Cum va fi vremea în weekend-ul 5 – 6 iunie

Finalul de saptamana va aduce in tara noastra o ameliorare a vremii atat din punct de vedere termic cat si in privinta precipitatiilor, pe masura ce depresiunea retrograda care a afectat mai ales jumatatea estica a Romaniei in zilele precedente va migra catre Ucraina, in timp ce un camp de presiune atmosferica ridicata va incepe sa se consolideze deasupra sud-estului Europei.

Temperaturile vor ramane mai scazute in comparatie cu media climatologica a primei decade a lunii iunie in estul Romaniei, insa abaterile termice negative nu se vor mai plasa cu foarte multe grade sub medie, in timp ce in vestul tarii valorile termice vor fi apropiate de normalul perioadei, iar maximele chiar vor tinde catre pragul de 30 de grade Celsius pe parcursul zilei de duminica in Banat si in Oltenia.

Vineri vremea va fi in general frumoasa in toata tara, cu unele innorari temporare asteptate doar in jumatatea estica, unde vor mai exista conditii pentru producerea unor ploi slabe izolate. Vantul va sufla moderat in Baragan, Dobrogea si in zona Carpatilor de Curbura si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 18 si 23 de grade Celsius in Transilvania si Maramures, 22-27 de grade in Banat, Crisana si Oltenia (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in sudul Banatului) si 19-24 de grade in Muntenia, Dobrogea si Moldova.

Abaterile termice estimate a se inregistra in cursul dupa-amiezii de vineri. Desi vremea se va incalzi usor in comparatie cu zilele precedente, mai ales in estul Romaniei temperaturile inca se vor situa cu pana la 5-7 grade Celsius sub media climatologica a primei decade a lunii iunie. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Sambata cerul va fi variabil spre mai mult senin in prima parte a zilei in majoritatea regiunilor, insa spre seara o banda precipitabila frontala va aduce unele ploi locale in nordul extrem al tarii, ploi ce izolat vor avea caracter de aversa si vor fi insotite si de descarcari electrice. Nu se vor acumula cantitati insemnate de apa insa, numai in Maramures urmand sa se stranga pana la 7-10 mm.

Vantul va sufla slab in cea mai mare parte a tarii, cel mult slab pana la moderat in nordul Carpatilor Orientali. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 19 si 24 de grade in Transilvania si Maramures, 24-29 de grade in Banat, Crisana si Oltenia si 21-26 de grade Celsius in Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate in zona Obcinelor Bucovinei. Ca urmare a inseninarii cerului in cursul noptii de vineri spre sambata, minimele termice in dimineata zilei de sambata se vor apropia de pragul inghetului in depresiunile intramontane inalte din nordul Carpatilor Orientali.

Duminica va ploua local in Transilvania si in Maramures (indeosebi in prima parte a zilei), in timp ce in celelalte regiuni precipitatiile se vor semnala numai in mod izolat. Cantitatile de apa vor fi in general slabe, insa punctiform in estul Transilvaniei se vor strange pana la 10-15 mm. Pe spatii restranse ploile vor avea si caracter de aversa si vor fi insotite de fenomene electrice, cu precadere in sud-estul Transilvaniei si in sudul Moldovei.

Vantul va sufla slab pana la moderat in zona inalta a Carpatilor Meridionali si mai mult slab in restul teritoriului. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 20-25 de grade Celsius in Transilvania si Maramures, 25-30 de grade in Banat, Crisana si Oltenia (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in sudul Banatului si al Olteniei), 23-28 de grade in Muntenia si 20-25 de grade in Dobrogea si in Moldova.

Prognoze meteo Vremea.ro pentru localitatea ta:Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.