Vremea la început de săptămână: prognoza pentru intervalul 10 – 13 august

În următoarele zile vremea se va menține călduroasă, cu temperaturi care se vor situa în general cu 2-3 grade Celsius peste media climatologică a perioadei, însă spre deosebire de zilele precedente — când s-a înregistrat cea mai ridicată temperatură a anului 2020 în România: 38,5 grade la Hârșova — se va remarca o ușoară scădere a valorilor termice. Chiar și în aceste condiții însă, temperatura resimțită de organismul uman va fi mai ridicată decât cea reală, ca urmare a umidității crescute inclusiv în cursul după-amiezelor (40-50% în mod local, chiar 60% în zona litorală și în vestul României). Nu vor lipsi nici precipitațiile, însă acestea se vor semnala mai ales deasupra zonelor montane în cursul după-amiezelor; la șes numai izolat vor fi astfel de fenomene în zonele în care norii Cumulonimbus vor reuși să se desprindă de pe munți și să migreze și către aceste zone mai joase.

Luni vremea va fi calduroasa in majoritatea regiunilor, chiar usor caniculara in sud-est. Local la munte indeosebi in cursul pranzului se vor semnala averse de ploaie insotite de descarcari electrice, in restul zonelor tarii astfel de fenomene urmand sa isi faca aparitia numai in mod izolat.

Cantitatile de apa estimate a se inregistra vor fi in general nesemnificative, doar izolat la munte urmand sa se stranga pana la 20-30 de mm.

Vantul va sufla slab in cea mai mare parte a tarii, cel mult slab pana la moderat in nordul Moldovei, in Crisana si pe litoral.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 26 si 31 de grade Celsius in Transilvania si Maramures, 29-33 de grade in Banat si Crisana, 30-35 de grade in Oltenia, Muntenia, vestul Dobrogei si sudul Moldovei (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in zona Bucurestiului) si 27-32 de grade in estul Dobrogei si in nordul Moldovei.

Umiditatea relativa a aerului la inaltimea de 2 metri estimata a se inregistra in cursul dupa-amiezii de luni. Cele mai ridicate valori ale umiditatii relative vor fi in nordul Moldovei si in vestul tarii, zone unde cu toate ca temperaturile nu vor fi caniculare, indicele ITU se va apropia de pragul critic de 80 de unitati, umezeala ridicata facand aerul mai greu respirabil aici in comparatie cu regiunile sudice, unde in pofida faptului ca temperaturile vor fi mai ridicate, umiditatea va fi mai scazuta. Sursa: kachelmannwetter.com, model ICON-EU (DWD).

Marti aspectul vremii va fi similar cu cel din ziua precedenta, aceleasi averse de ploaie insotite de fenomene electrice urmand sa cada local la munte si izolat in restul teritoriului, mai ales in cursul dupa-amiezii.

Vantul va sufla slab in cea mai mare parte a tarii, numai in mod localizat unde vor fi si furtuni acesta urmand sa sufle ceva mai tare.

Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 25 si 30 de grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei), 27-32 de grade in Banat si Crisana, 30-35 de grade in Oltenia, Muntenia, vestul Dobrogei si sudul Moldovei si 27-32 de grade Celsius in estul Dobrogei si in nordul Moldovei.

Primește următoarea prognoză pe email

Miercuri instabilitatea atmosferica se va accentua usor inclusiv in zonele mai joase de relief, astfel incat pe spatii extinse la munte si local la ses isi vor face aparitia aversele de ploaie insotite de descarcari electrice si izolat de grindina de mici dimensiuni.

Cantitatile de apa vor ajunge local la munte pana la 20-30 de mm, iar izolat in zonele joase pana la 15-20 de mm. Singurele regiuni din tara care vor scapa neudate de precipitatii vor fi nord-vestul si sud-estul extrem.

Vantul va sufla slab in cea mai mare parte a tarii, cel mult slab pana la moderat in zona deluroasa a Moldovei si la munte.

Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 25 si 30 de grade in Transilvania si Maramures, 27-32 de grade in Banat, Crisana si Oltenia, 30-35 de grade in Muntenia, vestul Dobrogei si sudul Moldovei si 27-32 de grade Celsius in estul Dobrogei si nordul Moldovei, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in zona Obcinelor Bucovinei.

Joi vremea se va ameliora ca aspect in aproape toata tara, doar in Oltenia si in Carpatii Meridionali urmand sa mai cada local unele averse slabe de ploaie, in special in cursul dupa-amiezii.

Vantul va sufla slab in majoritatea regiunilor, cel mult slab pana la moderat pe crestele muntilor si pe litoral.

Maximele termice vor fi usor mai scazute fata de ziua precedenta mai ales in sud-est si vor urca la pranz pana spre 25-30 de grade in Transilvania si Maramures, 28-33 de grade in Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia, vestul Dobrogei si sudul Moldovei (cu cele mai ridicate valori asteptate in sudul Baraganului) si 26-31 de grade Celsius in estul Dobrogei si in nordul Moldovei.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.