Cum va fi vremea de Crăciun

Crăciunul anului 2020 va fi guvernat, aproape ca în fiecare an, de către o vreme caldă spre deosebit de caldă, circulația aerului în troposferă urmând să fie în general una zonală la nivelul Europei, respectiv vest-est, dinspre zona tropicală a Oceanului Atlantic și nordul Africii urmând să fie advectate către țara noastră mase de aer (foarte) calde. O “mică” anomalie va fi prezentă în a treia zi de Crăciun, când un talveg depresionar desprins dintr-un ciclon situat în zona Belarusului se va forma în Golful Genova și va avansa către nord-est.

Pe partea posterioară a acestui talveg va coborî un aer ceva mai rece din altitudine, astfel încât, mai ales în jumătatea nordică a țării, pe lângă precipitații lichide local își vor face apariția și ninsorile, însă strat de zăpada se va depune aproape exclusiv la altitudini de peste 400-500 de metri.

Așadar, de un Crăciun alb vor avea parte doar cei care au ales să își petreacă Sărbătorile de iarnă la munte, dar local și locuitorii din zonele deluroase adiacente celor montane și din Moldova. La munte grosimea stratului de zăpadă nou-depus va fi semnificativă (până la 30-40 de centimetri în Carpații Meridionali), însă în restul zonelor mai joase unde va ninge, acesta nu va depăși 5-10 centimetri.

Vineri, in prima zi de Craciun, vremea va fi inchisa in cea mai mare parte a tarii, iar pe spatii extinse in centrul, vestul si nord-estul tarii se vor semnala ploi moderate cantitativ (pana la 20-25 de mm local in nord-vestul Carpatilor Orientali si in vestul Muntilor Apuseni), in timp ce in restul regiunilor precipitatiile isi vor face aparitia doar izolat si vor fi slabe cantitativ. La munte va ninge, insa precipitatii solide la altitudini ceva mai joase (800-1000 de metri) vor cadea si in Bucovina.

Vantul va sufla moderat spre tare in Carpatii Orientali, moderat in Meridionali si Occidentali si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 5 si 10 grade Celsius in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 7-12 grade in Oltenia, 9-14 grade in Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in sudul Baraganului) si 6-11 grade in Moldova.

Abaterile termice estimate a se inregistra in cursul dupa-amiezii de vineri, 25 decembrie. In toata tara vremea va fi cu mult mai calda fata de media climatologica a perioadei, cele mai importante abateri pozitive (12-13 grade) urmand sa se inregistreze in jumatatea sudica a teritoriului. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Sambata, in a doua zi de Craciun, vremea se va raci usor in majoritatea regiunilor, insa inca va ramane mai calda fata de media climatologica a ultimei decade a lunii decembrie. Cu exceptia nord-vestului, vor cadea precipitatii in toata tara, ninsori la munte, precipitatii mixte in zonele deluroase si depresionare si predominant ploi la campie. Cantitatile de apa estimate a se acumula vor fi destul de slabe, doar in zona Podisului Getic urmand sa se stranga izolat pana la 10-15 mm.

Vantul va sufla slab pana la moderat la munte, in Crisana si in Muntenia si mai mult slab in celelalte regiuni.

Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 1 si 6 grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei), 4-9 grade in Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 0-5 grade Celsius in Moldova.

Duminica, de Sfantul Stefan, vor cadea precipitatii pe spatii extinse in toata tara, mai insemnate cantitativ in nordul Olteniei si al Munteniei, unde izolat se vor strange pana la 30-40 de mm. La altitudini mai mici de 300-400 de metri vor fi mai ales ploi (inclusiv la Bucuresti), intre 400-800 de metri precipitatii mixte, iar la peste 800 de metri altitudine va ninge si se va depune un strat de zapada in medie de pana la 10-15 centimetri.

Vantul va sufla tare la munte (unde va viscoli si spulbera zapada depusa), moderat spre tare in nordul Moldovei, moderat in vestul Munteniei si estul Olteniei si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului.

Maximele termice vor urca la pranz pana spre 3-8 grade Celsius in Transilvania, Maramures, Banat, Crisana si Oltenia, 6-11 grade in Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in sudul litoralului) si 1-6 grade in Moldova.

Stratul de zapada estimat a se depune pana in noaptea de duminica spre luni. In timp ce la munte va ninge destul de abundent (pana la 30-40 de centimetri), in zonele joase se va depune doar local un strat subtire de zapada, indeosebi in nordul Olteniei si al Munteniei, in Moldova si in sudul Transilvaniei si al Banatului. Sursa: kachelmannwetter.com, model ECMWF.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.