Cum va fi vremea în săptămâna 17 – 23 iulie

Urmatorul interval va fi linistit din punct de vedere meteorologic, cu putine precipitatii ce vor afecta mai cu seama regiunile intracarpatice ale tarii. Un anticiclon bine definit se va instala peste intreaga parte estica a Europei, aducand cu sine o vreme in general frumoasa, dar foarte calduroasa. Canicula va reveni si in Romania in a doua parte a saptamanii mai ales in regiunile sud-vestice, unde temperaturile maxime pot ajunge din nou pana la valori de 38-39 de grade Celsius.

Luni vremea va fi frumoasa in nordul Romaniei, cu un cer variabil spre mai mult senin. In sud vor persista unele innorari asociate unui ciclon situat in zona Greciei, insa precipitatiile consistente se vor mentine la sud de tara noastra; doar cu totul izolat in zona Luncii Dunarii se vor semnala ploi slabe cantitativ, ce vor avea mai ales caracter de aversa. Vantul va sufla slab in nordul teritoriului si slab pana la moderat, cel mult moderat in sud. Temperaturile maxime vor fi usor mai scazute comparativ cu normalul climatologic al perioadei si vor fi cuprinse in general intre 21 si 26 de grade in Transilvania si Maramures, 24-29 de grade in Banat si Crisana, 23-28 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate in sud-vestul Olteniei) si 22-27 de grade in Moldova.

Marti vremea va fi frumoasa in majoritatea zonelor tarii si se va incalzi usor fata de ziua precedenta, devenind normala termic pentru aceasta perioada. Unele averse slabe de ploaie vor cadea doar cu totul izolat in zonele montane din extremitatea nordica a tarii. Vantul va sufla slab in regiunile intracarpatice si slab pana la moderat in sud si est, cu unele intensificari cu totul trecatoare la tare asteptate pe litoral si in Delta Dunarii. Temperaturile maxime se vor situa in general intre 23 si 28 de grade in Transilvania si Maramures, 27-32 de grade in Banat si Crisana si 25-30 de grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate in nordul Moldovei si pe litoral, iar cele mai ridicate in zona Luncii Dunarii.

Miercuri vremea va fi frumoasa si calda in aproape toata tara, doar in zona Carpatilor Orientali si cu totul izolat in Moldova spre seara urmand sa existe unele conditii pentru producerea averselor de ploaie, insotite razlet si de descarcari electrice. Vantul va sufla slab in aproape toate regiunile, cel mult slab pana la moderat in sudul extrem. Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre 26 si 31 de grade in Transilvania si Maramures, 29-34 de grade in Banat si Crisana, 28-33 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (din nou cu cele mai ridicate valori asteptate in sud-vestul Olteniei) si 26-31 de grade in Moldova.

Joi vremea va continua sa se incalzeasca in toata tara, iar in Banat va reveni canicula. Local la munte si cu totul izolat in zonele joase din Transilvania si Maramures se vor semnala unele averse slabe de ploaie insotite de descarcari electrice. Vantul va sufla slab in aproape toata tara, cel mult slab pana la moderat in sud-est. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 27-32 de grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei), 30-34 de grade in Crisana, 33-37 de grade in Banat si Oltenia si 28-33 de grade in Muntenia, Dobrogea si Moldova.

Vineri vremea va fi frumoasa si deosebit de calda in toata tara, iar in Banat disconfortul termic resimtit va fi unul accentuat, indicele temperatura-umezeala (ITU) urmand sa atinga si chiar sa depaseasca usor pragul critic de 80 de unitati. Umiditatea va fi relativ ridicata in acest val canicular (precum la precedentul), ceea ce va accentua senzatia de disconfort termic. Vantul va sufla slab in aproape toate zonele tarii, doar in sud-vest si in zona litorala urmand sa fie cel mult moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 30 si 35 de grade in Transilvania si Maramures (cu valori posibil usor mai scazute asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei), 33-38 de grade in Banat si Crisana si 31-36 de grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu valori mai usor mai scazute asteptate a se inregistra doar in nordul extrem al Moldovei si in zona litorala.

Temperaturile maxime estimate a se inregistra in cursul dupa-amiezii de vineri. Sursa: kachelmannwetter.com, model GFS.

In week-end canicula se va mentine in mare parte din tara, dar mai cu seama in Banat si Oltenia, unde temperaturile maxime vor ajunge pana spre 37-39 de grade Celsius. Cele mai „racoroase” zone vor fi depresiunile din estul Transilvaniei, Delta Dunarii si litoralul, unde maximele vor urca spre valori de doar 30-32 de grade Celsius. Pe parcursul zilei de sambata cerul va fi mai mult senin in toata tara, insa duminica vor exista conditii pentru producerea unor averse slabe de ploaie insotite de descarcari electrice local in vestul, centrul si nordul teritoriului.Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.