Arhive etichetă: Vremea în Octombrie

Vremea în luna octombrie în România

Cum va fi vremea în intervalul 19 – 22 octombrie

Următoarele zile vor marca trecerea dinspre un câmp baric cu presiune scăzută către un regim anticiclonic, astfel încât aerul rece rezidual din urma fronturilor atmosferice precedente va fi înlocuit de către un aer mai cald și stabil, iar precipitațiile vor lipsi aproape în întregime. Totuși, ca urmare a presiunii ridicate și a insolației reduse din această perioadă, în zonele joase se va produce fenomenul de inversiune termică (îndeosebi în Transilvania), astfel încât adevărații „beneficiari” ai aerului cald vor fi mai ales locuitorii din zonele de deal și de munte. Pe văi și în depresiuni inversiunea va fi augmentată și de către ceață, cu precădere în a două parte a intervalului, ceață care va persista pe alocuri și până spre orele prânzului.

Continuă să citești

Vremea în weekend-ul 17 – 18 octombrie

Finalul de săptămână va aduce o vreme răcoroasă în regiunile intracarpatice și în nordul Moldovei, în contextul trecerii unui front atmosferic peste țara noastră, front asociat unei depresiuni nu foarte adâncă, situată în zona bazinului vestic al Mării Negre. Vor cădea și precipitații sub formă de ploaie pe spații relativ extinse în mare parte din teritoriu, cantități ceva mai însemnate de apă urmând să se acumuleze îndeosebi în Moldova și în Maramureș. Dacă în jumătatea nordică temperaturile se vor situa sub media climatologică a celei de-a două decade a lunii octombrie, în sudul țării valorile termice încă vor fi ușor peste medie, în unele zone din sud-est maximele urmând să depășească 20 de grade Celsius pe parcursul zilei de sâmbătă.
Continuă să citești

Cum va fi vremea în intervalul 13 – 16 octombrie

Următoarele zile vor aduce o vreme închisă și umedă în mare parte din țară, ca urmare a influenței unei depresiuni mediteraneene ce va migra treptat din zona Mării Adriatice către partea de nord și nord-est a României. Astfel, pe spații extinse își vor face apariția precipitațiile sub formă de ploaie, care în sudul și estul teritoriului vor fi și sub formă de aversă și se vor semnala descărcări electrice. Dacă în regiunile intracarpatice vremea va fi ușor mai rece decât normalul climatologic al perioadei, în sud și sud-est temperaturile se vor situa peste medie, frontul rece al ciclonului mediteranean urmând să ajungă aici abia miercuri, însă apoi temperaturile vor crește din nou.
Continuă să citești

Prognoza pentru weekend-ul 10 – 11 octombrie

Sfârșitul săptămânii va aduce o vreme în ameliorare ca aspect în comparație cu ultimele zile, ca urmare a retragerii depresiunii atmosferice care a afectat teritoriul țării noastre, către Ucraina. Precipitațiile vor fi puține și se vor semnala cu precădere sâmbătă în jumătatea estică a României. Din punct de vedere termic vremea va fi ușor mai caldă în comparație cu media climatologică în sud-est, în timp ce în restul regiunilor temperaturile se vor situa aproape de normalul termic specific perioadei.
Continuă să citești

Prognoza meteo pentru intervalul 6 – 9 octombrie

Următoarele zile vor fi marcate de o vreme normală termic pentru această perioadă în regiunile intracarpatice, chiar ușor mai rece în a doua parte a intervalului.

În sud și sud-est în schimb, temperaturile se vor situa peste norma climatologică în prima parte a intervalului, urmând ca numai de joi și vineri acestea să revină la valori conforme cu media climatologică.

Cauza pentru această “împărțire termică teritoriala” la nivelul României o va constitui un front atmosferic rece, care va încetini pe măsură ce se va deplasa către estul continentului, fiind cvasi-blocat în cea mai mare parte a timpului de către o zonă de presiune ridicată situată în zona Rusiei europene.

Ca urmare atât a poziționării țării noastre pe linia frontală, cât și a advecției de aer cald dinspre nordul Africii (în primă fază), îndeosebi în prima parte a intervalului în mai toată țara își vor face apariția tardive manifestări de instabilitate atmosferică specifice sezonului cald: averse de ploaie însoțite de frecvente descărcări electrice, grindină și intensificări ale vântului ce pot lua temporar aspect de vijelie.

Cantitățile de apă estimate a se acumula vor fi destul de însemnate, mai ales în regiunile intracarpatice și la munte.
Continuă să citești