Cum va fi vremea în weekend-ul 30 – 31 mai

În ultimele zile ale lunii mai o depresiune atmosferică neobișnuit de adâncă pentru această perioadă va influența vremea în țara noastră prin temperaturi considerabil mai scăzute în comparație cu media climatologică, pe partea posterioară a ciclonului urmând să fie advectat un aer polar dinspre latitudini nordice. Centrul depresiunii va rămâne destul de departe de teritoriul României, astfel încât benzile de precipitații cele mai consistente nu vor trece graniță dinspre Ucraina / Republica Moldova înspre noi, însă câteva ploi în aversă, pe alocuri moderate cantitativ, își vor face apariția local în mare parte din țară.

Sambata vremea va fi rece pentru ultima decada a lunii mai in toata tara, iar local la munte, in Transilvania, Maramures, Moldova, Muntenia si Dobrogea se vor semnala averse de ploaie insotite de descarcari electrice, astfel de fenomene urmand sa isi faca aparitia numai izolat in Oltenia, Banat si Crisana. La munte si in zona Subcarpatilor de Curbura izolat se vor strange cantitati de apa de pana la 15-20 de mm.

Vantul va sufla moderat spre tare in nordul Moldovei si in Carpatii Orientali si in general slab pana la moderat in restul teritoriului.

Maximele termice vor urca la pranz pana spre 14-19 grade Celsius in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 18-23 de grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in sudul litoralului) si 14-19 grade in nordul Moldovei.

Duminica vremea va fi deosebit de rece pentru aceasta perioada indeosebi in regiunile intracarpatice. In nordul extrem al tarii local va ploua, pe alocuri si sub forma de aversa, in timp ce in restul regiunilor precipitatiile se vor semnala numai cu totul izolat. Cantitatile de apa nu vor fi semnificative, cu exceptia Maramuresului, unde se vor acumula izolat pana la 15-20 de mm.

Vantul va sufla tare la munte (si cu precadere in Carpatii Orientali, unde pe creste rafalele vor ajunge pana la 90-100 de km/h), moderat in vestul Banatului si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte regiuni.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 13 si 18 grade Celsius in sudul Transilvaniei si in Crisana, 10-15 grade in nordul Transilvaniei si in Maramures, 16-21 de grade in Banat, 19-24 de grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei (cu cele mai ridicate valori asteptate in Baragan si in vestul Dobrogei) si 14-19 grade in nordul Moldovei.

Abaterile termice estimate a se inregistra in cursul dupa-amiezii de duminica. Vremea va fi deosebit de rece pentru ultimele zile ale lunii mai in toata tara, cele mai importante abateri termice negative urmand sa se inregistreze in centrul si in vestul Romaniei, unde temperaturile vor fi cu pana la 8-10 grade Celsius mai scazute fata de media climatologica a perioadei. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.