Cum a fost vremea în Europa în săptămâna meteo 1 – 7 iunie

Săptămâna trecuta din punct de vedere meteorologic Europa a fost marcata de o instabilitate pronunțată, specifica lunii iunie de altfel. Au fost furtuni puternice în special în vestul și în centrul continentului, dar nici celelalte regiuni nu au scapăt neudate de averse. Temperaturile s-au menținut ușor mai scăzute decât normalul climatologic al perioadei în vestul extrem și în nord, în centru și est au fost normale, iar în sud ușor mai ridicate.

Luni a activat o depresiune extinsa in zona Marii Britanii, care a adus ploi pe arii extinse si intensificari ale vantului de peste 70-80 de km/h. Frontul rece al respectivei depresiuni a afectat tari precum Germania, Elvetia sau Franta, unde s-au produs fenomene de instabilitate extrema: averse torentiale de ploaie, frecvente descarcari electrice, intensificari ale vantului cu aspect de vijelie si grindina mare. In restul continentului ploile s-au semnalat izolat, cu precadere deasupra lanturilor montane in cursul dupa-amiezelor.

Marti vremea s-a ameliorat in vest, cu exceptia Arhipelagului Britanic unde ciclogeneza atlantica si ploile au continuat. Si in sud si est a fost o vreme in general frumoasa, desi dupa-amiaza s-au mai format nori cumulonimbus din care au cazut averse trecatoare de ploaie. Temperaturile au fost in crestere usoara in sud, in Spania maximele atingand 36-37 de grade Celsius. Cel mai frig a fost in Peninsula Scandinava si in Marea Britanie, unde temperaturile numai izolat au trecut de 15 grade.

Miercuri procesul de incalzire usoara a vremii a continuat in sudul Europei, ajutat fiind de extinderea anticiclonului azoric care s-a unit cu cel est-european. Intervale cu instabilitate atmosferica au mai fost in zona Alpilor si a muntilor Carpati, insa cantitatile de apa nu au fost foarte insemnate. In nordul continentului in schimb, vremea a fost mohorata si rece, cu ploi pe arii extinse, in conditiile unor temperaturi foarte scazute de 10-15 grade. Cel mai cald a fost din nou in Spania, unde temperatura a ajuns pana la 38 de grade la Cordoba.

Joi o unda depresionara frontala asociata ciclonului foarte extins (dar nu foarte adanc) din zona Peninsulei Scandinave a traversat estul si sud-estul Europei, pe arii relativ extinse aici producandu-se averse de ploaie insotite de descarcari electrice, iar izolat si cantitatile de apa acumulate au fost mai ridicate. Cu toate ca a fost un front rece, acesta a fost foarte slab, temperaturile fiind cu doar 2-3 grade in medie mai scazute decat in ziua anterioara. Cateva averse de ploaie s-au desfasurat si in celelate zone montane din restul Europei, dar pe arii mult mai restranse. Vremea a ramas frumoasa si calda in sud si in sud-vest, unde maximele termice au urcat din nou pana la valori de 36-37 de grade (in Peninsula Iberica).

Vineri un nou ciclon s-a format la vest de Marea Britanie, frontul rece asociat traversand vestul Europei si aducand intervale cu instabilitate puternica, in conditiile in care dislocarea masei de aer foarte cald prezent acolo s-a facut in mod violent. S-au semnalat ploi puternice, grindina mare si rafale de vant ce au depasit izolat chiar si 100 de km/h! In sud si in est s-a mentinut o vreme in general frumoasa si calda, cateva averse producandu-se in special in cursul dupa-amiezelor, vizate fiind in special zonele montane.

Front de vijelie vineri seara in Olanda care a produs grindina medie si rafale ale vantului de peste 100 de km/h:

In week-end s-a mentinut o vreme instabila in centrul Europei, iar in zona de centru-nord s-a si racit accentuat. Din nou indicii de instabilitate au fost foarte ridicati, fenomenele meteo severe fiind la ordinea zilei, in special in regiunile adiacente Alpilor. In sud si in est in schimb, ploile s-au semnalat doar local in zonele montane si izolat in rest, in general nefiind fenomene meteo severe, desi punctual s-au inregistrat cantitati mai mari de apa. Vestul si nordul s-au aflat sub incidenta unor campuri depresionare atlantice, care au adus o vreme inchisa si rece, cu ploi pe arii extinse si vant puternic. Pana acum locuitorii de acolo nu prea au avut parte de vara, in Marea Britanie de exemplu acest inceput de luna iunie fiind printre cele mai reci din istoria meteorologica a Regatului.

Furtuna puternica in noaptea de sambata spre duminica deasupra Alpilor italieni, fotografiata din cockpit-ul unui avion:



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.