Cum va fi vremea în săptămâna 22 – 28 ianuarie

Urmatorul interval va fi caracterizat de o vreme in general frumoasa, tara noastra urmand sa se afle sub influenta unui regim anticiclonic. Exceptie va face doar ziua de luni (si partial si marti), cand in aproape toata tara vor cadea precipitatii predominant sub forma de ninsoare, ca urmare a unui ciclon de origine mediteraneana ce va retrograda in zona tarii noastre. Din punct de vedere termic regiunile intracarpatice vor avea parte de o vreme mai calda decat in mod obisnuit pentru aceasta perioada, in timp ce in sud si in est va activa un aer mai rece, care insa nu va avea puterea sa treaca muntii. La mijlocul saptamanii, ca urmare a inseninarii cerului pe timpul noptii, minimele termice vor cobori in depresiunile din estul Transilvaniei pana la valori de -22…-20 de grade Celsius.

Luni vremea va fi inchisa in toata tara si pe spatii extinse vor cadea precipitatii predominant sub forma de ninsoare. In sud-est, datorita unui aer mai cald advectat de pe Marea Neagra, se vor semnala si precipitatii sub forma de lapovita si ploaie. Ninsorile asteptate sa cada vor fi destul de slabe, spre cel mult moderate in nordul Moldovei, sudul Transilvaniei, estul Olteniei si vestul Munteniei, unde se pot depune pana la 10-15 centimetri de zapada. Si la Bucuresti sunt asteptate unele precipitatii mixte slabe, insa sansele pentru depunerea unui nou strat de zapada vor fi destul de reduse, datorita fenomenului de insula de caldura urbana.
Vantul va sufla tare in sud-est (cu rafale de pana la 70-80 de km/h pe litoral si in Delta Dunarii), in timp ce in restul regiunilor acesta va fi mai mult slab, cel mult moderat in nord-vestul extrem. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre -3 si 2 grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 1-6 grade in Oltenia, 0-4 grade in Muntenia si Dobrogea si -4…1 grad in Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in extremitatea sudica a regiunii.

Marti vremea se va ameliora considerabil ca aspect in aproape toate regiunile, unele ninsori slabe urmand sa se mai semnaleze cu totul izolat doar in zonele deluroase din sud. Vantul in schimb va continua sa sufle destul de tare in Baragan si Dobrogea, cu rafale de pana la 50-70 de km/h. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre -4 si 0 grade in Transilvania si Maramures, -1…4 grade in Banat, Crisana si Oltenia, -2…2 grade in Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate in zonele subcarpatice) si -5…0 grade in Moldova.

Cantitatile de zapada estimate sa cada pana in seara zilei de marti. Aproape toate zonele tarii vor avea parte de ninsori, care vor fi moderate cantitativ in nordul Moldovei, sudul Transilvaniei, estul Olteniei si vestul Munteniei. Cu toate acestea, in cele doua din urma areale depunerea de strat va fi pusa sub semnul intrebarii, ca urmare a temperaturilor situate in preajma pragului de inghet si chiar usor peste acesta. „Alegerea” vremea.ro pentru cel mai mare strat de zapada este zona depresiunilor Fagaras si Brasov.
De notat faptul ca cea mai mare parte a cantitatilor de precipitatii va cadea pe parcursul zilei de luni. Sursa: kachelmannwetter.com, model ICON.

Miercuri vremea va fi frumoasa in toata tara, cu un cer variabil spre mai mult senin. Vantul va sufla slab in aproape toate regiunile, cel mult moderat pe litoral si in Delta Dunarii. Ca urmare a degajarii cerului de nori, a vantului slab si a prezentei unui strat de zapada pe sol, mai ales in Transilvania si in nordul Moldovei aerul se va supraraci, astfel incat dimineata va fi geroasa, cu minime termice care vor cobori pe arii extinse sub -10 grade Celsius, iar in depresiunile din estul Transilvaniei si din nordul Moldovei chiar si usor sub valoarea de -20 de grade. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre -4 si 0 grade in Transilvania si Maramures, 0-5 grade in Banat si Crisana (cu cele mai ridicate valori asteptate in judetul Timis), -2…3 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si -4…0 grade in Moldova.

Joi cerul va fi mai mult senin in tara noastra, iar vremea va intra intr-un proces de incalzire usoara, desi in cursul diminetii temperaturile vor mai cobori pana la valori de -15…-10 grade Celsius in estul Transilvaniei si in cea mai mare parte a Moldovei. Totusi, aceste valori sunt unele normale pentru ultima decada a lunii ianuarie, care este considerata din punct de vedere climatic cea mai rece din intreg anul la nivel national. Vantul va sufla slab aproape peste tot, cel mult moderat in nordul extrem al Moldovei si in estul Dobrogei. Maximele termice vor urca la pranz pana spre -2…3 grade in Transilvania si Maramures, 2-7 grade in Banat si Crisana (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in Dealurile de Vest), 1-5 grade in Oltenia si -3…2 grade in Muntenia, Dobrogea si Moldova.

Vineri vremea va continua sa fie frumoasa in jumatatea sudica a tarii, in timp ce in nord cerul se va acoperi treptat de nori, dar nu vor exista conditii pentru producerea de precipitatii. Dimineata local in Moldova si in estul Transilvaniei temperaturile vor mai cobori usor sub pragul gerului (-10 grade), insa si la nivel de minime termice se va putea remarca un usor „plus” fata de ziua precedenta. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 1 si 6 grade in Transilvania si Maramures, 3-8 grade in Banat si Crisana si -2…3 grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu valori usor mai ridicate asteptate in zonele subcarpatice.

Sambata cerul va fi mai mult noros deasupra Romaniei, insa din nou nu vor exista sanse pentru precipitatii. In cursul diminetii, local pe vaile si in depresiunile din centru si din nord se va forma ceata. Vantul va sufla slab in aproape toata tara, cel mult slab pana la moderat in Moldova. Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre 1 si 6 grade in Transilvania si Maramures, 4-9 grade in Banat si Crisana, 1-6 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si -1…4 grade in Moldova, cu valori posibil usor mai ridicate asteptate a se inregistra in zona subcarpatica.

Duminica vremea va continua sa fie inchisa pe aproape intreg teritoriul tarii, iar local se vor semnala unele precipitatii mixte slabe, indeosebi in jumatatea nordica. Vantul va sufla moderat in nord-vest si in nord-est si mai mult slab in restul zonelor. Maximele termice, considerabil mai ridicate decat in mod obisnuit pentru aceasta perioada (mai ales in vest si sud-vest), vor urca la pranz pana spre -1…4 grade in Transilvania si Maramures, 2-7 grade in Banat si Crisana (cu valori usor mai ridicate asteptate in Dealurile de Vest), 5-10 grade in Oltenia, 2-7 grade in Muntenia si Dobrogea si 1-5 grade in Moldova.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.