Cum va fi vremea în săptămâna 5 – 11 februarie

Urmatorul interval va aduce o vreme deosebit de calda pe aproape intreg teritoriul tarii noastre, intreaga parte de sud-est a Europei urmand sa se situeze in continuare pe partea calda a cicloanelor mediteraneene, cicloane care vor advecta un aer tropical dinspre nordul Africii pe o directie generala sud-vest – nord-est. Desi se vor semnala precipitatii indeosebi in a doua parte a saptamanii, forma acestora va fi predominant sub forma de ploaie, cu exceptia weekend-ului, cand o depresiune mediteraneana viguroasa va intra in tara noastra pe o traiectorie mai estica si va produce in consecinta precipitatii mixte inclusiv in zonele sudice.

Luni vremea va fi in general frumoasa in jumatatea sudica a tarii, in timp ce in nord cerul se va mentine mai mult noros. In nordul extrem (si cu precadere in nordul Carpatilor Orientali) local vor cadea unele precipitatii mixte, insa acestea vor fi slabe cantitativ. Vantul va sufla slab in aproape toata tara, cel mult moderat pe crestele montane inalte. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre -1 si 4 grade in Transilvania si Maramures, 1-6 grade in Banat si Crisana, 4-9 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in sudul Olteniei) si 0-5 grade in Moldova.

Marti in prima parte a zilei cu totul izolat in nordul Carpatilor Orientali se vor mai semnala cateva ninsori slabe cantitativ, in timp ce in restul tarii cerul va fi variabil spre mai mult senin. Vantul va sufla slab in aproape toata tara, cel mult slab pana la moderat in zona centrala a Moldovei. Temperaturile maxime se vor situa in general intre 0 si 5 grade in Transilvania si Maramures (cu valori posibil usor mai scazute in depresiunile din estul Transilvaniei), 2-7 grade in Banat si Crisana, 5-10 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea, 2-7 grade in partea sudica a Moldovei si -2…2 grade in cea nordica.

Miercuri in prima parte a zilei vremea va fi frumoasa in majoritatea regiunilor, insa dupa orele pranzului primele benzi de precipitatii asociate unui ciclon mediteranean vor afecta in mod local jumatatea sudica a tarii. Precipitatiile vor fi insa slabe cantitativ si predominant sub forma de ploaie, doar la munte la altitudini mari urmand sa se semnaleze si lapovite si ninsori. Vantul se va intensifica treptat indeosebi in regiunile extracarpatice, in Moldova mai ales urmand sa prezinte intensificari cu viteze la rafala de pana la 60-70 de km/h. Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre 5 si 10 grade in Transilvania si Maramures, 7-12 grade in Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 3-8 grade in Moldova, cu valori usor mai scazute asteptate doar in zona Obcinelor Bucovinei.

Joi precipitatiile vor in extindere si catre nordul tarii, in timp ce in sud acestea se vor restrange ca arie. Vor fi mai ales ploi, doar la munte si izolat in nordul Moldovei urmand sa se semnaleze si precipitatii solide. Cantitatile de apa vor fi in general slabe, cu exceptia nord-estului unde se pot acumula cantitati moderate de pana la 10-15 mm. Vantul se va diminua in intensitate in majoritatea regiunilor, doar la munte urmand sa mai prezinte unele intensificari cu totul trecatoare la tare. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 4-9 grade in Transilvania si Maramures (cu valori usor mai scazute asteptate a se inregistra in nordul Maramuresului), 6-11 grade in Banat si Crisana, 7-12 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 2-7 grade in Moldova.

Vineri in vestul, centrul si nordul tarii local vor mai cadea unele precipitatii slabe, predominant sub forma de ploaie (cu exceptia zonelor montane, unde va ninge), in timp ce in restul tarii cerul se va degaja treptat de nori. Vantul va sufla slab aproape peste tot, cel mult slab pana la moderat in sudul Olteniei si in nordul Moldovei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 3 si 8 grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 8-13 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu valori usor mai ridicate asteptate in zona Luncii Dunarii), 5-10 grade in sudul regiunii Moldovei si 1-5 grade in nordul acesteia.

Stratul de zapada estimat a se depune pana vineri seara. Doar in nordul tarii se va depune un strat subtire de zapada de pana la 5 centimetri, cel mult 10 centimetri in Maramures si nordul Moldovei. Sursa: kachelmannwetter.com, model ICON.

In week-end un intens ciclon mediteranean va afecta cu precadere sudul tarii prin precipitatii mixte pe arii relativ extinse, insa acestea vor cadea local si in restul regiunilor. Cantitatile de apa vor fi importante, insa pentru momemnt modelarea numerica este indecisa cu privire la pozitionarea precisa a maximului precipitabil. Din punct de vedere termic vom asista la o scadere destul de acentuata a temperaturilor, dar cu toate acestea valorile de temperatura se vor mentine inca la valori mai ridicate fata de normalul climatologic specific perioadei, mai ales pe parcursul zilei de sambata.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.