Cum va fi vremea în weekend-ul 18 – 19 iulie

Al doilea val canicular al sezonului cald va afecta România începând cu acest final de săptămână, acesta urmând să fie de o mai lunga durată decât precedentul și cu temperaturi maxime chiar cu 1-2 grade mai mari (39-40 de grade). Cu toate acestea, în vestul, nordul și centrul tarii se vor forma și nori convectivi care vor produce averse de ploaie, furtunile putând fi severe în special pe parcursul zilei de duminica.

Vineri dupa amiaza si seara vremea va fi in general frumoasa in toata tara, cu un cer variabil spre mai mult senin. Totusi, in vestul tarii pot aparea unele innorari temporare, insa aversele de ploaie se vor semnala pe spatii relativ restranse iar cantitatile de precipitatii nu vor fi ridicate. Aceste innorari insa vor mai tempera asaltul advectiei tropicale venite dinspre sud-vest, maximele termice sub norii cumulonimbus fiind cu pana la 10 grade mai scazute decat in zonele unde cerul va fi senin.

Temperaturile vor atinge si depasi usor pragul caniculei in vestul si in sud-vestul tarii, unde vor fi in general incadrate intre 32 si 36 de grade. In Transilvania maximele termice vor fi mai scazute (27-32 de grade), aici intrarea aerului tropical fiind inca intr-o anumita masura blocata de lantul carpatic. Si in sudul si estul tarii va fi cald, dar discomfortul termic va fi resimtit doar de persoanele foarte sensibile la caldura, temperaturile aici fiind cuprinse intre 30 si 34 de grade Celsius.

Pe litoral vineri vremea va fi frumoasa, cu un cer mai mult senin, iar briza marii va face temperaturile suportabile, chiar perfecte pentru plaja. Maximele vor fi situate intre 25 si 27 de grade, in timp ce apa marii va fi calda, cu o temperatura in jur de 24 de grade.

Sâmbătă procesul de incalzire a vremii va continua in special in vestul tarii, insa si in celelalte regiuni temperaturile vor creste cu 1-2 grade fata de ziua de vineri. Cateva innorari sunt posibile din nou in vest, centru si nord, aerul tropical venind si cu o umiditate ridicata de pe Marea Mediterana, ce se va traduce implicit si intr-o instabilitate crescuta a vremii. Se vor dezvolta furtuni insotite de descarcari electrice local, desi prezenta acestor fenomene va fi in general limitata la zonele montane. Cantitatile de precipitatii asteptate a se inregistra nu vor fi insemnate, furtunile fiind de scurta durata, doar cu totul izolat putandu-se depasi 10-15 mm.

Regimul termic va fi cu aproximativ 5 grade mai ridicat decat normalul climatologic al perioadei, cel mai cald urmand sa fie din nou in vest, unde maximele se vor situa in intervalul 33-38 de grade. Discomfortul termic va fi accentuat, in conditiile in care si umiditatea va fi ridicata, in jur de 40-50%, pragul critic al indicelui de discomfort temperatura-umezeala urmand sa depaseasca 80 de unitati aproape peste tot. Canicula va fi izolat si in sudul tarii, unde vor fi temperaturi de 32-36 de grade, dar aici umiditatea mai scazuta va face aerul ceva mai respirabil. In Moldova si in Transilvania se vor inregistra cele mai scazute temperaturi din tara, de la 28-29 de grade in depresiunile din estul Transilvaniei pana la 33-34 de grade in sud-vestul Transilvaniei si in sudul Moldovei.

Pe litoral sâmbătă vremea va continua sa fie frumoasa si se va incalzi considerabil in comparatie cu ziua de vineri, maximele termice putand ajunge la 31-32 de grade la Constanta si 28-29 de grade la Mangalia. Apa marii de asemenea se va incalzi, cu temperaturi de 25-26 de grade Celsius. Temperaturile usor mai scazute decat in partea continentala a Dobrogei nu vor fi o fericire, dat fiind faptul ca umiditatea suplimentara venita de pe Marea Neagra va „compensa” in mod negativ discomfortul termic, si aici putandu-se atinge pragul critic de 80 de unitati. Partea buna este ca vantul va sufla cu unele intensificari, de pana la 30-40 de km/h.

Duminică vremea va continua sa se incalzeasca in special in sudul tarii, in timp ce in Transilvania se va raci usor, in conditiile unor innorari accentuate.

Instabilitatea atmosferica va fi la cote ridicate in vestul, nordul si centrul tarii, cauza fiind o usoara undă frontală asociata unei depresiuni prezente in zona Peninsulei Scandinave. Dezvoltarile convective vor avea loc vor fi pe partea de front cald a depresiunii respective, furtunile pre-frontale fiind de obicei cele mai periculoase deoarece „se hranesc” cu energia ridicata data de temperaturile foarte mari. Principalele fenomene meteo periculoase in aceste situatii sunt vijeliile puternice, viteza vantului putand depasi 100 de km/h in cele mai severe furtuni.

Se va semnala si grindina medie si mare, ascensiunea norilor pe verticala facandu-se rapid, iar granulele de grindina vor face fata gravitatiei si vor ramane mai mult timp in nori, crescand in dimensiuni, in conditiile unor puternici curenti ascendenti. Cantitatile de precipitatii izolat pot depasi 20-30 de mm, dar in general vor fi sub 10-15 mm.

Temperaturile in aceste conditii vor fi mai scazute in special in Transilvania, unde se vor inregistra intre 30 si 35 de grade (dar pot sa scada pana la 18-20 de grade in timpul averselor), insa in vestul tarii vremea se va mentine caniculara, cu maxime cuprinse intre 34 si 38 de grade, izolat o valoare de 39 de grade fiind posibila in judetul Timis.

In sudul tarii temperaturile se vor situa intre 32 si 37 de grade, cu cele mai ridicate valori in sud-vestul Olteniei, in timp ce in Moldova vor fi maxime cuprinse intre 33 si 36 de grade, cu toate ca in nordul regiunii vor fi cateva averse in cursul dupa-amiezii iar temperaturile in consecinta mai suportabile.

Pe litoral duminică vremea va fi frumoasa, cu un cer senin si chiar se va raci usor fata de ziua precedenta, circulatia aerului in nivelele joase ale troposferei dinspre Marea Neagra fiind mai intensa in comparatie cu ziua de sambata. Temperaturile vor fi agreabile, intre 26-28 de grade, iar apa marii va avea o temperatura in jur de 24-25 de grade.

Temperaturile estimate pentru dupa-amiaza zilei de duminica. Sursa: model HREWS-CTL, Universitatea de Vest Timisoara.

Temperaturile estimate pentru dupa-amiaza zilei de duminica. Sursa: model HREWS-CTL, Universitatea de Vest Timisoara.

La munte in acest week-end vremea va fi in general instabila si se vor semnala pe spatii extinse averse de ploaie insotite de descarcari electrice, in special duminica, dar cu toate acestea masivele sud-estice vor beneficia o vreme in general frumoasa, inclusiv Valea Prahovei. Temperaturile vor fi cu 5-10 grade mai scazute decat in zona de campie, muntele urmand sa fie un refugiu ideal in acest week-end pentru a scapa de caldura intensa din orase.



Un comentariu la „Cum va fi vremea în weekend-ul 18 – 19 iulie

  1. NNS

    valurile astea,de canicula,devin tot mai frecvente an dupa an .. cum va fi la anul sau peste trei ani .. ?!nu cred ca este in regula .. sau este pentru timpul acesta istoric .. !?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.