Cum va fi vremea în weekend în România

După frontul rece care a traversat țara noastră joi seara, de vineri vremea se ameliorează considerabil, în ciuda scăderii ușoare a temperaturilor. Câteva averse sunt posibile vineri în sudul țării, însă sâmbătă și duminică acestea vor dispărea cu desăvârșire, cerul urmând să fie mai mult senin, iar temperaturile în ușoară creștere.

Vineri după-amiază și seara vremea va fi în general frumoasă în toată țara, cu un cer variabil spre mai mult senin în vest, centru și est. Temperaturile vor marca o ușoară scădere în urma frontului rece din noaptea de joi spre vineri care a traversat România de la nord la sud. Însă având în vedere faptul că țara noastră a fost afectată doar de extremitatea vestică a respectivului front, vremea nu se va răci atât de drastic ca în Rusia sau Ucraina, cerul senin luând rapid locul înnorărilor accentuate și instabilității din ziua de joi.

În sudul țării totuși (cu precădere Oltenia) mai sunt posibile câteva înnorări în cursul după-amiezii și serii pe fondul umidității încă destul de ridicate în urma furtunilor de ieri, dar aversele de ploaie însoțite de descărcări electrice se vor semnala numai local iar cantitățile de apă vor fi în general sub 10 mm. Temperaturile se vor încadra între 22 și 26 de grade în Moldova și Transilvania, în timp ce în vestul și în sudul țării maximele se vor situa în jurul valorii de 25 de grade, cu câteva valori izolate de 28 de grade posibile în vestul extrem.

Sâmbătă precipitațiile vor părăsi complet teritoriul României iar temperaturile vor marca o ușoară creștere, pe fondul întăririi anticiclonului est-european. Vremea va fi în general frumoasă, cu un cer mai mult senin, câteva înnorări temporare fiind posibile doar în zona montană, însă șansele de ploaie sunt aproape nule chiar și acolo. Maximele termice vor fi încadrate în general între 23 și 27 de grade în Transilvania, Moldova și în sudul țării, cu cele mai scăzute valori în nordul Moldovei și cele mai ridicate în Lunca Dunării. Cel mai cald va fi în vestul României (25-28 de grade), dar izolat temperaturile se pot apropia și chiar depăși ușor pragul de 30 de grade Celsius.

Dimineața va fi totuși destul de rece în depresiunile din estul Transilvaniei, datorită cerului senin și a vântului calm, răcirea radiativă nocturnă și scurgerea aerului mai rece de pe munți în vale producând ușoare inversiuni termice care vor coborî temperaturile până la valori de 4-6 grade Celsius.

Temperaturi maxime așteptate a se înregistra sâmbătă după-amiază în România. Sursa: model HREWS-CTL.

Temperaturi maxime așteptate a se înregistra sâmbătă după-amiază în România. Sursa: model HREWS-CTL.

Duminică vremea se va menține în general frumoasă, cu un cer variabil spre mai mult senin peste tot, perfectă pentru activități în aer liber. Câțiva nori cumulus se vor forma în regiunile montane în cursul după-amiezii, însă nu vor atinge o grosime suficient de mare încât să precipite. Temperaturile se vor afla la valori foarte asemănătoare cu cele din ziua anterioară, maximele cele mai ridicate urmând iarăși a se înregistra în vestul extrem al țării – până la 30 de grade Celsius. Dimineața va fi din nou răcoroasă în depresiunile din estul Transilvaniei, minimele putând coborî până în jurul valorii de 6-7 grade. Per ansamblu media temperaturilor la nivel național în acest week-end se va încadra în normalul climatologic al perioadei, fără extreme termice.

Vremea în weekend pe litoral

Pe litoral vremea va fi frumoasă pe tot parcursul weekend-ului, însă briza mării va menține temperaturile la valori ceva mai scăzute decât în partea continentală a Dobrogei, de până la 23-24 de grade. Apa mării se va încălzi ușor și va atinge valori de 22-24 de grade, însă în nordul litoralului, pe fondul curenților marini nordici mai calzi este posibilă și atingerea unei temperaturi de 25 de grade, la țărm.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.