Cum va fi vremea în weekend-ul 12 – 13 iunie

Finalul de saptamana va aduce o vreme variata din punct de vedere al fenomenelor meteorologice, in contextul unor temperaturi in continuare usor mai scazute in comparatie cu media climatologica a perioadei.

Sambata (precum in zilele precedente) se vor dezvolta nori convectivi mai ales in zonele de deal si de munte, unde vor cadea averse de ploaie insotite de fenomene electrice pe spatii relativ extinse.

Duminica frontul rece al unui talveg depresionar desprins dintr-un viguros ciclon islandez va aduce precipitatii pe spatii extinse mai ales in jumatatea nordica a teritoriului, concomitent cu o scadere a temperaturilor in majoritatea regiunilor.

Sambata vremea va fi in general frumoasa in toata tara in prima parte a zilei, insa spre orele pranzului, in urma incalzirii diurne a atmosferei joase, se vor forma nori convectivi de tip cumulonimbus indeosebi in zonele de deal si de munte, unde vor cadea averse de ploaie pe arii destul de extinse, iar cantitatile de apa vor ajunge izolat pana la 25-30 de mm. Astfel de fenomene se vor semnala in mod izolat si in celelalte zone ale tarii, insa intensitatea fenomenelor va fi mai redusa.

Vantul va sufla moderat in partea vestica a Carpatilor Meridionali si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 22 si 27 de grade Celsius in Transilvania si Maramures, 27-31 de grade in Banat si Crisana (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in extremitatea vestica a Banatului) si 24-29 de grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova.

Duminica un front rece va traversa tara noastra de la nord-vest catre sud-est, aducand cu sine atat o banda de precipitatii (in general stratiforme) care va afecta cu preponderenta jumatatea nordica a teritoriului, cat si o racire a vremii cu pana la 3-5 grade Celsius fata de ziua precedenta, racirea urmand sa se resimta cel mai accentuat in sud-est. Va ploua pe spatii extinse in Transilvania, Maramures si Moldova, local in Banat, Crisana, Muntenia si Dobrogea si izolat in Oltenia. Pe alocuri ploile vor avea si caracter de aversa si vor fi insotite razlet si de descarcari electrice. Cantitatile de apa vor ajunge local pana la 20-25 de mm in nordul Carpatilor Orientali si in Moldova.

Vantul va sufla moderat spre tare la munte (cu rafale de pana la 60-80 de km/h), moderat in Oltenia, Moldova, Baragan si Dobrogea si slab pana la moderat in celelalte regiuni. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 18-23 de grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei), 20-25 de grade in Banat si Crisana, 22-27 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 18-23 de grade Celsius in Moldova.

Abaterile termice estimate a se inregistra in cursul dupa-amiezii de duminica. In urma frontului rece, temperaturile vor fi mai scazute in raport cu normalul climatologic specific celei de-a doua decade a lunii iunie, cele mai consistente abateri termice negative (pana la 8-10 grade Celsius) urmand sa se inregistreze in sud-estul Romaniei. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.