Vremea în săptămâna 7 – 13 noiembrie

Urmatorul interval va fi caracterizat printr-o vreme in general inchisa si rece, cu multe ploi in regiunile joase si ninsori la munte. Luni si marti, desi se vor semnala precipitatii pe arii extinse in aproape toata tara, temperaturile vor ramane la valori foarte ridicate pentru aceasta perioada a anului in special in sudul si in sud-estul tarii, unde valorile termice pot atinge chiar si 21-22 de grade Celsius. Cantitatile de apa care se vor acumula pe parcursul intregului interval vor fi insemnate si vor totaliza pana la 50-70 de mm in sud-estul tarii si la munte. Tot la munte, la altitudini mai mari de 1000 de metri se vor semnala lapovite si ninsori si se va depune un nou strat de zapada, insa cateva precipitatii mixte isi vor putea face aparitia in cursul zilei de joi si in zonele mai joase din centrul si din estul tarii.

Luni in jumatatea vestica a teritoriului vremea va fi in general inchisa si va ploua moderat cantitativ pe spatii destul de extinse. In sud si est, desi vor exista cateva innorari, sansele pentru aparitia precipitatiilor vor fi aproape nule, iar pe fondul unei advectii de aer tropical dinspre nordul Africii si temperaturile se vor situa la cote extrem de ridicate pentru prima decada a lunii noiembrie. Vantul va sufla slab pana la moderat in jumatatea sudica a tarii si moderat la tare in cea nordica, unde rafalele de vant pot ajunge pana la 50-60 de km/h. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 11 si 16 grade in Transilvania si Maramures, 10-15 grade in Banat si Crisana, 15-20 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu valori posibil usor mai ridicate – de pana la 21-22 de grade Celsius – in zona Luncii Dunarii) si 16-21 de grade in Moldova.

Marti partea frontala a unei depresiuni mediteraneene va afecta pe rand toate regiunile tarii, dar mai cu seama sudul, unde va ploua consistent iar cantitatile de apa pot ajunge izolat pana la 20-30 de mm. In Carpatii Meridionali si de Curbura la altitudini de peste 1500 de metri va ninge viscolit si se va depune un nou strat de zapada de pana la 15-20 de cm. Vantul se va intensifica treptat in sud si est, unde va ajunge sa sufle cu rafale de pana la 50-60 de km/h, in timp ce in restul regiunilor se va mentine slab pana la moderat. Temperaturile maxime vor scadea accentuat fata de ziua precedenta in jumatatea nordica a tarii si se vor incadra in general intre 6 si 11 grade in Transilvania si Maramures, 10-15 grade in Banat si Crisana (cu valori posibil usor mai ridicate in estul Banatului), 16-21 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (temperaturi usor mai mici fiind posibile in zonele subcarpatice) si 7-12 grade in Moldova.

Miercuri ploile vor continua pe arii extinse in toata tara, cele mai importante cantitati de apa urmand sa se inregistreze in sud si est (izolat pana la 30 de mm) si in centru (local 10-15 mm si izolat 20-25 de mm). La munte va ninge iar stratul de zapada va castiga inca cativa centimetri buni fata de ziua de marti, cu precadere in Carpatii Meridionali si in Muntii Apuseni. Vantul va slabi in intensitate in sudul si in estul Romaniei, doar in sud-vestul extrem al Olteniei si pe litoral mai putand sa sufle cu rafale de pana la 40-50 de km/h. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 5 si 10 grade in Transilvania si Maramures, 7-12 grade in Banat si Crisana, 12-17 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (din nou cu valori posibil usor mai ridicate in Lunca Dunarii, de pana la 18-19 grade Celsius) si 7-12 grade in Moldova, cu temperaturi usor mai scazute asteptate in nordul extrem al regiunii.

Joi vremea se va ameliora ca aspect in jumatatea vestica a tarii, dar va ramane usor mai rece pentru aceasta perioada a anului. Ploile vor continua in schimb in sud si est (mai ales in prima parte a zilei) si se mai pot acumula izolat cantitati de apa de pana la 15-20 de mm. Cateva precipitatii izolate se vor infiltra si in sudul si estul Transilvaniei, unde la fel ca in nordul Moldovei pot fi si sub forma de lapovita si ninsoare, insa depunerea unui strat de zapada nu se asteapta decat la munte la altitudini mai mari de 1000-1200 de metri. Vantul va sufla in general slab in vestul, centrul si sudul tarii si slab pana la moderat in est si sud-est, cu cele mai puternice rafale asteptate in estul Moldovei (30-40 de km/h). Maxime termice vor urca la pranz pana spre 2-7 grade in Transilvania si Maramures, 6-10 grade in Banat si Crisana, 7-12 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 2-7 grade in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate in nordul regiunii iar cele mai ridicate in sud.

Vineri, desi vremea va fi racoaroasa pentru data de 11 noiembrie, cerul se va degaja aproape complet de nori in vest, centru si nord, doar in sud-est mai putand sa persiste unele innorari, tot aici fiind asteptate unele precipitatii slabe cantitativ sub forma de ploaie. Vantul va sufla slab in toata tara, doar in Oltenia si pe litoral fiind posibile unele intensificari de pana la 30-35 de km/h in cursul dupa-amiezii. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 0 si 5 grade in Transilvania si Maramures, 3-7 grade in Banat si Crisana, 5-9 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 2-6 grade in Moldova.

In weekend vremea va intra intr-un proces de incalzire, insa ploile vor reveni in vestul, centrul si nordul tarii, iar in vestul Muntilor Apuseni si in nordul Carpatilor Orientali sunt asteptate si cantitati ceva mai insemnate de apa. Cu toate acestea, diminetile vor ramane reci, cu minime termice de pana la -7…-5 grade Celsius in depresiunile din estul Transilvaniei, insa inghet si bruma se va semnala pe spatii extinse in toate regiunile vestice, nordice si centrale ale tarii.

Cantitatile de apa estimate a se acumula pana in noaptea de duminica spre luni. Cel mai mult va ploua in sud-estul Romaniei si la munte, unde pe parcursul intregului interval se pot strange pana la 50-70 de mm, iar la munte la altitudini mari mari de 1500 de metri se va depune un nou strat de zapada de pana la 30-40 de centimetri. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Cantitatile de apa estimate a se acumula pana in noaptea de duminica spre luni. Cel mai mult va ploua in sud-estul Romaniei si la munte, unde pe parcursul intregului interval se pot strange pana la 50-70 de mm, iar la munte la altitudini mari mari de 1500 de metri se va depune un nou strat de zapada de pana la 30-40 de centimetri. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.