pana in noaptea de duminica spre luni. Pe intreg parcursul intervalului cele mai importante cantitati se vor inregistra in regiunile intracarpatice, dar cateva averse cu totul izolate se pot semnala si in restul tarii, cu exceptia sud-estului. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Cantitatile de apa estimate a se acumula pana in noaptea de duminica spre luni. Pe intreg parcursul intervalului cele mai importante cantitati se vor inregistra in regiunile intracarpatice, dar cateva averse cu totul izolate se pot semnala si in restul tarii, cu exceptia sud-estului. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

In week-end conform ultimelor rulari ale modelelor numerice nu sunt asteptate modificari importante in mersul vremii pe teritoriul tarii noastre. Sudul si estul vor beneficia in continuare de o vreme calduroasa, cu temperaturi de 30-35 de grade, iar in vestul tarii si in Transilvania, desi cerul va fi mai mult senin in prima parte a zilei, dupa-amiaza vor fi conditii pentru producerea catorva averse de ploaie insotite de descarcari electrice. Din punct de vedere al regimului termic, nici in zonele intracarpatice nu va fi tocmai racoare: temperaturile maxime vor oscila in general intre 28 si 33 de grade, cu valori posibil usor mai ridicate in cursul zilei de sambata.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.