Cum va fi vremea în intervalul 2 – 5 noiembrie

Dupa o lunga perioada in care vremea la nivelul tarii noastre a fost mai rece decat in mod obisnuit, dominata fiind de catre un regim anticiclonic de tip est-european, urmatoarele zile vor aduce o crestere a valorilor termice, in contextul in care circulatia la nivel troposferic va redeveni zonala, respectiv de la vest catre est.

De asemenea, dupa un lung sir de zile secetoase la nivelul intregii tari, precipitatiile vor reveni pe teritoriul Romaniei, insa mai cu seama in jumatatea vestica, unde se vor acumula si cantitati ceva mai importante de apa. In estul tarii din pacate seceta se va mentine, aici ploile urmand sa isi faca aparitia doar in mod sporadic.

Marti vremea va intra intr-un proces de incalzire usoara in toata tara, desi in cursul diminetii in depresiunile intramontane (indeosebi din nordul Carpatilor Orientali) se vor mai inregistra minime termice care vor cobori izolat sub pragul gerului (-12…-10 grade Celsius). Tot in cursul noptii si al diminetii pe vai si in depresiuni local se va forma ceata, care va fi asociata izolat si cu depunere de chiciura.

In a doua parte a zilei un front atmosferic cald asociat unui nucleu depresionar situat in proximitatea Coastei Dalmate va aduce ploi pe spatii relativ extinse cu precadere in vestul tarii, insa unele ploi slabe se vor semnala local si in celelalte regiuni. Cantitatile de apa vor fi nesemnificative deocamdata, numai in sudul Banatului urmand sa se stranga cu totul izolat pana la 8-10 mm.

Vantul va sufla tare la munte (cu rafale de pana la 80-100 de km/h pe creste), in timp ce in zonele joase acesta va fi slab, cel mult slab pana la moderat.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 10 si 15 grade Celsius in Transilvania, Maramures, Banat, Crisana si Oltenia, 9-14 grade in vestul Munteniei, 13-18 grade in estul Munteniei, Dobrogea si sudul Moldovei si 11-16 grade in nordul Moldovei, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in zona Obcinelor Bucovinei.

Miercuri in prima parte a zilei se vor mai semnala cateva ploi slabe in mod izolat la munte (la altitudini de peste 2000 de metri precipitatiile urmand sa fie si sub forma de lapovita si ninsoare), iar spre seara unele ploi slabe isi vor face aparitia si in Banat si vestul Olteniei.

Vantul va sufla tare in zona montana inalta, cu rafale de pana la 100-120 de km/h, in prima parte a zilei mai ales in Carpatii Orientali, iar mai apoi si in celelalte masive montane.

Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 12 si 17 grade in Transilvania si Maramures, 16-21 de grade in Banat si Crisana, 13-18 grade in Oltenia si 16-21 de grade Celsius in Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate in sudul litoralului.

Joi in jumatatea estica a tarii cerul va fi variabil spre mai mult noros, insa nu se vor semnala precipitatii. In vestul tarii in schimb, vor cadea ploi locale pe intreg parcursul zilei, iar spre seara acestea vor deveni importante din punct de vedere cantitativ in vestul Banatului si al Crisanei, unde pe alocuri se vor strange pana la 20-25 de mm.

Din punct de vedere termic vremea va continua sa se incalzeasca in toata tara, devenind astfel deosebit de calda pentru prima decada a lunii noiembrie.

Vantul va sufla foarte tare la munte, cu rafale de pana la 130-140 de km/h pe creste, tare in Campia de Vest (pana la 60-70 de km/h la rafala), moderat in Moldova si nordul Transilvaniei si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului.
Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 19 si 24 de grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 16-20 de grade in Oltenia si 18-23 de grade Celsius in Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in sudul Baraganului.

Vineri vremea va continua sa fie deosebit de calda pentru aceasta perioada in jumatatea estica a tarii, in timp ce in vest un front atmosferic rece va reduce temperaturile catre valori mai apropiate de media climatologica a perioadei. In vest, centru si nord va ploua pe spatii extinse aproape toata ziua, iar cantitatile de apa vor ajunge izolat pana la 20-30 de mm, mai ales in Banat si in vestul Muntilor Apuseni.

Vantul va continua sa sufle tare la munte (mai ales in prima parte a zilei), in timp ce in celelalte regiuni acesta va fi in general slab, cel mult slab pana la moderat in zona Moldovei.

Maximele termice vor urca la pranz pana spre 19-24 de grade in sudul Transilvaniei, 14-19 grade in centrul Transilvaniei, 11-16 grade in nordul Transilvaniei, Maramures, Crisana si nordul Banatului, 15-20 de grade in sudul Banatului si in Oltenia si 20-25 de grade Celsius in Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate pe litoral si in nordul Moldovei, iar cele mai ridicate in zona subcarpatica a Moldovei, unde izolat maximele vor atinge pragul termic al unei zile de vara (25 de grade).

Abaterile termice estimate a se inregistra in cursul dupa-amiezii de vineri. Vremea va fi deosebit de calda in jumatatea estica a tarii, in timp ce in vest temperaturile vor scadea destul de accentuat fata de ziua de joi. In zona subcarpatica a Moldovei se vor inregistra si abateri termice pozitive de pana la 16-17 grade Celsius, maximele urmand sa fie apropiate de recordurile absolute ale perioadei.
Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.