Vremea în România în săptămâna meteo 13 – 19 iulie

În următorul interval de timp vremea va fi în general frumoasă la nivelul țării noastre, cu excepția zilelor de luni și marți, când instabilitatea atmosferică se va afla la cote ridicate în special în regiunile intracarpatice și în Moldova. Spre sfârșitul săptămânii, pe lângă vremea frumoasă și temperaturile vor urca foarte mult și va fi din nou caniculă în vest, sud, est și local în centru.

Luni vremea va fi în general instabilă în vestul țării, Transilvania și Moldova, unde se vor produce pe arii extinse furtuni puternice însoțite de descărcări electrice. Instabilitatea atmosferică va migra spre seară și în sudul țării, însă aici aversele vor fi mai slabe și nu se vor semnala pe spații atât de extinse. Cantitățile de precipitații pot depăși local 10-15 mm și izolat 25-30 de mm, dar deplasarea destul de rapidă a furtunilor nu va favoriza acumularea unor cantități mai extreme de apă.

În nord-vestul țării, după trecerea frontului rece se va menține instabilitatea în aer, însă va crește și forfecarea verticală a vântului, astfel încât în Crișana, Maramureș și nordul Transilvaniei se pot dezvolta câteva supercelule care vor produce grindină mare și intensificări puternice ale vântului, elicitatea relativă ridicată făcând posibilă chiar și apariția unei tornade! Este o situație de urmărit și trebuie luate toate măsurile de precauție în acest sens.

Maximele termice vor fi în general cuprinse între 30 și 35 de grade în sudul țării, cu cele mai ridicate valori în Lunca Dunării unde izolat va fi caniculă, în timp ce în centru, vest și est vor fi temperaturi situate între 25 și 30 de grade Celsius.

Simulare a reflectivității radar pentru după-amiaza zilei de luni. Multe furtuni vor fi în desfășurare în special în Transilvania și în nordul Moldovei. Sursa: model HREWS-CTL, Universitatea de Vest Timișoara.

Simulare a reflectivității radar pentru după-amiaza zilei de luni. Multe furtuni vor fi în desfășurare în special în Transilvania și în nordul Moldovei. Sursa: model HREWS-CTL, Universitatea de Vest Timișoara.

Marți instabilitatea vremii va rămâne relativ ridicată în Transilvania și în Moldova, fiind așteptate din nou în cursul după-amiezii câteva averse de ploaie însoțite de descărcări electrice, însă furtunile nu vor fi la fel de severe ca luni, iar cantitățile de apă nu vor mai depăși decât cu totul izolat 10 mm.

În sudul țării vremea se va menține în general frumoasă, însă se va răci ușor, temperaturile maxime urmând să fie încadrate aici între 27 și 32 de grade, acestea fiind valori normale pentru decada a doua a lunii iulie.

În Transilvania, pe fondul nebulozității mai ridicate și maximele vor fi mult mai scăzute ca în sud și vor fi cuprinse în general între 20 și 25 de grade Celsius. În Moldova și în vestul țării va fi o vreme plăcută sub aspect termic, cu maxime cuprinse între 25 și 30 de grade.

Miercuri vremea se va ameliora ca aspect în Transilvania și în Moldova, cu toate că vor mai fi posibile câteva averse slabe de ploaie izolate în nordul Moldovei și în zona montană în cursul după-amiezii.

În restul țării cerul se va menține mai mult senin pe tot parcursul zilei, iar temperaturile vor fi în creștere ușoară față de ziua precedentă cu precădere în Transilvania, unde maximele vor fi cuprinse între 25 și 30 de grade, aceleași valori urmând să se înregistreze și în Moldova.

Cel mai cald va fi în sud și vest, cu maxime ce vor urca până la 30-34 de grade, iar în sud-vestul extrem se poate atinge chiar și pragul caniculei, în speță 35 de grade Celsius.

Joi vremea va fi în general frumoasă în toată țara, cu un cer mai mult senin, după-amiaza fiind posibile câteva averse slabe de ploaie cu totul izolat doar în zonele montane.

Aerul tropical de proveniență nord-africană se va apropia din ce în ce mai mult de țara noastră pe fondul unui regim anticiclonic, astfel încât și temperaturile vor fi în creștere treptată, în special în sud-vest.

Indicele de discomfort temperatură-umezeală poate depăși pragul critic de 80 de unități în sud și vest și izolat și în sudul Transilvaniei, în condițiile în care temperaturile vor urca până la valori de 36-37 de grade în sudul Olteniei.

În restul țării maximele termice diurne se vor încadra în general între 29 de și 34 de grade, cu cele mai scăzute valori în depresiunile din estul Transilvaniei și pe litoral și cele mai ridicate în sudul Banatului și în Lunca Dunării.

Vineri vremea se va menține frumoasă în toată țara, cerul urmând să fie senin iar vântul slab. Temperaturile vor continua să crească ușor în special în Transilvania și Moldova, unde se vor înregistra valori termice cuprinse între 30 și 35 de grade.

În sud și în vest va fi cel mai cald, acestea fiind regiunile în avangarda aerului fierbinte venit din sud-vest. Maximele termice aici vor ajunge din nou până la 37-38 de grade, cu precădere în Lunca Dunării, în rest oscilând în jurul valorii de 35 de grade. Discomfortul termic va fi accentuat, fiind recomandată reducerea activităților fizice excesive în aer liber.

Ca și precedentul val tropical și următorul va fi destul de umed, astfel încât temperatura resimțită de corpul uman va fi cu 5-10 grade mai ridicată decât temperatura din aer!

Sâmbătă vremea va fi în continuare frumoasă, cu un cer mai mult senin. Canicula va persista în aproape toate regiunile țării, fiind șanse chiar să fie mai intensă față de ziua de vineri. Temperaturile vor fi încadrate în general la nivel național între 32 și 37 de grade, cu cele mai scăzute valori, ca de obicei, pe litoral, unde briza mării va mai răcori aerul, dar și în depresiunile din estul Transilvaniei, la adăpostul munților. Cel mai cald va fi în sud-vestul Olteniei și sudul Banatului, unde nu sunt exluse chiar și câteva valori de 38-39 de grade Celsius.

Duminică ultimele rulări ale modelelor numerice de previziune estimează că advecția tropicală se va produce în continuare dinspre nordul Africii spre sud-estul Europei, incluzând și România.

Cu toate că vor apărea câteva înnorări în zonele montane, unde vor fi posibile izolat câteva ploi slabe, în restul țării Soarele va străluci din plin pe tot parcursul zilei, astfel încât temperaturile vor urca din nou până la valori de 33-38 de grade, nefiind exclusă de această dată și o temperatură de 40 de grade în sud-vestul extrem al Olteniei!



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.