Arhive categorie: Breviar

Breviar meteo al săptămânii trecute

Cum a fost vremea în România în săptămâna meteo 15 – 21 iunie

In săptămâna care a trecut țara noastră a avut parte de o vreme în general instabila, cu multe ploi în aversa și cantități importante de precipitații. In a doua parte a săptămânii vremea s-a răcit accentuat, temperaturile devenind considerabil mai scăzute decât normalul climatologic al perioadei, în special în week-end.
Continuă să citești

Cum a fost vremea în România în săptămâna meteo 8 – 14 iunie

Țara noastră s-a aflat la finalul săptămânii trecute sub asaltul primului val canicular al sezonului, temperaturile depășind izolat 35 de grade. Nu a fost foarte intens totuși, maximul căldurii fiind „tăiat” de o depresiune din Marea Mediterana. Nu au lipsit nici fenomenele de instabilitate atmosferica, acestea fiind chiar severe pe alocuri.
Continuă să citești

Cum a fost vremea în România în săptămâna meteo 1 – 7 iunie

Săptămâna trecută țara noastră a fost plasata sub anticiclonul azoric în cea mai mare parte a ei, în consecință vremea a fost frumoasa și caldă, câteva averse făcându-și apariția doar în cursul după-amiezelor, mai ales în zonele montane. Excepție a făcut-o ziua de joi, când un front rece a traversat țara de la nord la sud, iar ploile s-au semnalat pe arii ceva mai extinse, însă în week-end vremea s-a ameliorat și a intrat într-un proces de încălzire ușoară.
Continuă să citești

Cum a fost vremea în Europa în săptămâna meteo 1 – 7 iunie

Săptămâna trecuta din punct de vedere meteorologic Europa a fost marcata de o instabilitate pronunțată, specifica lunii iunie de altfel. Au fost furtuni puternice în special în vestul și în centrul continentului, dar nici celelalte regiuni nu au scapăt neudate de averse. Temperaturile s-au menținut ușor mai scăzute decât normalul climatologic al perioadei în vestul extrem și în nord, în centru și est au fost normale, iar în sud ușor mai ridicate.
Continuă să citești

Cum a fost vremea în Europa în săptămâna meteo 25 – 31 mai

Săptămâna trecută tot continentul nostru a fost afectat de instabilitate, exceptând Peninsula Iberică, unde seceta din ultimele luni a continuat. S-au semnalat furtuni pe arii extinse din Franța până în România, iar pe alocuri acestea au fost severe, cu grindină mare și rafale puternice de vânt.

Temperaturile s-au situat în valori normale pentru ultima decadă a lunii mai, deși în prima parte a săptămânii un aer polar-atlantic a pătruns până în sud-estul continentului și a făcut ca mediile zilnice să fie mai scăzute și cu 5 grade față de normalul climatologic.
Continuă să citești

Cum a fost vremea în România în săptămâna meteo 25 – 31 mai

Saptamana trecuta a fost in general instabila la nivelul tarii in prima parte a ei, cu furtuni puternice si cantitati mari de precipitatii care au condus chiar si la producerea de inundatii in nord-vest. In a doua parte a saptamanii s-a racit consistent mai ales in regiunile intracarpatice si in vestul tarii, insa in week-end vremea s-a ameliorat considerabil iar temperaturile au fost in crestere.
Continuă să citești

Cum a fost vremea în România în săptămâna meteo 18 – 24 mai

Săptămâna trecută am avut parte de o vreme în general călduroasă, dar și instabilă în a doua parte a ei în regiunile intracarpatice și local în sud. S-au înregistrat temperaturi de peste 30 de grade pe arii destul de extinse, dar nici ploile în aversă nu au lipsit din peisaj și au căzut pe spații extinse în special în vestul țării și în Transilvania.
Continuă să citești

Cum a fost vremea în Europa în săptămâna meteo 18-24 mai

Săptămâna trecuta continentul nostru a avut parte de o vreme dinamica, circulația vestica dinspre Oceanul Atlantic fiind intensa și aducând în acest fel o umiditate sporita ce a produs multe furtuni de vară în majoritatea perimetrului european. Țările din sudul Europei au avut parte însă de o vreme frumoasa și calda pe aproape tot parcursul intervalului, doar în sud-est înregistrându-se după ziua de miercuri averse de ploaie.
Continuă să citești

Cum a fost vremea în România în săptămâna meteo 11 – 17 mai

Săptămâna trecută s-a caracterizat printr-o vreme tipică lunii mai: instabilitate, furtuni multe și cantități importante de precipitații. Dar asta nu în toată țara, și de această dată estul țării fiind în general scutit de ploi, în Moldova seceta începând să își între în drepturi, mai ales în nordul regiunii. Sub aspect termic săptămâna a început cu valori ușor mai scăzute decât normalul climatologic al perioadei, dar a recuperat pe parcurs, spre sfârșitul ei urmând să se înregistreze valori și de 30 de grade în sudul țării.
Continuă să citești