Cum a fost vremea în România în săptămâna meteo 25 – 31 mai

Saptamana trecuta a fost in general instabila la nivelul tarii in prima parte a ei, cu furtuni puternice si cantitati mari de precipitatii care au condus chiar si la producerea de inundatii in nord-vest. In a doua parte a saptamanii s-a racit consistent mai ales in regiunile intracarpatice si in vestul tarii, insa in week-end vremea s-a ameliorat considerabil iar temperaturile au fost in crestere.

Luni a fost poate cea mai instabila zi dintre toate zilele saptamanii trecute si poate chiar din intreg anul 2015. O depresiune mediteraneana slab conturata, dar cu un aflux major de umiditate dinspre Marea Mediterana, a afectat toata partea de sud-est a Europei la inceputul saptamanii. Pozitionarea sa in zona Greciei a facut ca aerul umed sa fie advectat inclusiv de pe Marea Neagra, circulatia generala la nivelul troposferei joase si medii fiind dinspre sud-est inspre nord-vest. O astfel de circulatie este cu precadere periculoasa, nu numai din cauza instabilitatii ridicate ce o produce si furtunile severe aferente, cat si prin faptul ca de obicei are tendinta sa stationeze mai mult deasupra acelorasi zone, crescand riscul de inundatii prin cantitatile foarte importante de apa cazute. La fel s-a intamplat si in 2008 sau 2010 in Moldova, cand au fost inundatii catastrofale datorita unor cicloni retrograzi, insa de aceasta data umiditatea a fost prea scazuta acolo iar aversele s-au manifestat in special in regiunile intracarpatice.

Incepand cu orele pranzului celulele de furtuna au inceput sa se dezvolte deasupra zonelor montane, iar dupa-amiaza au coborat si la ses. Pe fondul anumitor convergente locale ale aerului, datorate in special muntilor Apuseni si a instabilitatii foarte ridicate, s-au format cateva supercelule violente care au afectat judetele Satu-Mare, Salaj, Cluj si nordul judetului Bihor.

Curentii ascendenti foarte puternici din interiorul norului de furtuna au produs grindina gigant in judetul Satu-Mare si chiar in municipiu; cu cat un curent ascendent este mai puternic, cu atat face fata mai bine gravitatiei, permitand granulelor de grindina sa creasca in dimensiuni. La Supuru de Jos a cazut grindina cu diametrul de 7 cm, iar la Satu-Mare „boabele” au avut diametrul de 5 cm, distrugand culturile agricole, pomii fructiferi si acoperisurile caselor. Un astfel de eveniment nu este cu totul neobisnuit pentru tara noastra, petrecandu-se de mai multe ori in decursul unui an, dar de aceasta data ghinionul a fost ca furtuna uriasa din nord-vest sa loveasca zone populate. Si cantitatile de precipitatii au fost importante, de pana la 49 de mm la Supuru de Jos sau 24 de mm la Satu-Mare, provocand unele inundatii locale. Temperaturile s-au incadrat in valori normale pentru ultima decada a lunii mai, pe langa umiditatea crescuta dinspre Marea Neagra, fiind advectat si un aer tropical provenit din nordul Africii, pe partea anterioara a ciclonului. Maximele termice au urcat pana la 29 de grade la Baia Mare, Giurgiu, Bacau, Iasi, Dej, Focsani, Targu-Mures si Vaslui, cu mentiunea ca in estul si in sudul tarii, pe langa temperaturile ridicate, locuitorii de acolo au avut parte de o vreme frumoasa, cu un cer mai mult senin.

Furtuna violenta langa Cluj-Napoca luni seara. Fotograf: Andrei Bârlea.

furtuna-cluj

Marti instabilitatea vremii a continuat sa fie ridicata in regiunile intracarpatice, insa odata cu racirea usoara datorata retrogradarii depresiunii si a sustragerii unui aer mai rece din straturile superioare ale troposferei, implicit si energia necesara dezvoltarii unor furtuni severe a fost mai redusa. S-au semnalat averse pe arii extinse in Transilvania si local in sudul si in vestul tarii, iar cantitatile de apa au fost foarte importante, pe masura ce ploile au devenit partial stratiforme si au cazut pe un interval mai indelungat de timp. La Supuru de Jos au cazut 56 de mm, la Fagaras 47 de mm, la Dej 46 de mm, la Zalau 43 de mm, iar la Tarnaveni 33 de mm, in rest cantitatile de apa fiind sub 30 de mm.

In Maramures s-au produs inundatii destul de grave, terenul fiind suprasaturat cu apa dupa ploile si asa consistente din zilele anterioare si din pacate exista si o victima umana, pe langa pagubele materiale importante si animalele luate de viitura din gospodarii. Temperaturile au scazut accentuat in Transilvania, la Alba-Iulia maxima fiind de doar 21 de grade, in timp ce in estul tarii s-a mentinut aerul tropical iar vremea a fost in general frumoasa, maxima nationala fiind de 29 de grade la Focsani si la Iasi.

Miercuri racirea a continuat in aproape toata tara, exceptie facand estul unde din nou a fost cald, cu o maxima de 28 de grade la Focsani. Cerul a fost variabil in regiunile extracarpatice iar ploile s-au semnalat doar in mod izolat. In Transilvania si in vestul tarii in schimb, pe langa racirea continua care a adus maximele pana la valori de doar 13-14 grade, au continuat si ploile, in special in prima parte a zilei, iar vantul puternic a facut ca temperatura de afara sa se simta cu 4-6 grade mai scazuta decat in realitate, dand vremii un aspect mai degraba de sfarsit de noiembrie decat de sfarsit de mai! Cantitatile de precipitatii au fost din nou importante, de pana la 44 de mm la Supuru de Jos, 38 de mm la Ocna Sugatag si 33 de mm la Borod. De remarcat cantitatea uriasa de apa cazuta la Supuru de Jos in putin peste 48 de ore (confirmand analiza ce am efectuat-o pe 24 mai): nu mai putin de 149 de mm!

Cantitati de precipitatii acumulate in bazinul Somesului in urma ploilor de saptamana trecuta:

Salsig – 111 mm
Aciua – 107 mm
Rastoci 106 mm
Dragomiresti 105 mm
Nepos 105 mm
Rebrisoara – 101 mm
Baia Borsa – 101 mm
Simleu Silvaniei – 95 mm
Lesu – 95 mm
Valea Vinului – 93 mm
Beclean – 91 mm
Ulmeni – 90 mm
Borla – 88 mm
Hida – 85 mm
Poiana Ilvei – 84 mm
Viile Tecii – 81 mm
Bistrita – 81 mm
Maia – 80 mm
Sintereag – 80 mm
Moisei – 80 mm
Caseiu – 74 mm
Poiana Borsa – 74 mm

Joi racirea vremii a ajuns si in regiunile extracarpatice, insa fara umezeala din centru, aversele fiind prezente doar izolat. Vremea in general a fost mohorata si foarte rece in toata tara, cu un cer mai mult acoperit (nebulozitate stratiforma), si desi in Transilvania s-a ameliorat sub aspect precipitabil si al vantului, maximele au fost din nou foarte scazute, de pana la 10 grade la Baraolt si 11 grade la Brasov, aceste maxime fiind cu aproximativ 15 grade mai scazute decat ce ar trebui sa se inregistreze in mod normal in aceasta perioada! La munte chiar a nins putin, la Bâlea Lac depunându-se 1 cm de zapada. Maxima termica la nivel national a fost atinsa in sud-estul tarii, la Galati si la Grivita: 23 de grade Celsius. Cantitatile de precipitatii au fost insignifiante de aceasta data, de pana la 5-6 mm in regiunile montane si 2-3 mm in zonele joase.

Vineri aspectul vremii a marcat o imbunatatire substantiala, depresiunea ce ne afectase in zilele anterioare deplasandu-se inspre est si lasand loc unui cer variabil, precipitatiile iesind aproape complet de pe teritoriul tarii noastre. S-au mai semnalat cateva ploi in sudul tarii, insa cu totul izolat (Bechet, 5 mm). In regiunile extracarpatice nu s-a incalzit prea mult, maxima atingand 24 de grade la Braila, insa in Transilvania si in vestul tarii incalzirea a fost substantiala, la Satu-Mare maxima ajungand pana la 22 de grade Celsius. Dimineata a fost foarte racoroasa in vestul tarii, la Varadia de Mures minima coborand pana la 2 grade Celsius. Extrem de frig a fost si pe vaile din muntii Apuseni, la Campeni minima atingand pragul inghetului: 0 grade Celsius!

Sâmbătă procesul de incalzire a vremii a continuat, pe fondul extinderii anticiclonului azoric inspre est, iar ploile au disparut complet din peisaj, doar cu totul izolat in vestul muntilor Apuseni plouand slab (Stana de Vale, 4 mm). Cerul a fost mai mult senin in toata tara, iar maximele termice au urcat pana la 27 de grade in vestul, sudul si sud-estul tarii, in timp ce in Transilvania au fost in general cuprinse intre 20 si 25 de grade. Din nou dimineata a fost foarte rece in Transilvania, cu precadere in depresiunile din estul regiunii, la Miercurea-Ciuc minima coborand pana la doar 0,7 grade Celsius!

Duminica vremea s-a incalzit suplimentar si a fost in general frumoasa in toata tara, desi in orele dupa-amiezii, pe fondul cresterii usoare a instabilitatii datorate incalzirii si umiditatii ramase dupa ploile de la inceputul saptamanii, s-au format mici celule de furtuna din care au cazut cateva averse slabe de ploaie, in special in Transilvania si in nordul Munteniei. Cantitatile de apa insa nu au fost insemnate, la Cluj-Napoca masurandu-se 6 mm, in timp ce la Ploiesti au cazut 11 mm. Cel mai mult a plouat in zonele montane din sud-vestul tarii (Semenic, 23 de mm).

Regimul termic a fost unul normal pentru aceasta data, cu maxime cuprinse in general intre 25 si 30 de grade in regiunile extracarpatice (cu o maxima de 30 de grade la Braila), in timp ce in Transilvania maxima termica a fost atinsa la Alba-Iulia, respectv Deva, in ambele orase inregistrandu-se 28 de grade Celsius. In restul tarii temperaturile au fost incadrate in general in intervalul 22-26 de grade, cel mai frig fiind la Mangalia (21 de grade).

Celula izolata de furtuna duminica seara in apropiere de Cluj-Napoca (nor cumulonimbus calvus). Fotograf: Andrei Bârlea.
nor-cumulonimbus-calvus



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.