Cum afectează vremea durerile articulare?

Cerul este senin dar glezna începe să te necăjească cu o durere de artrită. Ar putea fi o furtună la orizont? O simți în oase sau este doar o legendă? Sau poate durerile articulare anticipează de fapt, schimbările de vreme?
Crezi sau nu, „prognoza ta meteo” ar putea avea ceva validitate, datorită efectelor pe care schimbările de presiune barometrică le au asupra corpului tău.

Este absolut normal pentru oameni să învinovățească vremea pentru durerile mari de articulații, ne spune dr. Robert Newlin Jamison, un profesor la departamentele de psihiatrie și anestezie de la Harvard Medical School și un cercetător care a studiat efectele meteorologice cu privire la pacienții cu dureri cronice.

„Toată lumea are o mătușă care s-a plâns că genunchiul sau glezna stă să-i ia foc de durere. Sau că umărul unchiului Charlie dă semne că sunt probleme și vremea se schimbă”, spune el.
Dar Jamison, care este de asemenea psiholog șef la Centrul de Management al Durerii la Brigham si la Spitalul din Boston, a văzut pacienți care își făceau griji să nu fie ridiculizați. „Indiferent de motiv, persoanele cu dureri cronice sunt realmente timide în a spune asta, pentru a nu crede ceilalți că sunt nebuni”, adaugă el.

Dar Jamison nu crede acest lucru. În cercetările sale anterioare publicate în revista Pain, Jamison a căutat o asociere între vreme și durerile cronice din patru orașe: San Diego, Nashville, Boston, și Worcester, Massachusetts, un oraș cu temperaturi mult mai reci decât Boston.

Dintre toate persoanele intervievate despre durerea lor cronică, două treimi au spus că sunt destul de sigure că vremea pare să le afecteze durerea. Cele mai multe dintre ele au raportat că acestea ar putea simți de fapt, schimbările, chiar înainte ca vremea să se schimbe. Cu alte cuvinte, acestea ar putea simți unele dureri cu o zi înainte de furtună.

Cum ar putea vremea provoca dureri?

Este tipic pentru durerile articulare să înceapă chiar înainte de primele picături de ploaie, spune David Borenstein, un reumatolog, profesor de medicină clinică la George Washington University Medical Center și președinte al Colegiului American de Reumatologie.

„Dacă într-adevăr ați ascultat-o cu atenție pe bunica sau pe cineva care a avut artrită, v-au spus, de fapt, când avea să plouă”, spune el. ” O să plouă astăzi,” spuneau ei și mai mult ca sigur, previziunile erau corecte.”

Cum se explică acest lucru?

Nu există nici un acord deplin între oamenii de știință în ceea ce privește faptul că vremea ar putea provoca dureri sau care mecanism ar putea provoca aceste dureri, spune Jamison. Dar există teorii plauzibile.

Una dintre teorii duce înspre schimbările de presiune ale aerului. Deși mulți oameni spun că durerile lor se agravează într-un spațiu umed, ploios, cercetarea a arătat că nu e frigul, vântul, ploaia sau zăpada de vină pentru aceste dureri, spune Borenstein. „Lucrul care afectează oamenii cel mai mult este presiunea barometrică.”

Presiunea barometrică este greutatea atmosferei care ne înconjoară. Dacă vă imaginați țesuturile din jurul articulațiilor ca pe un balon, presiunea barometrică mare care apasă organismul din exterior va împiedica țesuturile să se extindă.

Dar de multe ori presiunea barometrică scade înainte ca vremea rea să-și facă apariția. Această presiune mai mică a aerului apasă mai puțin asupra organismului, ceea ce permite țesuturilor să se extindă – și acele țesuturi extinse pot presa articulațiile. „Este ceva foarte microscopic și se poate observa cu greu, cu excepția faptului că avem aceste senzații”, spune Jamison.

Mai mult, atunci când oamenii au dureri cronice, uneori nervii pot deveni mai sensibili din cauza unei accidentări, a unei inflamații, cicatrici, sau aderențe.

Indiferent de motiv, nervii sunt doar hipersensibili, și ei continuă să doară, în funcție de ceea ce faci sau nu faci sau pur și simplu pentru nici un motiv. Dar dacă există ceva expansiune pe plan intern, cu alte cuvinte, organismul poate fie să se extindă sau să se contracteze în funcție de schimbările de presiune de afară – atunci acest lucru va afecta modul în care este semnalată durerea.

Cu toate acestea, legătura dintre durere și schimbările climatice rămâne ipotetică, cercetările au ajuns la concluzii mixte, spune Jamison. „Toate aceste rezultate nu sunt foarte clare, ceea ce înseamnă că sunt oameni care spun că vremea nu le afectează durerea.”

Borenstein este de acord că nu există nici un consens, dar el găsește presiunii barometrice o explicație plauzibilă, pentru că afectează corpurile oamenilor.

„Nu e metafizic. Este de fapt fizic. Situația e asemănătoare cu cea a persoanelor care merg cu avionul sau a astronauților”, adaugă el.

La altitudini mai mari, există o presiune barometrică mai mică și corpurile noastre reacționează în consecință. „Atunci când există o presiune mai mică, ne vom extinde”, spune el. De exemplu, observa el, chiar dacă cabinele de avion sunt sub presiune, picioarele noastre se vor umfla de multe ori în timpul unui zbor, dar nu în timp ce noi suntem așezați la birourile noastre pentru perioade de timp identice, la nivelul mării.

Ar trebui să vă mutați în Florida sau Toscana?

Este o întrebare pe care medicii o aud tot timpul de la pacienții cu artrită.

Persoanele cu dureri cronice, în cazul în care nu pot ieși foarte mult din casă pentru că este frig mai tot timpul, ploaie și zăpadă, își zic „Of, aș vrea să merg undeva unde nu e vremea chiar atât de rea”, spune Jamison despre pacienții săi din Boston.

Deși el nu se opune trecerii la un climat mai cald, încearcă, în schimb, să ofere opinii realiste. „Nu există nicăieri raiul pe pământ”, spune el. „Dacă ai dureri groaznice de spate sau dureri de gât… sunt șanse destul de mari ca durerea să călătorească cu tine.”

De fapt, în cercetarea lui Jamison, oamenii din San Diego au raportat cea mai mare sensibilitate la schimbările climatice – o constatare surpriză, având în vedere că are cea mai caldă climă, comparativ cu Nashville și cele două orașe din Massachusetts.

Locuitorii din San Diego din studiul său au observat dureri chiar și la mici modificări climatice. „Ne gândim că în San Diego temperaturile sunt relativ blânde, niciodată nu e prea rece sau prea cald – doar cu câte o mica schimbare, însă oamenii cu dureri au spus că și aceste schimbări mici pot fi detectate”, spune Jamison. „Cred că la fel ca mamiferele, avem un fel de a ne adapta la clima noastră.”

Deci, nu e întotdeauna bine să credem mitul „Du-te in Arizona dacă locuiești în nord-est și durerea ta se va ameliora”, spune Jamison. Nu este mai puțină durere acolo.

Note Borenstein spune de asemenea că atunci când oamenii cu artrită merg în vacanță într-un climat cald, ei stau de multe ori într-un hotel și mănâncă afară, relaxându-se și uitând de sarcinile de zi cu zi, care provoacă, în fapt, dureri. Iar scutirea de durere poate fi înșelătoare, pentru că dacă se trece la un climat mai cald și se reia activitatea de zi cu zi, durerea se întoarce de cele mai multe ori.

Măsuri pentru confortul tău

Calmarea durerii este soluția. În timpul schimbărilor de vreme, unii oameni cu artrită vor fi nevoiți să crească medicația, spune Borenstein.

Păstrați o temperatură caldă a corpului. Îmbrăcați-vă în straturi, păstrați-vă casa încălzită și încălziți-vă mașina înainte de a vă urca în ea. Astfel, vă veți ușura durerea cauzată de vremea rece. De asemenea, încercați să dormiți sub o pătură electrică sau cu haine încălzite în uscător înainte de a le purta.

Aplicați o compresă caldă pentru articulațiile care vă dor, spune Jamison: „Căldura va permite mușchilor să se relaxeze, deci este un mod relaxant de a îndepărta durerea.”

Încercați să preveniți umflarea. Căldura te va ajuta cu durerile articulare, dar nu neapărat în ceea ce privește umflarea, ne spune Borenstein. De exemplu, în cazul în care vremea rea va agrava artrita din mâini, încercați să purtați mănuși elastice pe timp de noapte pentru a încerca să înlăturați lichidul din articulații, sugerează el.

Continuați să faceți mișcare. Înainte de a ieși afară la temperaturi scăzute, încearcă să faci exerciții cu articulațiile care te dor pentru a slăbi rigiditatea.

Îmbunătățește-ți starea de spirit. Oamenii cu dureri cronice se simt de multe ori anxioși, în depresie, și ușor iritabili, spune Jamison. Dar, în multe cazuri, atunci când durerea atacă, „creierul este capabil să treacă peste o mulțime de senzații.”

Ideea de a învăța cum să-ți îmbunătățești starea de spirit este importantă, spune el. „Învață să îți ții ritmul, și află cum poți să-ți îmbunătățești somnul. Știm că distragerea atenției este foarte importantă, deci trebuie să faci ceva pentru a-ți păstra mintea ocupată și activă.”

Realizează faptul că durerea este temporară. Când durerile legate de vreme te lovesc, „aceasta nu este o schimbare permanentă. Este de scurtă durată”, spune Borenstein.

De fapt, oamenii vor începe să se adapteze la schimbările barometrice. „Corpul se va acomoda la schimbare, astfel încât pacientul se va simți mai puțin rigid, iar durerea se va ameliora. Acestea sunt modificări fiziologice care au loc în relație cu aceste schimbări barometrice, ce se vor rezolva în final.”

„Aceasta cunoaștere, de a ști ce se întâmplă – poate fi liniștitoare pentru oamenii care se confruntă cu aceste dureri pentru că într-adevăr nu se poate face nimic în ceea ce privește vremea. Să sperăm că își vor da seama că durerea va dispărea.”



2 comentarii la „Cum afectează vremea durerile articulare?

  1. Ionus

    Am dureri cumplite de oase si articulatii in special la nivelul coloanei vertebrale, ca nici nu mai pot sa merg la serviciu. La orice schimbare de clima starea se inrautateste. Analgezicele si antiinflamatoarele nu au nici un efect.
    Va rog daca este cineva care stie un remediu , sa imi lase mesaj pe adresa de e-mail: ionusadrian @ yahoo.com

    Multumesc

    Răspunde
  2. nautilus

    ar fi bine sa va adresati unor medici, sau pe sit’uri medicale (de exemplu, cautati pe net „sfatul medicului”, au si pagina unde se pot pune intrebari si un medic va raspunde… la un moment dat. Aici sunt doar persoane interesate de meteo.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.