Cum va fi vremea în intervalul 11 – 14 ianuarie

In urmatoarele zile in tara noastra vremea se va raci treptat, incepand cu regiunile nordice, pe masura ce un regim anticiclonic se va consolida in estul Europei, iar pe partea anterioara a acestuia va fi advectat un aer polar de origine hibrida: polar-continentala cu intruziuni oceanice.

Precipitatiile vor fi in general slabe din punct de vedere cantitativ si se vor semnala cu precadere pe parcursul zilei de marti in sudul tarii, unde vor cadea atat ploi, cat si lapovite si ninsori, iar izolat se va depune un strat de zapada de pana la 5 centimetri.

Marti vremea va fi in general inchisa in toata tara. Local in vestul, centrul si sudul Romaniei (si izolat in est) vor cadea precipitatii mixte, acestea urmand sa fie predominant sub forma de ninsoare in Transilvania, Moldova, Crisana si la munte. Izolat in sud-vestul tarii se va depune un strat de zapada de pana la 4-6 centimetri, in timp ce in vest, centru si nord acesta va atinge local grosimi de pana la 2-3 centimetri.

Vantul va sufla tare in sud-est (cu rafale de pana la 70-80 de km/h), moderat la munte, Crisana si Moldova si mai mult slab in restul teritoriului.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre -1 si 4 grade Celsius in majoritatea regiunilor, cu exceptia Moldovei, unde acestea se vor incadra in general intre -5 si 0 grade, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in zona Obcinelor Bucovinei.

Stratul de zapada estimat a se depune pana in seara zilei de marti. In jumatatea vestica a Romaniei va ninge temporar si se va depune un strat de zapada in medie de 3 centimetri (cu precadere in sudul Banatului si al Olteniei), in timp ce unele ninsori slabe se vor semnala si in Moldova, unde se vor aseza pe sol pana la 1-2 centimetri de zapada.
Sursa: kachelmannwetter.com, model GEM.

Miercuri vremea se va ameliora ca aspect, insa va deveni usor mai rece decat ar fi normal pentru aceasta perioada in majoritatea regiunilor. Indeosebi in prima parte a zilei va mai ninge slab in sudul Banatului, Oltenia, vestul Munteniei si Moldova, unde izolat se vor mai depune 1-2 centimetri de zapada.

Dimineata va fi ger local in centrul si nordul tarii, unde minimele termice vor cobori usor sub -10 grade Celsius.

Vantul va continua sa sufle tare in sud-est (cu rafale de pana la 60-70 de km/h), moderat in Carpatii Orientali, Moldova si vestul Crisanei si mai mult slab in celelalte regiuni.
Temperaturile maxime se vor incadra in general intre -5 si 0 grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, -1…4 grade in Oltenia si Muntenia si -5…0 grade Celsius in Dobrogea si Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate in sudul litoralului.

Joi vremea va fi in general frumoasa in toata tara, insa rece pentru aceasta data in majoritatea regiunilor (desi mai ales in Moldova va fi mai cald in comparatie cu ziua precedenta). Cu totul izolat in nordul teritoriului vor mai cadea unele ninsori slabe, insa fara depunere de strat de zapada.

Dimineata va fi foarte rece in centrul, vestul si nordul tarii, unde minimele termice vor cobori pana spre -15…-10 grade Celsius si chiar usor sub -20 de grade izolat in depresiunile intramontane din nordul Carpatilor Orientali si din Muntii Apuseni.

Vantul va sufla moderat la munte si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului.

Temperaturile maxime vor fi situate in general intre -5 si 0 grade Celsius in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile intramontane din estul Transilvaniei) si -1…4 grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova.

Vineri vremea se va incalzi in toate regiunile si va redeveni mai calda in comparatie cu media climatologica in sud si est, in timp ce in regiunile intracarpatice temperaturile inca vor ramane la valori apropiate de normalul perioadei. Cerul va fi variabil in aproape toata tara (dar mai mult senin in sud), unele precipitatii mixte slabe urmand sa cada izolat numai in nordul extrem, mai ales spre seara.

Vantul va sufla foarte tare in Carpatii Meridionali (cu rafale de pana la 120-140 de km/h), tare in Carpatii Orientali, moderat in nordul Moldovei, sudul Olteniei si Dobrogea si in general slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte regiuni.

Maximele termice vor urca la pranz pana spre -2…3 grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana si 3-8 grade Celsius in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in zonele deluroase, sudul Olteniei si nordul Moldovei.

Primește următoarea prognoză pe emailLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.