Cum va fi vremea în săptămâna 8 – 14 octombrie

Urmatorul interval va fi incadrat din punct de vedere meteorologic in nota obisnuita a lunilor octombrie (luna octombrie fiind in general cea mai stabila luna din an), un vast regim anticiclonic urmand sa acapareze intreaga jumatate de est a Europei. In consecinta, vremea va fi frumoasa si calda, iar precipitatiile aproape inexistente, unele ploi sau burnite slabe fiind asteptate doar cu totul izolat in sud-estul extrem al tarii si la munte in preajma weekend-ului. Ca urmare a noptilor din ce in ce mai lungi, desi in cursul zilelor temperaturilor vor creste considerabil (tara noastra urmand sa fie situata in partea calda a anticiclonului est-european), radiatia nocturna negativa va face ca temperaturile sa scada destul de mult in cursul noptilor si al diminetilor; astfel, chiar daca in cursul dupa-amiezelor abaterile termice vor fi pozitive (si destul de consistente in acest sens), minimele termice se vor incadra in mare parte in media climatologica a perioadei, ca urmare a inversiunilor termice nocturne datorate cerului senin si a vantului mai mult slab. In mod uzual, amplitudinile termice zilnice sunt importante in regim anticiclonic, iar perioada urmatoare nu va face exceptie de la aceasta regula: indeosebi in regiunile intracarpatice se vor inregistra amplitudini termice zilnice de pana la 20-25 de grade Celsius.

Luni vremea va fi frumoasa si calda in aproape toata tara. In jumatatea vestica isi vor face aparitia unele innorari temporare, insa sansele pentru precipitatii vor fi nule. Vantul va sufla slab in cea mai mare parte a teritoriului, cel mult slab pana la moderat in nord-vest, nord-est si pe litoral. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 18 si 23 de grade in Transilvania si Maramures, 22-27 de grade in Banat si Crisana si 20-25 de grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in sud-vestul Olteniei.

Marti vremea va fi frumoasa si calda in aproape toata tara, cu un cer variabil spre mai mult senin. Doar in Moldova vor fi unele innorari trecatoare, insa nu se vor semnala precipitatii. Vantul va sufla slab pana la moderat in sud-est si mai mult slab in restul regiunilor. Temperaturile maxime vor fi aproape indentice cu cele inregistrate in cursul zilei de luni si se vor incadra in general intre 19 si 23 de grade in Transilvania si Maramures, 22-26 de grade in Banat si Crisana si 20-25 de grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate in extremitatea nordica a Moldovei.

Miercuri vremea va continua sa fie frumoasa si deosebit de calda pentru aceasta perioada a anului in cea mai mare parte a teritoriului. In jumatatea estica isi vor face aparitia unii nori de altitudine joasa, dar din acestia nu vor cadea precipitatii. Vantul va sufla moderat in estul Dobrogei si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 19 si 23 de grade in Transilvania si Maramures, 22-27 de grade in Banat si Crisana, 20-25 de grade in Oltenia si Muntenia si 17-22 de grade in Dobrogea si Moldova, cu mai ridicate valori asteptate a se inregistra in sudul Moldovei si in vestul Dobrogei.

Joi cerul va fi mai mult senin in toata tara. Dimineata vor exista conditii de aparitie a cetii in depresiunile intramontane, insa datorita umiditatii relativ scazute din straturile inferioare ale troposferei, aceasta se va risipi imediat dupa rasaritul Soarelui. Vantul va sufla moderat in estul Dobrogei si slab, cel mult slab pana la moderat in restul regiunilor tarii. Conform prognozelor Vremea.ro, maximele termice vor urca la pranz pana spre 17-22 de grade in Transilvania si Maramures, 20-25 de grade in Banat si Crisana si 19-24 de grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate in zona Luncii Dunarii.

Vineri vremea va fi frumoasa si calda in toata tara. Vantul va sufla moderat in sud-est si mai mult slab in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 19 si 24 de grade Celsius la nivelul intregii tari, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile din estul Transilvaniei, iar cele mai ridicate in sudul Banatului si in vestul Luncii Dunarii.

Cantitatile de apa estimate a se acumula pana in noaptea de duminica spre luni. Tara noastra va fi situata in cea mai secetoasa zona a Europei in urmatoarea perioada, ca urmare a unui persistent regim anticiclonic, doar cu totul izolat in sud-estul extrem si la munte fiind asteptate a se acumula cantitati simbolice de 1-2 mm (dar si acestea, abia in cursul zilei de duminica). Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

In week-end vremea se va mentine frumoasa si calda in aproape toata tara. Doar duminica vor exista conditii pentru producerea unor ploi si burnite slabe izolat in sud-estul extrem si la munte. Temperaturile maxime se vor incadra la nivel national sambata in general intre 20 si 25 de grade, iar duminica intre 18 si 23 de grade Celsius, cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei si in nordul extrem al Moldovei, iar cele mai ridicate in Banat, Crisana si in sudul extrem al tarii.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.