Vreme rece în weekend-ul 9 – 10 octombrie

Finalul de saptamana va aduce o vreme rece in toata tara, chiar deosebit de rece pentru aceasta perioada in jumatatea sudica. Dinspre zona Rusiei europene va fi advectat un aer polar de origini continentale, acest aer urmand sa realizeze un cuplaj cu un talveg depresionar situat in bazinul central al Marii Mediterane. Astfel, depresiunea atmosferica nou-formata va migra catre nord-est, iar pe partea sa posterioara se va infiltra aerul rece venit dinspre nord.

Urmarile acestui proces de ciclogeneza mediteraneana clasica la nivelul tarii noastre vor fi urmatoarele: racire accentuata, ploi insemnate cantitativ (mai ales in sud-vest) si intensificari ale vantului la munte si in Banat. Tot la munte se vor semnala si precipitatii sub forma de lapovita si ninsoare la peste 1200-1400 de metri, iar la peste 1600-1800 de metri se va depune inclusiv strat de zapada.

Vineri vremea va fi inchisa si rece in jumatatea sudica a teritoriului, unde local va ploua, in timp ce in nord cerul va fi variabil si nu se vor semnala precipitatii. Cantitatile de apa vor fi ceva mai insemnate numai in sud-vestul Olteniei, unde izolat se vor strange pana la 10-15 mm (mai ales spre seara).

Vantul va sufla tare la munte si in sudul Banatului (cu rafale de pana la 60-70 de km/h) si slab pana la moderat, cel mult moderat in restul teritoriului.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 10 si 15 grade Celsius in Transilvania si Maramures, 14-19 grade in Banat si Crisana (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in vestul Crisanei) si 10-15 grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova.

Sambata va ploua pe aproape intreg parcursul zilei in jumatatea sudica a tarii, in timp ce in nord cerul va fi variabil spre mai mult noros, insa nu se vor semnala precipitatii. Local in sud-est si in sud-vestul extrem cantitatile de apa vor ajunge pana la 15-20 de mm, potrivit prognozelor Vremea.ro. Dimineata va fi racoroasa in depresiunile intramontane din nordul Carpatilor Orientali, unde minimele termice vor cobori izolat sub valoarea de -5 grade Celsius.

Vantul va sufla tare pe litoral, moderat la munte si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte regiuni.

Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 9 si 14 grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei), 12-17 grade in Banat si Crisana si 10-15 grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova.

Duminica vremea va deveni deosebit de rece pentru aceasta perioada in sud-vestul Romaniei, unde temperaturile vor fi cu pana la 8-10 grade mai scazute in comparatie cu media climatologica a primei decade a lunii octombrie. In jumatatea vestica a tarii va ploua pe spatii extinse aproape toata ziua, in timp ce in est cerul se va mentine variabil spre mai mult noros, insa fara a se semnala precipitatii. In vestul Olteniei si in sudul Banatului local se vor strange cantitati de apa de pana la 20-30 de mm, iar la munte la altitudini mai mari de 1200-1400 de metri va ninge si se va depune strat de zapada (cu precadere in vestul Carpatilor Meridionali).

Vantul va sufla tare in zona Banatului montan (cu rafale de pana la 80-100 de km/h), moderat in restul masivelor montane si in general slab pana la moderat in celelalte regiuni.

Maximele termice vor urca la pranz pana spre 9-14 grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 7-12 grade in Oltenia si 11-16 grade Celsius in Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in sudul litoralului.

Cantitatile de apa estimate a se inregistra pana in noaptea de duminica spre luni. Pe aproape intreg parcursul intervalului va ploua pe spatii extinse in jumatatea vestica a Romaniei, dar si in sud, unde se vor acumula local cantitati de apa de pana la 20-40 de mm, iar izolat chiar si 50-60 de mm. Sursa: kachelmannwetter.com, model ICON-EU (DWD).Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.