Cum va fi vremea în România între 10 și 13 decembrie

Urmatoarele zile vor marca o racire a vremii, indeosebi in altitudine, pe masura ce directia de deplasare a maselor de aer la nivelul Europei se va muta dinspre sud-vest – nord-est catre nord-vest – sud-est, din zona Scandinaviei urmand sa fie advectat un aer polar cu influente maritime. Viteza de deplasare a fronturilor atmosferice va fi insa ridicata, astfel incat aerul rece ajuns in Marea Mediterana nu va fi capabil sa produca o depresiune care sa afecteze si teritoriul tarii noastre. Totusi, nu vom duce lipsa de precipitatii. Chiar daca acestea vor fi in general slabe cantitativ, incepand de marti vor predomina ninsorile, mai ales in regiunile intracarpatice ale teritoriului. Precipitatii solide se vor semnala si in sudul tarii, insa pe spatii mult mai restranse.

Luni vremea va fi inchisa in cea mai mare parte a tarii. In vest, centru si nord va ploua slab pe arii extinse, in timp ce unele precipitatii sub forma de ploaie isi vor face aparitia local si in sud-est, in special in a doua parte a zilei. La munte va ninge si se va depune un strat subtire de zapada. Vantul va sufla moderat spre tare in vestul extrem si slab, cel mult slab pana la moderat in restul regiunilor. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 1 si 6 grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile din estul Transilvaniei), 6-11 grade in Banat, Crisana si Oltenia si 3-8 grade in Muntenia, Dobrogea si Moldova.

Marti se vor semnala precipitatii predominant sub forma de lapovita si ninsoare in cea mai mare parte a tarii, insa nu se asteapta depunerea unui strat consistent de zapada, doar local la munte si izolat in nordul Munteniei urmand sa existe conditii pentru depuneri de zapada de pana la 10 centimetri. Vantul va sufla moderat spre tare in sudul Olteniei, in Baragan si in Dobrogea si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre -2 si 3 grade in Transilvania si Maramures, 2-7 grade in Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 0-5 grade in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate in extremitatea nordica a regiunii.

Miercuri ninsorile slabe vor continua sa cada pe spatii relativ extinse in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, iar local in prima parte a zilei si in Muntenia si Dobrogea, stratul de zapada ce se va depune urmand sa fie de pana la 3-5 centimetri, in mod izolat. Vantul va sufla moderat in Moldova, Dobrogea si sudul Olteniei si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte regiuni ale tarii. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre -3 si 2 grade in Transilvania si Maramures, 2-7 grade in Banat, Crisana si Oltenia si 0-5 grade in Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in zonele subcarpatice.

Joi va mai ninge slab local in jumatatea nordica a teritoriului, in timp ce in cea sudica cerul va deveni variabil. Vantul va sufla moderat in est si in sud-est si in general slab in restul tarii. Maximele termice vor urca la pranz pana spre -3…2 grade in Transilvania si Maramures, 0-5 grade in Banat si Crisana (cu cele mai ridicate valori asteptate in sudul Banatului), 3-8 grade in Oltenia, 1-6 grade in Muntenia si Dobrogea si 0-5 grade in Moldova.

Stratul de zapada estimat a se depune pana in seara zilei de joi. In mare parte din regiunile intracarpatice ale tarii se vor depune pana la 5-10 centimetri de zapada (in special in zonele deluroase), insa local si in Muntenia se va depune un strat relativ subtire de zapada, cu mentiunea ca marti precipitatiile vor fi si de sorginte convectiva, astfel incat cu totul izolat va ninge mai abundent (indeosebi in judetele Arges si Dambovita). Sursa: kachelmannwetter.com, model ECMWF.

© 2018 — Toate drepturile rezervate Vremea.ro, preluarea informațiilor în alt scop decât pentru uz personal este strict interzisă în lipsa unui link direct către articol.Un comentariu la „Cum va fi vremea în România între 10 și 13 decembrie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.