Cum va fi vremea în săptămâna 11 – 16 iulie

Urmatoarea saptamana va fi marcata de o vreme in general normala din punct de vedere termic per ansamblul sau, cu o prima jumatate rece, in timp ce a doua parte va livra un aer ceva mai cald deasupra tarii noastre.

Zilele de marti si miercuri vor aduce temperaturi minime foarte scazute in depresiunile intramontane, care vor ajunge izolat pana spre pragul inghetului, in timp ce in a doua parte a saptamanii maximele termice se vor apropia si chiar vor atinge pragul caniculei in sudul extrem al teritoriului.

Amplitudinea termica ridicata pe parcursul a numai cateva zile se va datora reorientarii circulatiei aerului in troposfera dinspre nord-est catre sud-ves

Cantitatile de apa estimate a se acumula pana in noaptea de 17 spre 18 iulie. Desi pe alocuri unele zone din nordul tarii vor mai primi o gura de oxigen prin prisma averselor de ploaie asteptate, in majoritatea regiunilor Romaniei din pacate seceta se va accentua.
Sursa: kachelmannwetter.com, model ICON.

t, pe masura ce anticiclonul azoric va migra catre partea estica a batranului continent.

Daca sub aspect termic nu vor exista motive de ingrijorare in urmatoarea saptamana, din punct de vedere pluviometric seceta se va accentua in regiunile care deja sunt (foarte) afectate de catre acest fenomen, unele ploi locale urmand sa cada temporar doar la munte si in zonele adiacente, restul zonelor tarii urmand sa aiba parte de averse de ploaie doar in mod izolat.

Luni vremea va fi racoroasa pentru aceasta perioada in majoritatea regiunilor, in jumatatea estica a tarii si la munte urmand sa cada local unele averse de ploaie insotite razlet si de descarcari electrice, insa numai cu totul izolat se vor strange cantitati de apa de pana la 10-15 mm (mai ales la munte).

Vantul va sufla moderat la munte si in sud-vestul Olteniei si mai mult slab in restul teritoriului.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 17 si 23 de grade Celsius in Transilvania si Maramures, 22-27 de grade in Banat, Crisana si Oltenia, 24-29 de grade in Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in Lunca Dunarii) si 19-24 de grade in nordul Moldovei.

Marti vremea va continua sa fie mai rece fata de media climatologica a celei de-a doua decade a lunii iulie, iar local la munte si in jumatatea nordica a tarii se vor semnala unele averse de ploaie insotite de fenomene electrice, mai ales in cursul dupa-amiezii, insa nu se asteapta acumularea unor cantitati importante de apa. Astfel de fenomene se vor produce izolat si in sudul tarii, mai cu seama in zonele deluroase din Oltenia si din Muntenia.
Dimineata va fi deosebit de rece in depresiunile intramontane, unde, ca urmare a aerului foarte rece din altitudine si a cerului mai mult senin, minimele termice vor ajunge aproape de pragul inghetului.

Vantul va sufla moderat in nordul Carpatilor Orientali si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului.
Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 16 si 21 de grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei), 22-26 de grade in Banat si Crisana, 24-28 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 21-26 de grade Celsius in Moldova.

Miercuri vremea va fi in general frumoasa in aproape toata tara, doar in nord-est urmand sa se mai semnaleze local unele ploi slabe, iar numai cu totul izolat in nordul Carpatilor Orientali si in nordul Moldovei se vor strange cantitati de apa de pana la 10 mm.
In pofida unei cresteri usoare in cursul zilei, temperaturile inca vor ramane mai scazute fata de normalul climatologic, iar diminetile vor fi din nou (foarte) racoroase in depresiunile intramontane, cu minime ce se vor apropia si chiar vor cobori cu totul izolat sub pragul de 0 grade Celsius.

Vantul va sufla tare pe crestele montane inalte (cu rafale de pana la 80-100 de km/h), moderat in Baragan si mai mult slab in celelalte regiuni.
Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 16 si 20 de grade Celsius in estul Transilvaniei, 20-25 de grade in vestul Transilvaniei si Maramures, 25-30 de grade in Banat si Crisana, 23-28 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 18-23 de grade in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in zona Obcinelor Bucovinei.

Joi vremea se va incalzi in toata tara si va deveni normala termic pentru aceasta perioada, chiar usor mai calda in sudul extrem. Extinderea arealului anticiclonic catre est va face ca precipitatiile sa dispara aproape complet din tara noastra, unele ploi slabe mai fiind asteptate sa cada numai in mod local in Moldova.

Vantul va sufla moderat la munte, in estul Moldovei si in vestul Crisanei si mai mult slab in restul teritoriului.
Maximele termice vor urca la pranz pana spre 23-28 de grade in Transilvania si Maramures, 28-32 de grade in Crisana, 29-34 de grade in Banat, Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate in sudul Banatului) si 26-31 de grade Celsius in Moldova.

Vineri vremea va ramane normala din punct de vedere termic in jumatatea nordica a tarii, in timp ce in sud temperaturile se vor situa putin peste media climatologica a perioadei.
Precipitatiile vor lipsi aproape cu desavarsire, unele averse slabe de ploaie urmand sa isi faca aparitia numai cu totul izolat, in cursul dupa-amiezii, in nordul Carpatilor Orientali.

Vantul va sufla moderat pe crestele inalte din vestul Carpatilor Meridionali si in vestul extrem al Olteniei si mai mult slab in celelalte regiuni.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 24 si 29 de grade Celsius in Transilvania, Maramures si Crisana (cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile intramontane din Carpatii Orientali), 28-32 de grade in Banat, 30-35 de grade in Oltenia si Muntenia, 28-33 de grade in Dobrogea si sudul Moldovei si 24-29 de grade in nordul Moldovei.

Sambata cerul va fi mai mult senin in cea mai mare parte a tarii, iar precipitatiile vor lipsi cu desavarsire. Vremea va fi in general usor mai calda pentru a doua decada a lunii iulie in sudul tarii, insa in jumatatea nordica aceasta va ramane apropiata de normal, cu maxime ce nu vor depasi pragul de 30 de grade Celsius.

Vantul va sufla slab in majoritatea regiunilor, cu unele intensificari temporare doar pe crestele montane inalte.
Maximele termice vor urca la pranz pana spre 25-33 de grade la nivelul intregii tari, cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei, iar cele mai ridicate in vestul extrem al tarii si in Lunca Dunarii.

Duminica nu vor exista schimbari majore in aspectul vremii fata de ziua de sambata, temperaturile urmand sa fie similare in aproape toata tara, insa de aceasta data la munte si in Oltenia isi vor mai face aparitia local unele averse slabe de ploaie insotite de descarcari electrice, cu precadere in cursul dupa-amiezii.

Vantul va sufla slab in cea mai mare parte a tarii, cel mult slab pana la moderat la munte.
Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre 26 si 34 de grade la nivelul intregii tari, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in nord-vestul Moldovei, iar cele mai ridicate in sud-vestul Banatului.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.