Cum va fi vremea în intervalul 1 – 4 iunie

Primele zile ale lunii iunie vor fi dominate de către o perturbație atmosferică situată în zona Ucrainei, respectiva depresiune urmând să se estompeze abia spre finalul intervalului, când presiunea atmosferică și valorile termice vor fi în creștere. Până atunci, vremea în țara noastră va fi una rece spre deosebit de rece pentru prima decadă a lunii iunie (îndeosebi în regiunile intracarpatice), zilnic urmând să se semnaleze ploi pe arii extinse, pe rând, în toate regiunile, în timp ce pe crestele munților precipitațiile vor fi și sub formă de lapoviță și ninsoare.

Primește următoarea prognoză pe email

Luni vremea va fi inchisa si deosebit de rece pentru inceputul lunii iunie in special in nordul tarii, unde va si ploua pe spatii relativ extinse, in timp ce in jumatatea sudica precipitatiile se vor semnala numai local. In sudul Transilvaniei, nordul Moldovei si la munte izolat se vor acumula cantitati de apa de pana la 15-20 de mm, iar la altitudini mai mari de 2000 de metri precipitatiile vor fi si sub forma de lapovita si ninsoare si se va depune un strat subtire de zapada (mai ales in Carpatii Meridionali).

Vantul va sufla moderat spre tare in nordul Moldovei si in Carpatii Orientali, moderat in sud-estul Banatului, sudul Olteniei si in Baragan si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 13 si 18 grade Celsius in Transilvania (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in zonele depresionare din estul regiunii), 17-22 de grade in Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 14-19 grade in Moldova.

Marti va ploua pe arii extinse in jumatatea estica a tarii, in timp ce in vestul Maramuresului, in Crisana si in Banat precipitatiile se vor semnala numai cu totul izolat. In sudul tarii pe alocuri vor fi si averse insotite de descarcari electrice, iar local in vestul Munteniei si in estul Olteniei cantitatile de apa estimate a se acumula vor ajunge pana la 20-25 de mm. La munte la altitudini de peste 2000 de metri va continua sa ninga, iar local in Carpatii Meridionali se va depune un strat de zapada de pana la 10-15 centimetri.

Vantul va sufla moderat spre tare in Carpatii Orientali, sud-estul Banatului si sud-vestul Olteniei (cu rafale de pana la 50-60 de km/h) si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte regiuni. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 8 si 13 grade in estul Transilvaniei, 14-19 grade in vestul Transilvaniei, Maramures si Crisana, 17-22 de grade in Banat si Oltenia (cu cele mai ridicate valori asteptate in sud-vestul Olteniei si in vestul extrem al Banatului) si 14-19 grade Celsius in Muntenia, Dobrogea si Moldova.

Abaterile termice estimate a se inregistra in cursul dupa-amiezii de marti. Depresiunea atmosferica stationara din zona Ucrainei va advecta in continuare un aer mai rece atat dinspre partile mai inalte ale troposferei cat si dinspre latitudini mai nordice, astfel incat la nivel national temperaturile se vor situa cu 7 pana la 12 grade Celsius sub media climatologica a primei decade a lunii iunie. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Miercuri va ploua local in cea mai mare parte a tarii (indeosebi sub forma de averse insotite de fenomene electrice), cu exceptia estului Moldovei, vestului Maramuresului si a Crisanei, unde precipitatiile se vor semnala numai izolat. La munte si in sud-est pe alocuri se vor strange cantitati de apa de pana la 15-20 de mm.

Vantul va sufla moderat in Baragan, Dobrogea si sud-vestul Olteniei si mai mult slab in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 13 si 18 grade Celsius in Transilvania si Maramures, 18-23 de grade in Banat si Crisana (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in vestul Banatului) si 15-20 de grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova.

Joi vremea se va ameliora atat ca aspect, cat si din punct de vedere al temperaturilor, care vor mai creste usor fata de ziua precedenta in cea mai mare parte a tarii. Totusi isi vor mai face aparitia unele averse slabe de ploaie insotite de descarcari electrice in primele ore ale diminetii in sud-estul extrem, pentru ca mai apoi dupa pranz si in regiunile vestice.

Vantul va sufla moderat in vestul tarii si la munte si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte zone. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 17-22 de grade in Transilvania si Maramures, 22-27 de grade in Bаnаt, Crisana si Oltenia si 19-24 de grade Celsius in Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate in sudul litoralului si in zona Obcinelor Bucovinei.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.