Cum va fi vremea în intervalul 15 – 18 iunie

In urmatoarele zile tara noastra va fi impartita in doua din punct de vedere meteorologic, Romania urmand sa se situeze la confluenta a doi centri barici relativ stationari, unul – de presiune ridicata – la vest si celelalt – de presiune scazuta – in partea estica.

Jumatatea vestica a tarii va avea parte de un cer variabil spre mai mult senin pe aproape intreg parcursul intervalului, concomitent cu inregistrarea unor temperaturi in crestere de la o zi la alta (temperaturi ce se vor apropia chiar si de pragul caniculei in cursul zilei de vineri, pentru prima data in acest an), pe fondul unui camp de presiune ridicata si o advectie de aer cald dinspre sud-vestul continentului.

In acelasi timp, in jumatatea estica a Romaniei vremea va fi influentata de catre o depresiune atmosferica situata in bazinul vestic al Marii Negre (cvasi-stationara), ce va aduce in fiecare zi averse de ploaie, local abundente, alaturi de o mentinere a valorilor termice sub media climatologica a celei de-a doua decade a lunii iunie, in conditiile unui cer mai mult noros.

Cantitatile de apa estimate a se acumula pana in noaptea de vineri spre sambata. Depresiunea retrograda care va afecta estul tarii in urmatoarele zile va aduce cantitati importante de apa pe spatii extinse in estul Romaniei, pe intreg parcursul intervalului urmand sa se stranga local pana la 50-60 de mm, iar izolat pana la 70-100 de mm, cele mai abundente precipitatii urmand sa cada pe litoral. Sursa: kachelmannwetter.com, model ICON-EU (DWD).

Marti vremea va fi instabila si rece in estul Romaniei, unde mai ales dupa orele pranzului se vor semnala averse de ploaie insotite de fenomene electrice pe spatii relativ extinse. Izolat va cadea si grindina, iar cantitatile de apa vor ajunge local la 20-30 de mm si punctiform la 40-50 de mm. In vestul tarii vremea va fi frumoasa, cu un cer variabil spre mai mult senin, insa si aici deocamdata temperaturile se vor mentine usor sub media climatologica a perioadei.

Vantul va sufla moderat spre tare in zona Carpatilor de Curbura (cu rafale de pana la 60-70 de km/h), moderat in celelalte masive montane si in sudul Moldovei si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 17 si 22 de grade in estul Transilvaniei, 22-26 de grade in vestul Transilvaniei si Maramures, 24-28 de grade in Banat, Crisana si Oltenia, 20-25 de grade in vestul Munteniei si 18-23 de grade Celsius in estul Munteniei, Dobrogea si Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in nord-estul Moldovei.

Miercuri aversele de ploaie insotite de descarcari electrice vor continua sa cada pe spatii extinse in Moldova, Baragan si Dobrogea, local in sud-estul Transilvaniei si izolat in Oltenia si in partea vestica a Carpatilor Meridionali. Cantitatile de apa vor ajunge local pana la 20-30 de mm si izolat pana la 40-50 de mm, mai ales in estul Moldovei.
In vestul Romaniei cerul va fi variabil spre mai mult senin, aici sansele pentru producerea precipitatiilor urmand sa fie aproape nule.

Vantul va sufla moderat in zona Carpatilor de Curbura si in nordul Baraganului, moderat in celelalte masive montane si slab, cel mult slab pana la moderat in restul regiunilor.
Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 23 si 28 de grade Celsius in Transilvania si Maramures (cu valori usor mai scazute, de pana la 21-22 de grade, asteptate in depresiunile intramontane din estul Transilvaniei), 27-32 de grade in Banat, Crisana si Oltenia, 24-28 de grade in vestul Munteniei si 20-25 de grade in estul Munteniei, Dobrogea si Moldova.

Joi vremea va continua sa fie instabila in jumatatea estica a tarii, unde va ploua pe spatii extinse, mai ales cu caracter de aversa. Cele mai abundente precipitatii se vor retrage catre zona Dobrogei, unde local se vor acumula 30-40 de mm si izolat 50-60 de mm (cu precadere in zona litorala). In tot acest timp in vestul tarii cerul va fi variabil spre mai mult senin, iar temperaturile aici vor trece deja peste normalul climatologic specific perioadei.

Vantul va sufla tare in Dobrogea (cu rafale de 70-80 de km/h, mai ales pe litoral), moderat in zona Carpatilor de Curbura si in Baragan si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului.
Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 23 si 28 de grade in Transilvania si Maramures, 28-33 de grade in Banat, Crisana si Oltenia (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in vestul Banatului), 23-28 de grade in vestul Munteniei, 21-26 de grade in estul Munteniei, Dobrogea si sudul Moldovei si 24-28 de grade Celsius in nordul Moldovei.

Vineri depresiunea retrograda ce va fi situata in bazinul vestic al Marii Negre va continua sa produca averse de ploaie pe spatii extinse in jumatatea estica a Romaniei, de aceasta data unele benzi precipitabile urmand sa patrunda si in Oltenia, iar local si in Transilvania si sudul Banatului. Izolat se vor mai strange cantitati de apa de pana la 20-40 de mm, indeosebi pe litoral si in zona Carpatilor de Curbura. Vestul extrem al tarii va avea in continuare parte de o vreme in general frumoasa, cu temperaturi ridicate (ce se vor apropia pe alocuri chiar si de pragul caniculei).

Vantul va sufla moderat pe litoral si in Carpatii Orientali si Meridionali, in timp ce in celelalte regiuni acesta va fi slab, cel mult slab pana la moderat.

Maximele termice vor urca la pranz pana spre 21-26 de grade in estul Transilvaniei, 24-29 de grade in vestul Transilvaniei si Maramures, 29-34 de grade in Banat si Crisana, 26-31 de grade in vestul Olteniei, 21-26 de grade in estul Olteniei, Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei (cu cele mai ridicate valori asteptate in estul Luncii Dunarii) si 24-28 de grade Celsius in nordul Moldovei.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.