Cum va fi vremea în weekend-ul 18 – 19 septembrie

Finalul de saptamana va marca o schimbare a circulatiei aerului in atmosfera joasa la nivelul Europei, maximul de presiune care a stagnat in jumatatea estica a continentului in ultimele aproximativ doua saptamani urmand sa fie inlocuit de catre un centru de presiune scazuta, venit dinspre zona Tarilor de Jos. Astfel, inclusiv in tara noastra vremea se va inrautati ca aspect, indeosebi in jumatatea nordica.

Pe spatii relativ extinse vor cadea ploi, care pe alocuri vor avea si caracter de aversa si vor fi insotite de fenomene electrice. Cantitatile de apa vor fi ceva mai insemnate in Carpatii Orientali, unde pe intreg parcursul intervalului se vor strange izolat pana la 20-30 de mm.

Temperaturile vor fi in scadere mai ales in vest, centru si nord, insa si in sudul tarii, fata de zilele precedente (cand s-au inregistrat si 33-34 de grade), maximele vor fi cu cateva grade mai scazute.

Sambata vremea va fi in general instabila in Transilvania, Maramures, Moldova, Baragan si Dobrogea, unde pe arii relativ extinse isi vor face aparitia ploile, care local vor avea si caracter de aversa si vor fi insotite de descarcari electrice. In restul teritoriului precipitatiile se vor semnala numai in mod izolat si vor fi trecatoare.

Vantul va sufla moderat spre tare la munte si in sudul Olteniei (cu rafale de pana la 50-60 de km/h) si slab pana la moderat, cel mult moderat in celelalte regiuni.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 17 si 22 de grade Celsius in Transilvania si Maramures, 20-25 de grade in Banat si Crisana, 24-29 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in sudul Dobrogei) si 19-24 de grade in Moldova.

Abaterile termice estimate a se inregistra in cursul dupa-amiezii de duminica. In timp ce in jumatatea sudica a Romaniei vremea va fi inca usor mai calda in comparatie cu media climatologica a perioadei, la munte si in nordul extrem temperaturile se vor situa sub medie, iar tendinta de scadere se va mentine si la inceputul saptamanii viitoare. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Duminica in jumatatea nordica a tarii vremea va continua sa se raceasca, in timp ce in sud valorile termice vor fi similare cu cele inregistrate pe parcursul zilei de sambata. Local in Maramures, nord-estul Transilvaniei si nordul Moldovei va ploua, in timp ce in restul zonelor tarii precipitatiile se vor semnala cu totul izolat. Spre seara, trecator pe crestele muntilor Calimani si Rodnei isi vor face aparitia inclusiv precipitatiile mixte.

Vantul va sufla moderat spre tare in Carpatii Orientali si Meridionali, moderat in sudul Olteniei si al Munteniei si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului.

Maximele termice vor urca la pranz pana spre 15-20 de grade in Transilvania, 12-16 grade in Maramures, 16-21 de grade in Crisana, 20-25 de grade in Banat, 25-30 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea, 20-25 de grade in sudul Moldovei, 17-22 de grade in centrul Moldovei si 12-16 grade in nordul Moldovei, cu cele mai scazute valori asteptate, ca de obicei, in zona Obcinelor Bucovinei.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.