Arhive etichetă: Vremea în Iunie

Vremea în luna iunie în România

Curiozități și statistici climatologice ale orașului Constanța

Orașul Constanța este situat în zona de sud-est a României, la intersecția spațiului litoral-pontic cu cel continental. În vest se află podișul Dobrogei de sud, iar în est este mărginit de apele Mării Negre. Clima orașului Constanța este una temperat continentală, cu influențe maritime datorită proximității Mării Negre. Regimul termic este printre cele mai ridicate din țară, media temperaturii multianuale fiind de aproximativ 11 grade Celsius.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în intervalul 22 – 25 iunie

Următoarele zile vor continua șirul ‘musonic’ început acum aproximativ două săptămâni în țara noastră, sud-estul Europei urmând să se afle în continuare sub influența unui câmp de presiune mai scăzută (cu centrul în sudul Ucrainei). Astfel, pe areale extinse vor cădea averse de ploaie însoțite de frecvențe descărcări electrice, iar pe alocuri și de căderi de grindină. Cantitățile de apa așteptate a se acumula vor fi mai însemnate în zonele cele mai expuse advecției de umezeală dinspre bazinul vestic al Mării Negre, respectiv Moldova și Carpații Orientali, însă datorită instabilității generalizate local se vor acumula cantități de apa importante și în celelalte regiuni (cu excepția sud-vestului Olteniei și a litoralului, unde aversele își vor face apariția numai în mod izolat). Din punct de vedere termic vremea va fi relativ normală pentru ultima decadă a lunii iunie, cu maxime ce nu vor depăși pragul de 30 de grade Celsius nici măcar în Lunca Dunării.
Continuă să citești

Cum va fi vremea vineri și în weekend-ul 13 – 14 iunie

Sfârșitul de săptămână va fi dominat de către instabilitate atmosferică accentuată în țara noastră, o arie de presiune scăzută situată în bazinul vestic al Mării Negre urmând să contribuie la augmentarea umidității din troposfera joasă și medie. În consecință, în cea mai mare parte a teritoriului vor cădea averse de ploaie însoțite de frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului care vor lua aspect de vijelie, iar izolat și de grindină mică sau medie. Din punct de vedere termic vremea nu va fi neapărat în concordanță cu aspectul cerului, temperaturile urmând să se încadreze în normele climatologice ale perioadei, cu maxime ce nu vor depăși 30-32 de grade Celsius.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în intervalul 8 – 11 iunie

Următoarele zile în țara noastră vor fi dominate de către o vastă arie de instabilitate atmosferică (instabilitate ce va cuprinde o mare parte din Europa, de asemenea), poziționarea anticiclonului azoric la sud de Arhipelagul Britanic urmând să favorizeze o circulație meridională a aerului în troposfera joasă, respectiv predominant estică. Astfel, deși vor urma zile cu multe ploi în aversă la nivel național, temperaturile se vor situa peste media climatologica mai ales în regiunile estice (unde nici ploile nu vor fi la fel de consistente precum în restul teritoriului).
Continuă să citești

Cum va fi vremea în intervalul 1 – 4 iunie

Primele zile ale lunii iunie vor fi dominate de către o perturbație atmosferică situată în zona Ucrainei, respectiva depresiune urmând să se estompeze abia spre finalul intervalului, când presiunea atmosferică și valorile termice vor fi în creștere. Până atunci, vremea în țara noastră va fi una rece spre deosebit de rece pentru prima decadă a lunii iunie (îndeosebi în regiunile intracarpatice), zilnic urmând să se semnaleze ploi pe arii extinse, pe rând, în toate regiunile, în timp ce pe crestele munților precipitațiile vor fi și sub formă de lapoviță și ninsoare.
Continuă să citești