Cum va fi vremea în intervalul 1 – 4 decembrie

Primele zile ale lunii decembrie vor marca tranziția dinspre o vreme hibernală, cu ninsori localizate și ger, către o vreme mult mai caldă pentru această perioadă.

Cauza pentru această schimbare o va constitui o pătrundere de aer rece dinspre nord-estul continentului pe axa Polonia-Franța înspre bazinul vestic al Mării Mediterane, astfel încât în zona Golfului Genova se va forma o depresiune atmosferică, iar pe partea sa anterioară va advecta un aer tropical dinspre nordul Africii către sud-estul Europei. Astfel de schimbări bruște în circulația maselor de aer sunt destul de frecvente la început de sezon rece pe bătrânul continent, când centrii barici încă nu sunt foarte bine stabilizați ‘pe poziții’.

Totuși, în prima parte a intervalului, vor mai fi manifestări de iarnă în țara noastră, îndeosebi în Dobrogea, unde pe spații relativ extinse vor cădea precipitații mixte, în timp ce în cursul dimineților de marți și miercuri va fi ger pe văile și în depresiunile din Transilvania, Maramureș și nordul Moldovei.

Marti, de Ziua Nationala a Romaniei, vremea va fi inchisa in sud-estul extrem al tarii, unde vor continua sa cada precipitatii mixte pe spatii relativ extinse, pe fondul unei retrogradari superficiale a ciclonului care a produs deja ninsori pana la aceasta ora in Muntenia, sudul Moldovei si Dobrogea.

In partea continentala a Dobrogei (podisul Dobrogei de sud, podisul Casimcei si Muntii Macin) se vor mai depune pana la 5-10 centimetri de zapada, indeosebi la altitudini de peste 200 de metri.

In restul tarii cerul se va degaja, astfel incat dimineata va fi geroasa local in centru si nord; in depresiunile intramontane minimele vor cobori pana spre -15 grade Celsius, insa valori de -10…-8 grade se vor atinge si in restul Transilvaniei si in nordul Moldovei.

Vantul va sufla tare pe litoral (mai ales in prima parte a zilei) si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre -3 si 2 grade Celsius in Transilvania si Maramures, 0-5 grade in Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia si Dobrogea si -1…4 grade in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in zona Obcinelor Bucovinei.

Miercuri
in prima parte a zilei vor mai cadea unele lapovite si ninsori local in Dobrogea, unde la altitudini de peste 200-250 de metri se va mai depune un strat de zapada de pana la 5 centimetri. In restul tarii cerul va fi variabil spre mai mult senin, iar dimineata din nou vor fi conditii de ger local pe vaile si depresiunile din Transilvania, Maramures si nordul Moldovei.

Vantul va sufla moderat spre tare in zona Banatului montan si mai mult slab in celelalte regiuni.

Temperaturile maxime se vor incadra in general intre -3 si 2 grade in Transilvania si Maramures, 1-6 grade in Banat si Crisana, -1…4 grade in Oltenia si Muntenia, 2-7 grade in Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate pe litoral si -1…4 grade Celsius in Moldova.

Stratul de zapada estimat a se depune pana miercuri dimineata. In Dobrogea va ninge moderat pe parcursul zilei de marti si in prima parte a zilei de miercuri, iar local, la altitudini de peste 200 de metri se va depune un strat de zapada cumulat de pana la 10-15 centimetri. Sursa: kachelmannwetter.com, model ECMWF.

Joi vremea se va incalzi in cea mai mare parte a tarii, iar precipitatiile vor lua temporar o pauza.

Vantul va sufla tare in sudul Banatului (cu rafale de pana la 100 de km/h), configuratia sinoptica favorizand dezvoltarea vantului clasic Cosava); in restul teritoriului vantul va sufla slab sau cel mult slab pana la moderat.

Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 0 si 5 grade Celsius in Transilvania si Maramures, 5-10 grade in Banat si Crisana (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in Dealurile de Vest), 1-6 grade in Oltenia si Muntenia, 5-10 grade in Dobrogea si 0-5 grade in Moldova.

Vineri procesul de incalzire a vremii va continua in toata tara, astfel incat valorile termice se vor situa cu mult peste mediile climatologice specifice primei decade a lunii decembrie. Pe partea de front cald a depresiunii situate in zona Golfului Genova vor cadea unele precipitatii sub forma de ploaie local in majoritatea regiunilor, ploile urmand sa fie ceva mai insemnate cantitativ in nordul Olteniei si al Munteniei, unde se vor strange izolat pana la 15-20 de mm.

Vantul va sufla tare la munte si in nordul Moldovei (cu rafale de pana la 80-100 de km/h pe varfurile muntilor) si slab pana la moderat, cel mult moderat in celelalte regiuni.

Maximele termice vor urca la pranz pana spre 5-10 grade in Transilvania si Maramures, 7-12 grade in Banat si Crisana, 4-9 grade in Oltenia, 9-14 grade in Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate in zona Baraganului) si 7-12 grade Celsius in Moldova.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.