Cum va fi vremea în România în săptămâna meteo 8 – 14 iunie

A doua săptămână a lunii iunie va continua trendul început în prima decada, respectiv o vreme calda si in general frumoasa in aproape toate regiunile tarii. Vor fi si perioade cu instabilitate atmosferica, dar nimic semnificativ si de lunga durata. Vara așadar debutează în forță, cu șanse ca spre finalul săptămânii sa avem parte si de primele temperaturi caniculare din acest an.

Luni vremea va fi frumoasa aproape peste tot, cu exceptia sudului tarii unde vor fi prezente cateva innorari. Precipitatiile insa vor lipsi, norii din sud fiind de fapt „ramasitele” unor furtuni din Bulgaria si Grecia. Furtunile respective pana vor ajunge pe teritoriul tarii noastre vor fi deja secate de umezeala, insa nebulozitatea prezenta va mentine temperaturile la valori ceva mai scazute decat in nordul si vestul Romaniei. Valorile maxime sunt asteptate a se inregistra in vest, de pana la 31-32 de grade, in timp ce in Transilvania temperaturile vor fi incadrate in general intre 26 si 30 de grade Celsius. In sud si est pragul temperaturii de 30 de grade este posibil sa fie atins doar in sud-vestul Olteniei, in restul acestor regiuni urmand sa fie valori incadrate intre 25 si 28 de grade.

Marti vor persista unele innorari temporare in sud, insa nebulozitatea va fi inalta si subtire (nori cirriformi), astfel incat Soarele va incalzi pamantul aproape la fel de mult ca in vest, in consecinta temperaturile vor atinge si aici 30-32 de grade, chiar daca in vestul extrem sunt posibile si cateva valori izolate de 33 de grade. In Transilvania si in Moldova cerul va fi variabil iar sansele de ploaie vor fi nule, doar in zona de munte existand conditii pentru cativa stropi rataciti. Maximele termice se vor incadra in general intre 26 si 31 de grade in aceste regiuni, cu cele mai ridicate valori estimate pentru sud-vestul Transilvaniei. O nota pentru vestul tarii, unde cateva furtuni care se vor forma in Ungaria dupa-amiaza au unele sanse sa intre si in Romania, dar situatia fiind destul de imprevizibila in cazul acestor furtuni, nu ne putem pronunta cu certitudine – mai ales luand in considerare faptul ca modelele numerice de previziune au solutii diferite de la unul la altul. In orice caz, daca vor fi cateva averse acestea vor fi slabe cantitativ si de scurta durata. Impredictibilitatea aceasta este obisnuita pentru sezonul cald, de obicei cele mai bune rezultate avandu-le modelele de rezolutie ridicata.

Miercuri in schimb, situatia precipitatiilor la nivelul tarii va fi mai clara, aria de instabilitate din Grecia si Bulgaria urcand usor inspre nord, pe masura ce anticiclonul est-european ce va fi adus o vreme frumoasa pana atunci va slabi in intensitate. Astfel, pe arii extinse in sudul tarii sunt asteptate averse de ploaie insotite de descarcari electrice si de grindina de mici dimensiuni, iar cantitatile de apa pot atinge 20-30 de mm izolat. Cateva furtuni sunt asteptate a se forma local si in Transilvania si cu totul izolat in vestul si in estul Romaniei, insa in prima parte a zilei totusi vremea se va mentine in general frumoasa in majoritatea regiunilor tarii. Temperaturile nu vor fi afectate de nebulozitatea mai ridicata, deasupra tarii noastre urmand sa fie prezent un aer tropical de origine nord-africana, dar relativ umed in urma trecerii peste Marea Mediterana. In sudul si in vestul tarii sunt asteptate temperaturi incadrate intre 29 de 34 de grade, in timp ce in Transilvania si in Moldova maximele se vor situa in general intre 25 si 31 de grade Celsius.

Joi, patrunderea unui aer tot mai fierbinte dinspre nordul Africii va incepe sa scada treptat umiditatea din aer, iar aversele de ploaie se vor semnala pe arii mai putin extinse decat in ziua precedenta, dar in aceleasi regiuni, respectiv sudul tarii si regiunile intracarpatice, cu mentiunea ca in Muntenia sansele sunt mai scazute decat in Oltenia. Din nou vremea va fi frumoasa in prima parte a zilei in regiunile cu instabilitate, insa in restul Romaniei cerul se va mentine mai mult senin pe tot parcursul zilei. Temperaturile vor fi cuprinse intre 28 si 32 de grade in sudul si in vestul tarii, cu unele valori izolate de 33-34 de grade posibile in vest. In Transilvania si in Moldova temperaturile vor fi usor mai scazute, dar si aici sunt posibile valori de 30-32 de grade, in special in sudul Transilvaniei, insa cele mai frecvente temperaturi vor fi cele de 28-29 de grade.

Vineri vremea se va mentine frumoasa in aproape toata tara, cu cateva innorari temporare in Transilvania si in vestul Romaniei in cursul dupa-amiezii, insa aversele de ploaie insotite de descarcari electrice se vor semnala doar local, fiind chiar binevenite dupa o zi foarte calduroasa. Pentru prima oara in acest an temperatura de 35 de grade, ce marcheaza pragul de inceput al caniculei, este asteptata sa se atinga in vestul extrem al Romaniei. In restul tarii maximele vor fi cuprinse in general intre 27 si 33 de grade Celsius, cu cele mai scazute valori pe litoral, in Delta Dunarii si in depresiunile din estul Transilvaniei iar cele mai ridicate in zona luncii Dunarii. Indicele temperaturii resimtite de corpul uman (temperatura-umezeala) poate depasi usor valoarea de 80 de unitati izolat in sudul si in vestul tarii.

Harta campului baric european in noaptea de sambata spre duminica - se poate observa cu usurinta advectia aerului tropical peste sudul si estul Europei de catre partea frontala a depresiunii aflate in zona Tarilor de Jos. Sursa: meteocentre.com, model GEM.

Harta campului baric european in noaptea de sambata spre duminica – se poate observa cu usurinta advectia aerului tropical peste sudul si estul Europei de catre partea frontala a depresiunii aflate in zona Tarilor de Jos. Sursa: meteocentre.com, model GEM.

In week-end, desi predictibilitatea vremii scade destul de mult, majoritatea modelelor numerice de previziune converg spre o continuare a procesului de incalzire a vremii, in cursul zilei de duminica fiind posibile si temperaturi de 37-38 de grade in sudul si in vestul tarii! Vremea va fi in general frumoasa, cateva averse urmand sa se semnaleze local in zonele montane si izolat in rest, iar cantitatile de apa estimate sa cada vor fi scazute. Vom discuta insa mai multe despre vremea din week-end peste cateva zile, pe masura ce materialele pe care le vom avea la dispozitie vor fi mai concludente.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.