Prognoza meteo între 21 și 24 decembrie

Următoarele zile se vor caracteriza printr-o vreme caldă spre deosebit de caldă în toată țara, mai ales în a două parte a intervalului. Luni și marți țara noastră încă se va afla sub influența unui regim anticiclonic, pentru ca mai apoi dinspre nord-vestul continentului să avanseze o serie de fronturi atmosferice, care vor aduce precipitații pe arii extinse în regiunile intracarpatice, predominant sub formă de ploaie. Din punct de vedere termic se va menține “regula” ultimilor ani, cu o perioadă foarte caldă în preajma Crăciunului: și în acest an se vor înregistra temperaturi foarte ridicate (până la 13-16 grade Celsius), mai ales în Ajunul Crăciunului și cu precădere în zonele sudice ale țării.

Luni vremea va fi mohorata in mai toata tara, toate zonele de ses urmand sa se afle sub o patura groasa de nori stratiformi, din care izolat vor cadea ploi si burnite slabe. La munte in schimb, vremea va fi frumoasa, cu un cer mai mult senin. Vantul va sufla slab pana la moderat in nordul Moldovei, sudul Banatului si pe litoral si mai mult slab in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 0 si 5 grade Celsius in Transilvania si Maramures, 3-8 grade in Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 0-5 grade in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in zona Obcinelor Bucovinei.

Marti in prima parte a zilei norii stratiformi se vor mentine pe pozitii in majoritatea zonelor tarii, iar dupa orele pranzului deasupra acestora vor avansa dinspre nord-vestul Europei mai multe benzi noroase asociate unui ciclon situat in zona Marii Nordului. In consecinta, in regiunile intracarpatice local se vor semnala precipitatii slabe sub forma de ploaie, lapovite si ninsori urmand sa cada numai la altitudini de peste 1400-1600 de metri. Vantul va sufla moderat la munte si in nordul Moldovei si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte regiuni. Temperaturile maxime se vor situa in general intre 1 si 6 grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei), 4-9 grade in Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 1-5 grade in Moldova.

Miercuri va ploua pe spatii extinse in toata tara, cu exceptia Olteniei, unde precipitatiile isi vor face aparitia numai cu totul izolat. La munte la altitudini de peste 1600-1800 de metri va ninge, iar in vestul Muntilor Apuseni si in nordul Muntilor Fagaras local se vor strange cantitati de apa de pana la 15-25 de mm. Vantul va sufla moderat spre tare la munte si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre 3 si 8 grade Celsius in Transilvania si Maramures, 8-13 grade in Banat, Crisana si Oltenia si 5-10 grade in Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in zona Subcarpatilor de Curbura.

Abaterile termice estimate a se inregistra in dimineata zilei de joi. Apasă pe imagine pentru detalii.

Joi vremea va fi deosebit de calda pentru aceasta perioada in cea mai mare parte a tarii; desi nebulozitatea va fi la randu-i la cote ridicate, aceasta nu va putea contrabalansa temperaturile crescute din altitudine, care se vor oglindi si valorile ce se vor inregistra la sol. In jumatatea nordica a tarii va ploua pe arii extinse, iar in Maramures local se vor strange cantitati de apa de pana la 30-40 de mm (indeosebi pe pantele sudice ale muntilor Oas si Gutai, ca urmare a intensificarii orografice). Granita precipitatiilor solide va creste si mai mult fata de miercuri, astfel incat joi lapovite si ninsori se vor semnala doar la altitudini de peste 1800-2000 de metri. Vantul va sufla tare la munte (cu rafale de pana la 80-100 de km), in timp ce in restul regiunilor acesta in general va fi slab pana la moderat, cel mult moderat in sudul Transilvaniei si in Crisana. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 7-12 grade Celsius in Transilvania si Maramures, 9-14 grade in Banat si Crisana, 11-16 grade in Oltenia (cu cele mai ridicate valori asteptate in sud-vestul regiunii, in zona Calafat), 9-14 grade in Muntenia si Dobrogea si 7-12 grade in Moldova.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.