Cum a fost vremea în România în săptămâna meteo 13 – 19 aprilie

Confruntați constant cu variații termice mari de la o zi la alta în această primăvară, nici săptămâna care a trecut nu a făcut rabat de la această regulă impusă de atipica primăvară 2015. Am avut parte atât de temperaturi foarte scăzute, sub pragul înghețului, cât și de valori termice apropiate de 30 de grade. S-au înregistrat atât averse de vară cu descărcări electrice cât și averse de ninsoare.

De la vară la iarnă sau invers, primăvara 2015 poate să fie un indicator despre cum va fi și sezonul cald, dar deocamdată orice concluzii care s-ar putea trage ar fi premature. Cert este că dinamica atmosferei până acum a fost foarte ridicată, valurile de căldură și de frig succedându-se rapid, vortexul polar neavând emoții să coboare spre România chiar și acum, părând să câștige lupta cu anticiclonul azoric și cu aerul tropical din nordul Africii. Cauza acestor valuri de frig o constituie formarea depresiunilor atlantice mai înspre nord decât de obicei, permițând anticiclonului azoric să se extindă și el mai spre nord. Astfel, aerul rece nemaiavând unde să se ducă și blocat fiind de anticiclon, se prăvălește forțat peste partea centrală și estică a Europei, în general la vest de centrul depresiunilor.

Săptămâna a debutat în țara noastră cu o vreme caldă, luni înregistrându-se temperaturi de 25 de grade la Bacău, Calafat și Giurgiu. Spre după-amiază și spre seară un front atmosferic rece a pătruns prin vestul țării și a adus precipitații slabe cantitativ în Transilvania, urmând că până în dimineața zilei de marți să ajungă și în restul regiunilor, dar aici ploile au fost mai mult inexistente. S-au semnalat și descărcări electrice iar cantitățile de precipitații au fost sub 5 mm la nivelul întregii țări.

Marți a fost considerabil mai rece față de ziua precedentă, în Transilvania valorile termice nemaidepășind 15-16 grade, în timp ce în sudul și în estul țării temperaturile de asemenea au fost mai scăzute față de ziua de luni, maximele fiind de 20 de grade la Focșani, Tecuci și Turnu-Măgurele. Vremea a fost în general frumoasă, cu unele ploi anemice în sudul țării, însă vântul a fost mult mai activ, ca de obicei în spatele fronturilor reci. Dimineața temperaturile au fost negative în depresiunile din estul Transilvaniei, dar și pe văile din Câmpia Transilvaniei și s-a format brumă. La Miercurea-Ciuc minima a ajuns chiar până la -5 grade Celsius!

Miercuri, extinderea anticiclonului azoric spre est a făcut ca temperaturile să crească ușor iar precipitațiile să dispară cu desăvârșire; de asemenea și vântul s-a mai domolit în majoritatea regiunilor. Vremea a fost în general frumoasă, cu un cer mai mult senin, iar maximele termice diurne au urcat până la 24 de grade în vestul țării (la Sânnicolau Mare), în timp ce minimele pe timpul nopții au fost din nou negative (dar doar ușor negative de data aceasta) în estul Transilvaniei, beneficiind și de aportul radiației nocturne negative pe fondul cerului mai mult senin, dar și al vântului foarte slab.

Joi vremea a continuat să se încălzească, înspre țara noastră fiind advectat un aer tropical de origine sahariană dinspre nordul Africii, astfel încât temperaturile au urcat până la 28 de grade la Bacău, zona de vest a Moldovei fiind și ușor foehnată de circulația vestică, însă pragul temperaturii standard pentru a declara o zi ca fiind de vară (25 de grade C) s-a atins în majoritatea regiunilor țării. Cerul a fost mai mult senin, dar vântul s-a intensificat ușor în special în regiunile intracarpatice.

Cel mai cald a fost vineri, când s-au atins 29 de grade la Focșani și 28 de grade în mai multe locații, inclusiv în București, aceste temperaturi fiind cu mult mai ridicate decât normalul climatologic al perioadei. În prima parte a zilei a fost un cer variabil spre mai mult senin în toată țara, însă spre seară a pătruns prin nord-vestul țării un front rece foarte puternic, ce a adus precipitații însemnate cantitativ și nu au lipsit nici descărcările electrice. Cel mai mult a plouat în munții din vestul țării, la Cuntu înregistrându-se 44 de mm iar la Stâna de Vale 35 de mm. Și la stațiile meteo din orașe a plouat mult, în special în Maramureș: Baia Mare, 28 de mm și Sighetu Marmației, 26 de mm.

Temperaturile maxime înregistrate pe parcursul zilei de vineri. Sursa: ogimet.com

Temperaturile maxime înregistrate pe parcursul zilei de vineri. Sursa: ogimet.com

Sâmbătă vremea s-a răcit accentuat în regiunile intracarpatice și în Moldova, dar mai puțin în sudul țării, unde în continuare s-au înregistrat temperaturi de 23-25 de grade, cu o maximă de 25 de grade la Mangalia. Vântul a suflat în majoritatea regiunilor moderat spre tare, cu intensificări de până la 60-70 de km/h, iar marea masă a câmpului precipitabil s-a mutat în sudul țării, unde au căzut până la 22 de mm la Târgoviște, în timp ce în Transilvania cerul a început să se degajeze încet-încet de nori. La munte a nins și s-a depus un nou strat de zăpada, dar ninsorile au coborât și în zonele de deal în cursul nopții de sâmbătă spre duminică, în general limita precipitațiilor solide fiind la altitudinea de 600-700 de metri.

Duminică răcirea a continuat, fiind mai pregnantă în sudul țării, unde maximele nu au mai depășit 16-17 grade (Bechet, Calafat), în timp ce în Transilvania și în Moldova maximele au fost chiar mai modeste, cu valori care au depășit numai izolat 10 grade, acestea fiind temperaturi cu mult mai scăzute față de normalul termic al perioadei. Vântul a continuat să sufle tare în special pe timpul zilei, însă precipitațiile au fost mult mai slabe cantitativ față de zilele precedente, înregistrându-se cu toate acestea valori de 5-10 mm în sudul țării. Totuși, precipitațiile s-au semnalat de această dată și sub formă amestecată la sub 500 de metri, în nordul Moldovei și cu precădere în Obcinele Bucovinei producându-se câteva averse de lapoviță și ninsoare ce au depus chiar și un strat subțire de zăpada la altitudini mai mari de 800 de metri. La munte a fost foarte frig, temperaturile coborând până la -15 grade la Vârfu Omu, dar valori negative s-au înregistrat și la șes, mai ales în Transilvania, la Târgu-Lăpuș minima ajungând până la -4 grade.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.