Cum va fi vremea în weekend-ul 7-8 mai

Vremea capricioasa specifica lunii mai va caracteriza si acest sfarsit de saptamana, teritoriul tarii noastre aflandu-se in preajma unei arii de instabilitate atmosferica ce cuprinde intreaga parte de est a Europei, in spatele depresiunii viguroase ce a afectat tarile din jurul Marii Negre in ultimele zile. Aceasta arie de instabilitate va persista si pe parcursul urmatoarelor zile, in consecinta urmand sa cada averse de ploaie insotite de descarcari electrice pe arii relativ extinse, dar cantitati mari de apa se vor inregistra doar cu totul izolat. Regimul termic va fi unul normal pentru prima decada a lunii mai, cu maxime situate in jurul valorii de 20 de grade la nivelul intregii tari.

Vineri dupa-amiaza si seara vremea va fi in general instabila in toate regiunile tarii, pe arii extinse urmand sa se semnaleze averse de ploaie insotite de descarcari electrice si izolat de grindina. La munte, la altitudini mai mari de 1800 de metri vor fi si precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare iar pe alocuri se va depune un strat proaspat de zapada, mai ales in zonele unde aversele vor avea o intensitate mai ridicata. Vantul va sufla in general slab pana la moderat, cu unele intensificari temporare la tare doar in vestul extrem al tarii si in Moldova. Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre 17 si 22 de grade in Transilvania si Maramures, 19-23 de grade in Banat si Crisana, 18-23 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 17-21 de grade in Moldova.

Sambata in prima parte a zilei vremea va fi in general frumoasa, insa spre dupa-masa vor aparea innorari accentuate si vor fi conditii pentru averse insotite de descarcari electrice in toate regiunile, mai putin in vestul extrem al Romaniei unde doar izolat vor cadea precipitatii (mai cu seama in proximitatea masivelor montane). Din nou la munte, la altitudini de peste 2000 de metri, temporar se vor semnala si precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare; de altfel zonele montane situate la peste 2200 de metri beneficiaza in aceste zile de cel mai gros strat de zapada inregistrat in tot sezonul, mai ales in Carpatii Meridionali (la Varfu Omu joi dimineata stratul de zapada masura 202 centimetri). Vantul va sufla in general slab pana la moderat, cu unele intensificari temporare la tare asteptate doar in vestul tarii, in cursul dupa-amiezii. Maximele termice vor urca la pranz pana la valori cuprinse in general intre 16 si 20 de grade in Transilvania si Maramures, 17-21 de grade in Banat si Crisana, 20-23 de grade in Oltenia, 16-20 de grade in Muntenia si Dobrogea si 15-19 grade in Moldova.

Cantitatile de apa estimate a se acumula pana in noaptea de duminica spre luni; se poate observa ca vor exista putine zone care vor scapa neudate de averse. La munte si in estul tarii se pot acumula cantitati mai importante de apa intr-un interval de 48-60 de ore (pana la 40-50 de mm, cu totul izolat). Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Cantitatile de apa estimate a se acumula pana in noaptea de duminica spre luni; se poate observa ca vor exista putine zone care vor scapa neudate de averse. La munte si in estul tarii se pot acumula cantitati mai importante de apa intr-un interval de 48-60 de ore (pana la 40-50 de mm, cu totul izolat). Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Duminica instabilitatea vremii se va mentine dupa orele pranzului, desi dimineata vremea va fi in general frumoasa. Aversele de ploaie care se vor forma vor avea la baza convectia termica, asadar ploile vor inceta la scurt timp dupa apusul Soarelui in toate zonele, nemaiexistand energia care sa le sustina. Cu totul izolat, in special la munte, se vor acumula cantitati de apa ceva mai insemnate, de pana la 15-20 de milimetri. Vantul va sufla in general slab in toate zonele tarii, unele intensificari temporare fiind asteptate doar in cursul dupa-amiezii in nord-estul Moldovei si pe litoral. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 17 si 21 de grade in Transilvania si Maramures, 18-22 de grade in Banat si Crisana, 18-23 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 17-21 de grade in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate in nordul extrem al regiunii si cele mai ridicate in sud.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.