Cum va fi vremea în intervalul 22 – 25 martie

În următoarele zile vremea va fi rece spre deosebit de rece pentru ultima decadă a lunii martie (mai ales în sudul țării), pe măsură ce dinspre nordul continentului va fi advectat un aer cu caracteristici polar-oceanice. Ajuns în bazinul central al Mării Mediterane, acest aer rece va ajuta la formarea unei depresiuni mediteraneene, care însă va afecta doar tangențial România. Astfel, pe spații extinse în sudul țării și la munte, local în Moldova și izolat în restul teritoriului se vor semnala precipitații-mixte la șes și predominant solide la altitudini de peste 600-800 de metri. Cantitățile de apă vor ajunge izolat la 20-25 de mm în Lunca Dunării, iar la munte se va depune un nou strat de zăpadă de până la 15-20 de centimetri, cu precădere în Carpații Meridionali.

În a doua parte a intervalului precipitațiile vor fi în diminuare, însă vremea se va menține rece; deși anticiclonul azoric va fi în extindere către est, poziționarea acestuia în centrul continentului va facilita în continuare pătrunderea unui aer rece dinspre zona Rusiei (într-un câmp anticiclonic direcția dominantă a vântului se face în sensul acelor de ceasornic).

Local în cursul nopților cerul se va însenina, astfel încât mai ales pe văi și în depresiuni se vor înregistra temperaturi minime de până la -10…-5 grade Celsius.

Luni vremea va fi inchisa indeosebi in sudul Romaniei, unde vor cadea precipitatii mixte (mai ales ploi in cursul zilei). Cantitatile de apa vor ajunge local pana la 15-20 de mm in sudul Olteniei si al Munteniei, iar la altitudini de peste 300-400 de metri se va depune un strat de zapada de pana la 3-5 centimetri, in special dupa lasarea intunericului.

Vantul va sufla moderat spre tare pe litoral si in zona montana inalta si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 3 si 8 grade Celsius in toata tara, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in Bucovina, iar cele mai ridicate in Podisul Central Moldovenesc si in Dealurile de Vest.

Marti vor mai cadea precipitatii mixte in sud, est si la munte, insa nu se vor mai acumula cantitati importante de apa (se vor strange cel mult 5-8 mm local in Oltenia si la munte), conform prognozei Vremea.ro.

Vantul va sufla moderat spre tare in Moldova si la munte (cu rafale de pana la 50-70 de km/h) si slab pana la moderat, cel mult moderat in celelalte regiuni.

Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 2 si 6 grade in estul Transilvaniei si in nordul Moldovei si intre 5 si 10 grade Celsius in restul teritoriului, cu cele mai ridicate valori asteptate in dealurile subcarpatice.

Cantitatile de apa sub forma de ninsoare estimate a se acumula pana in dimineata zilei de marti. Mai ales in zonele deluroase din sudul tarii se va depune un strat de zapada in medie de 3-5 centimetri, in timp ce in Carpatii Meridionali acesta va ajunge pana la 10-20 de centimetri. Sursa: kachelmannwetter.com, model EURO4.

Miercuri vremea se va mentine rece spre deosebit de rece pentru aceasta perioada, mai cu seama in sudul tarii, unde abaterile termice negative fata de normalul climatologic vor fi de pana la 8-10 grade.

Local la munte si in sudul tarii vor mai cadea unele precipitatii mixte slabe, numai pe pantele nordice ale Muntilor Fagaras urmand sa se mai stranga pana la 8-10 de mm de apa (sub forma de ninsoare).

In cursul diminetii local cerul se va insenina in regiunile intracarpatice, astfel incat pe vai si in depresiuni minimele termice pe alocuri se vor apropia de pragul gerului, respectiv -10 grade Celsius.

Vantul va sufla tare la munte si in Moldova si slab pana la moderat, cel mult moderat in celelalte regiuni.

Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 0 si 5 grade Celsius in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile intramontane din estul Transilvaniei), 5-10 grade in Banat, Crisana si Oltenia, 3-7 grade in Munteniа si Dobrogea si 0-5 grade in Moldova.

Joi cerul va deveni variabil in majoritatea regiunilor, unele precipitatii mixte slabe urmand sa mai cada doar local in Dobrogea, izolat in vestul extrem, in timp ce la munte va ninge razlet.

Vantul va sufla moderat spre tare la munte, moderat in Moldova si Dobrogea si in general slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului.

Maximele termice vor urca la pranz pana spre 2-7 grade in Transilvania si Maramures, 7-12 grade in Banat, Crisana si Oltenia, 5-10 grade in Munteniа si 3-8 grade Celsius in Dobrogea si Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate in nordul Dobrogei (in conditii de nebulozitate ridicata si precipitatii mixte).



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.