Cum va fi vremea în weekend-ul 11 – 12 iulie

În acest final de săptămână un nou front rece va traversa țara noastră de la vest către est-după o perioadă calmă, fără fenomene meteorologice notabile, mai multe regiuni ale țării urmând să aibă parte de furtuni violente, grindină și vijelii. Aceste fenomene se vor semnala duminică în prima parte a zilei în vest, centru și nord, iar mai apoi și în est și în sud-est. Cu toate acestea, ziua de sâmbătă va fi călduroasă în toată țara, cu temperaturi maxime ce vor urcă până spre 33-34 de grade în sud și sud-vest, iar duminică în sud și în sud-est va fi de asemenea foarte cald, deoarece frontul rece va ajunge în aceste zone abia către seară.

Primește următoarea prognoză pe email

Sambata vremea va fi frumoasa si calda in cea mai mare parte a tarii, doar in masivele montane nordice urmand sa isi faca aparitia norii convectivi cu o mare dezvoltare pe verticala, din care vor cadea local averse de ploaie insotite de descarcari electrice si izolat de grindina.

Vantul va sufla moderat spre tare in zona Banatului montan si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte regiuni.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 25 si 30 de grade Celsius in Transilvania si Maramures si 28-33 de grade in Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in sudul litoralului, nordul Munteniei si al Moldovei, iar cele mai ridicate in sud-vestul Banatului si in nordul Baraganului.

Indicele de instabilitate CAPE (convective available potential energy) este asteptat sa aiba valori moderat-ridicate duminica dupa-amiaza mai ales in Transilvania si Moldova, regiunile care vor avea parte de cele mai severe furtuni. Sursa: kachelmannwetter.com, model ICON-EU (DWD).

Duminica un front rece cu o deplasare rapida va afecta pe rand aproape toate regiunile tarii prin averse de ploaie insotite de frecvente descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului ce vor lua aspect de vijelie indeosebi in momentele de inceput ale ploilor, iar izolat va cadea si grindina de dimensiuni mici si medii.

Datorita vitezei mari de deplasare a frontului nu se vor inregistra cantitati insemnate de apa pe spatii extinse, numai izolat la munte si in Moldova urmand sa se stranga pana la 20-30 de mm, potrivit prognozei Vremea.ro.

Vantul va sufla moderat spre tare in Moldova si cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei si Dobrogei si slab pana la moderat, cel mult moderat in restul teritoriului.

Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 20 si 25 de grade in Transilvania si Maramures, 16-21 de grade in Banat si Crisana, 21-26 de grade in vestul Olteniei, 26-31 de grade in estul Olteniei, 28-33 de grade in Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei, 23-28 de grade in centrul Moldovei si 18-23 de grade Celsius in nordul Moldovei, cu cele mai scazute valori asteptate in zona Obcinelor Bucovinei.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.