Cum a fost vremea în România în săptămâna meteo 4 – 10 mai

Săptămâna care a trecut a fost foarte activă din punct de vedere meteo în România, țara noastră fiind traversată de câteva fronturi reci ce au adus furtuni puternice pe arii extinse. Nu au lipsit fenomenele severe, cum ar fi grindina, descărcările electrice frecvente și rafalele puternice de vânt. De asemenea, în concordanță cu acest tip de fenomene, am avut și unele temperaturi foarte ridicate pentru începutul lunii mai, țara noastră intrând sub incidența primului val tropical serios al sezonului.

După valul de frig de la sfârșitul săptămânii anterioare, de luni vremea a intrat într-un proces de încălzire, dinspre sud-vestul țării pătrunzând un aer tropical de origine nord-africană. În majoritatea regiunilor vremea a fost frumoasă, cu un cer variabil și câteva averse doar după-amiază și seara. Excepție a făcut-o nordul extrem al țării, cu precădere Maramureșul, unde a plouat ceva mai intens (Sighetu Marmației, 8 mm). Temperaturile maxime au urcat până la 28 de grade la Giurgiu și 27 de grade la Bechet.

Marți procesul de încălzire a vremii a continuat, iar temperaturile au ajuns până la 31 de grade la Bechet și 30 de grade la Calafat. Ca și în ziua precedentă, cerul a fost variabil, dar s-au semnalat averse de ploaie înspre orele după-amiezii local, de data aceasta în special în estul țării și în zonele montane adiacente. Cantitățile de apă nu au fost foarte însemnate totuși, furtunile fiind de scurtă durată (Târgu Ocna, 7 mm; Galați, 5 mm).

Miercuri a fost atins apogeul acestul val tropical, temperaturile urcând până la 32 de grade la Bechet și la Banloc. Cu toate acestea, se poate spune că am scăpat „ieftin”, cu câteva zile înainte în modelele numerice de previziune apărând temperaturi de până la 38 de grade; frontul rece care se apropia dinspre-nord vest însă a ajuns mai repede decât era preconizat inițial, astfel încât maximul căldurii s-a menținut pe zona Italiei și a Serbiei. În afară de norii cirrus care au împânzit cerul (nebulozitate înaltă), vremea a fost frumoasă peste tot, dar după cum menționam anterior, spre seară dinspre nord-vest a pătruns un puternic front rece asociat unei viguroase depresiuni atlantice, care pe lângă o răcire consistentă a vremii a adus și fenomene severe în vestul și în centrul țării până spre orele dimineții zilei de joi. Descărcări electrice frecvente, intensificări ale vântului cu aspect de vijelie și izolat chiar și grindină, toate aceste fenomene au fost cauzate de o linie de furtuni care a străbătut țara noastră dinspre nord-vest spre sud-est. Cu toate acestea, deplasarea rapidă a frontului a făcut ca ploile să nu fie foarte consistente, cea mai mare cantitate de apă înregistrându-se în Munții Apuseni, la Vlădeasa cota 1800, numai 8 mm până joi dimineața la ora 02:30.

Furtuna de miercuri noaptea din zona orașului Alba-Iulia, văzută din Cluj-Napoca, de la mare distanță. Se observă foarte bine toată structura furtunii iluminată de fulgerele frecvente. Fotograf: Andrei Bârlea

Furtuna de miercuri noaptea din zona orașului Alba-Iulia, văzută din Cluj-Napoca, de la mare distanță. Se observă foarte bine toată structura furtunii iluminată de fulgerele frecvente. Fotograf: Andrei Bârlea

Joi s-a răcit simțitor în regiunile extracarpatice, unde temperaturile nu au mai depășit 25 de grade (Turda și Blaj), în timp ce în sudul țării s-a menținut în mare parte aerul cald până spre orele serii, temperaturile ajungând până la 29 de grade la Râmnicu-Vâlcea. Vremea a fost în general instabilă, cu unele ploi și furtuni izolate în Transilvania și în Moldova, însă cea mai intensă activitate convectivă s-a produs în sudul țării, unde s-au format furtuni severe succesive; după linia de vijelie care a măturat zonele de deal din Oltenia și din Muntenia și a ajuns până în București în orele dimineții, a urmat spre seară o altă linie de furtuni care s-a dezvoltat pe Valea Prahovei și în câteva ore a ajuns până în Lunca Dunării. Toate regiunile afectate au avut parte de rafale puternice de vânt de peste 80 de km/h, grindină de dimensiunii mici și medii și frecvente descărcări electrice (rețeaua nemțească Blitzortung a detectat peste 30.000 de fulgere la nivelul României într-un interval de timp de 24 de ore), fulgerele intense provocând inclusiv arderea aparaturii electrocasnice din mai multe localități. Cu toate că în sudul țării fenomenele au fost mai severe, cele mai mari cantități de precipitații s-au înregistrat în Transilvania, unde deplasarea celulelor de furtună a fost mai lentă. La Blaj au căzut 31 de mm, la Sibiu 20 de mm, iar în sudul țării cel mai mult a plouat la Grivița, 23 de mm.

Fulger surprins joi din București, pe măsură ce o furtună severă se apropia de oraș:

Timelapse cu frontul de furtună surprins joi seara din Călărași:

Vineri vremea a continuat să se răcească în toate regiunile țării, dar cu precădere în sud, unde temperaturile au mai depășit doar izolat 25 de grade (Bechet, 26,5 grade), în timp ce în regiunile intracarpatice acestea au fost în general cuprinse între 19 și 23 de grade. Ca și aspect însă, vremea s-a ameliorat considerabil, câteva averse producându-se numai în orele după-amiezii în zona Carpaților Orientali și în podisul Getic, în restul României cerul fiind variabil. Cantitățile de precipitații au fost nesemnificative, până la 7 mm la Ploiești și 4 mm la Buzău. Vântul a prezentat unele intensificări în mod local, cum se întâmplă de altfel de obicei în spatele fiecărui front rece.

Sâmbătă vremea s-a încălzit ușor în regiunile intracarpatice, pe fondul degajării cerului de nori, la Alba-Iulia înregistrându-se o maximă termică de 25 de grade. Cel mai cald la nivel național a fost în sudul țării, unde temperatura a urcat până la 27 de grade la Bechet. Vremea a fost în general frumoasă, cu un cer variabil spre mai mult senin în toate regiunile țării, însă spre orele după-amiezii s-au dezvoltat câteva furtuni în Oltenia, iar maximul precipitabil a fost de 14 mm la Târgu-Logresti. În celelalte regiuni, deși s-au semnalat izolat averse, cantitățile de apă au fost neglijabile, furtunile menținându-se mai mult în zona arealelor montane.

Duminică vremea a fost în general frumoasă până spre orele prânzului în toate regiunile țării, iar temperaturile au fost similare cu cele din precedentele două zile. Maximele termice au urcat până la 26 de grade în sudul țării (Calafat), 25 de grade în vest (Sânnicolau Mare), 24 de grade în nord și în centru (Satu Mare și Dej) și 24 de grade în sudul Moldovei (Focșani). Spre după-amiază însă, o undă depresionară frontală a intrat prin vestul țării, astfel încât pe arii extinse în centru, vest și în sud-vest instabilitatea a fost accentuată, producându-se furtuni cu descărcări eletrice. Fenomenele nu au fost foarte severe (cum s-a întâmplat joi de exemplu), însă local cantitățile de apă au fost însemnate, acestea ajungând până la 28 de mm la Sebeș, 26 de mm la Dumbrăveni, 25 de mm la Drăgășani și Sighetu Marmației, 23 de mm la Craiova și Târgu-Logresti, 22 de mm la Târgu-Mureș și 21 de mm la Făgăraș. La alte stații meteo nu s-au depășit 20 de mm, dar există o suită de stații care au înregistrat cantități de apă cuprinse între 10 și 20 de mm, în special din Oltenia și din Transilvania.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.