Cum va fi vremea în intervalul 14 – 17 iunie

Urmatoarele zile vor fi dominate de catre o vreme racoroasa pentru aceasta perioada in majoritatea teritoriului Romaniei, pe masura ce in zona posterioara a unui ciclon situat in Rusia europeana va fi advectat un aer polar dinspre latitudini nordice, tara noastra urmand sa se afle pe braul anticiclonic al acestei configuratii sinoptice. Asadar, valorile termice vor fi mai scazute fata de media climatologica a perioadei, mai ales in regiunile extracarpatice.

Precipitatiile vor fi relativ putine si vor cadea in special in estul si sud-estul tarii pe parcursul zilei de marti si in regiunile intracarpatice vineri. Vor fi in general averse insotite de fenomene electrice, insa nu sunt asteptate cantitati importante de apa pe spatii extinse, desi punctiform se pot strange pana la 20-30 de mm (cu precadere in zonele montane si submontane).

Marti vremea va fi usor instabila in zona Subcarpatilor de Curbura, in Muntenia, sudul Moldovei si in Dobrogea, unde local se vor semnala averse de ploaie insotite de descarcari electrice, iar punctiform se vor strange cantitati de apa de pana la 15-20 de mm. Unele averse slabe de ploaie isi vor face aparitia in cursul dupa-amiezii si in celelalte regiuni, insa numai in mod izolat.

Vantul va sufla moderat spre tare in vestul Olteniei si in vestul Carpatilor Meridionali (cu rafale de pana la 50-60 de km/h), moderat in restul masivelor montane si in Baragan si mai mult slab in celelalte regiuni.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 21 si 26 de grade Celsius in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile intramontane din estul Transilvaniei), 24-28 de grade in Banat si Crisana, 27-32 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 23-28 de grade in Moldova.

Miercuri vremea se va ameliora ca aspect in regiunile extracarpatice, desi in prima parte a zilei mai sunt asteptate sa cada local unele averse de ploaie insotite de fenomene electrice, insa cantitatile de apa estimate a se acumula vor fi de pana la 10-15 mm (in mod izolat).
Vremea se va raci in toata tara, iar in depresiunile intramontane din Muntii Apuseni si din nordul Carpatilor Orientali se vor inregistra minime termice apropiate de pragul inghetului.

Vantul va sufla moderat pe crestele montane inalte si mai mult slab in restul teritoriului.
Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 20 si 25 de grade in Transilvania si Maramures, 25-30 de grade in Banat, Crisana si Oltenia si 23-28 de grade Celsius in Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate in zona Obcinelor Bucovinei.

Abaterile termice estimate a se inregistra in cursul dupa-amiezii de miercuri. In aproape toata tara vremea va fi mai rece fata de media climatologica a celei de-a doua decade a lunii iunie, iar cele mai importante abateri termice pozitive se vor inregistra in sud-estul Romaniei (pana la 8-10 grade Celsius).
Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Joi vremea se va incalzi usor in toata tara, insa in regiunile extracarpatice va ramane inca usor mai rece fata de normalul termic specific perioadei. Cu totul izolat in jumatatea estica isi vor face aparitia unele averse slabe de ploaie dupa orele pranzului, in timp ce in restul teritoriului cerul va fi mai mult senin.

Vantul va sufla slab pana la moderat in nordul Carpatilor Orientali si mai mult slab in celelalte regiuni.
Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 22 si 27 de grade Celsius in Transilvania si Maramures, 27-32 de grade in Banat, Crisana si Oltenia si 25-30 de grade in Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in nordul Moldovei si pe litoral.

Vineri un scurt pasaj frontal va creste instabilitatea atmosferica mai ales in regiunile intracarpatice, unde local vor cadea averse de ploaie insotite de descarcari electrice si izolat de grindina, iar punctiform se vor strange cantitati de apa de pana la 15-25 de mm. Si in restul tarii se vor semnala astfel de fenomene de instabilitate, mai ales spre seara, insa pe spatii mai restranse, iar intensitatea acestora va fi destul de redusa.

Vantul va sufla moderat pe crestele montane inalte si mai mult slab in restul teritoriului, cu exceptia rafalelor convective asteptate sa apara in zonele cu cele mai intense averse de ploaie.
Maximele termice vor urca la pranz pana spre 21-26 de grade in Transilvania si Maramures, 25-30 de grade in Banat si Crisana, 28-32 de grade in Oltenia, Muntenia, vestul Dobrogei si sudul Moldovei si 24-29 de grade Celsius in estul Dobrogei si nordul Moldovei, cu cele mai scazute valori asteptate in sudul litoralului.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.