Vremea in weekend-ul 18 – 19 iunie

Primul val canicular al verii 2016 va pune stapanire pe Romania incepand cu ziua de vineri, cand pe arii extinse in special in sudul tarii temperaturile vor trece de pragul de 35 de grade Celsius, cu valori termice maxime ce vor ajunge pana la 38-39 de grade in Lunca Dunarii. Temperaturile foarte ridicate vor fi cu atat mai greu de suportat cu cat si umiditatea aerului va fi de aproximativ 40-60%, ceea ce va face aerul aproape irespirabil, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi 80-85 de unitati mai ales in cursul zilelor de vineri si sambata. Cu toate acestea, regiunile intracarpatice vor avea parte si de fenomene convective severe incepand de vineri dupa-amiaza, fenomene ce de sambata seara vor cuprinde aproape intreaga tara.

Vineri dupa-amiaza si seara vremea va fi in general frumoasa in regiunile extracarpatice si caniculara pe arii extinse in Oltenia si Muntenia si local in Banat, Transilvania, Moldova iar izolat si in Crisana si Dobrogea. In vestul, centrul si nordul tarii vantul moderat va mai „indulci” senzatia de disconfort termic, insa in sud, unde va sufla in general slab, atmosfera va fi sufocanta, cu temperaturi resimtite in jurul a 45 de grade Celsius (la umbra). In vestul, centrul si nordul tarii, desi cerul va fi variabil in prima parte a zilei, spre seara innorarile se vor accentua si se vor semnala local averse de ploaie insotite de frecvente descarcari electrice, iar cantitatile de apa pot atinge izolat 20-30 de mm. Cele mai severe furtuni se vor desfasura in nordul Banatului, Crisana si Maramures, unde sunt asteptate vijelii puternice, grindina de dimensiuni medii si mari si descarcari electrice deosebit de periculoase prin frecventa lor. Furtunile vor atinge tangential si partea nord-vestica a Transilvaniei, insa aici vor avea o intensitate ceva mai scazuta. Responsabil pentru aceste fenomene severe va fi un front atmosferic rece cu o deplasare relativ lenta, asociat unei depresiuni viguroase centrate in zona Tarilor de Jos.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 31 si 36 de grade in Transilvania si Maramures, 30-35 de grade in Banat si Crisana, 33-38 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu valori usor mai scazute pe litoral si in Delta Dunarii) si 31-36 de grade in Moldova. O nota pentru sudul Transilvaniei, unde circulatia sudica intensa va produce fenomenul de foehn, iar temperaturile mai pot creste astfel cu inca 1-2 grade Celsius fata de estimarile initiale.

Sambata vremea se va mentine caniculara in regiunile extracarpatice si cu precadere in Lunca Dunarii, unde valorile termice maxime se vor apropia de pragul de 40 de grade Celsius. Umiditatea va fi din nou foarte ridicata, atat datorita ploilor intense din ultimele saptamani cat si a vitezei mari cu care aerul tropical va strabate Peninsula Balcanica de la sud catre nord, umiditatea acaparata in trecerea dinspre nordul Africii peste Marea Mediterana neavand la dispozitie suficient timp sa se „usuce”. In vestul, centrul si nordul tarii datorita avansarii frontului rece temperaturile vor scadea usor fata de ziua precedenta, insa inlocuirea masei de aer foarte fierbinte cu una mai rece nu va ramane fara urmari: pe spatii extinse se vor forma nori cu o mare extindere pe verticala (cumulonimbus), din care vor cadea averse puternice de ploaie insotite de frecvente descarcari electrice. Nu vor lipsi nici vijeliile, care vor prevala in momentul de debut al averselor (cu rafale de vant ce pot atinge 80-90 de km/h) si grindina de dimensiuni medii si mari. Aceste fenomene, desi se vor semnala pe aproape intreg parcursul zilei in regiunile intracarpatice, vor ajunge abia spre seara in sud si est, dar manifestarile severe ale vremii vor avea aceeasi violenta si aici. Doar sud-estul extrem va scapa de averse, acestea urmand sa se produca doar cu totul izolat. Cantitatile de apa pot ajunge local pana la 10-15 mm si izolat 20-25 de mm cu precadere in Transilvania si nordul Moldovei, deplasarea relativ rapida a ansamblurilor noroase impiedicand acumularea unor cantitati mai insemnate. Maximele termice se vor incadra in general intre 27 si 32 de grade in Transilvania si Maramures, 24-29 de grade in Banat si Crisana, 34-39 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 30-35 de grade in Moldova, cu valori posibil usor mai scazute in nordul extrem al regiunii.

Temperaturile maxime asteptate a se inregistra pe parcursul zilei de sambata. Epicentrul caldurii va fi in sudul Olteniei, unde maximele termice se vor apropia de pragul de 40 de grade Celsius, iar umiditatea ridicata va spori masiv senzatia de disconfort. Astfel de temperaturi extreme nu sunt neobisnuite in lunile iulie si august, insa in iunie acestea se inregistreaza mult mai rar. Sursa: meteoblue.com.

Temperaturile maxime asteptate a se inregistra pe parcursul zilei de sambata. Epicentrul caldurii va fi in sudul Olteniei, unde maximele termice se vor apropia de pragul de 40 de grade Celsius, iar umiditatea ridicata va spori masiv senzatia de disconfort. Astfel de temperaturi extreme nu sunt neobisnuite in lunile iulie si august, insa in iunie acestea se inregistreaza mult mai rar. Sursa: meteoblue.com.

Duminica temperaturile vor scadea usor si in regiunile sudice ale tarii, ajungand pana la valori ceva mai agreabile, pragul de 35 de grade Celsius urmand sa mai fie atins doar cu totul izolat in Lunca Dunarii. Cu toate acestea, umiditatea aerului se va mentine ridicata, astfel incat o senzatie de disconfort termic moderat inca va mai fi resimtita in sudul Transilvaniei, Olteniei si al Munteniei. In prima parte a zilei se vor mai semnala unele averse de ploaie insotite de descarcari electrice local in sudul si estul Romaniei, dar intensitatea acestora va fi mai scazuta fata de zilele precedente, masa de aer fierbinte fiind deja partial inlocuita – implicit si energia convectiva fiind disponibila in doze mai mici. Unele averse vor afecta si regiunile intracarpatice pe spatii relativ extinse dupa orele pranzului, insa nici aici nu sunt asteptate manifestari violente ale vremii sau cantitati importante de apa. Vantul va sufla in general slab pana la moderat in aproape toate regiunile tarii, cu exceptia litoralului si a Deltei Dunarii unde in cursul pranzului va prezenta unele intensificari temporare la tare. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 29 si 34 de grade in Transilvania si Maramures, 28-33 de grade in Banat si Crisana, 30-35 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 28-33 de grade in Moldova, cu valori posibil usor mai scazute in nordul extrem al regiunii (judetul Suceava, in special).



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.