Cum va fi vremea în weekend-ul 25 – 26 iulie

Finalul de săptămână va fi marcat în jumătatea vestică a țării de către influența frontului rece asociat unui talveg de joasă altitudine situat în sudul Balcanilor, în timp ce o arie de presiune ridicată aflată la est de România va face ca acest front rece să aibă o deplasare greoaie către sud-estul țării, unde vremea se va menține în general frumoasă. Temperaturile vor fi normale sau chiar mai scăzute pentru această perioadă în regiunile intracarpatice, în timp ce în sud-est acestea se vor situa cu 2-3 grade Celsius peste media climatologică a ultimei decade a lunii iulie, maximele termice mai ales sâmbătă urmând să atingă izolat pe aliniamentul Turnu MăgureleCălărași pragul canicular de 35 de grade.

Cantitatile de apa estimate a se acumula pana in seara zilei de duminica. Vor cadea averse pe spatii extinse in toata jumatatea de vest a tarii, local in Moldova, in timp ce in sud-est ploile se vor semnala numai cu totul izolat. In Transilvania, Maramures, Crisana, Banat si Oltenia pe intreg parcursul intervalului se vor strange local pana la 30-40 de mm, iar izolat pana la 50-60 de mm. Sursa: kachelmannwetter.com, model ICON-EU (DWD).

Vineri vremea va fi usor instabila in vestul, sud-vestul, centrul si nordul tarii, unde local se vor semnala averse de ploaie insotite de fenomene electrice si izolat de grindina de mici dimensiuni. Cantitatile de apa vor ajunge punctiform pana la 25-30 de mm, indeosebi in zonele montane.

Vantul va sufla slab in cea mai mare parte a tarii, cel mult slab pana la moderat pe crestele muntilor.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 23 si 28 de grade Celsius in Transilvania si Maramures, 26-31 de grade in Banat si Crisana, 21-26 de grade in Oltenia, 26-31 de grade in vestul Munteniei, 29-34 de grade in estul Munteniei, 26-31 de grade in Dobrogea si 25-30 de grade in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra, aproape ca de obicei, in zona Obcinelor Bucovinei.

Sambata instabilitatea atmosferica se va accentua in Transilvania, Maramures, nordul Moldovei, Banat, Crisana si Oltenia, unde pe spatii relativ extinse isi vor face aparitia aversele de ploaie insotite de frecvente descarcari electrice, intensificari de scurta durata ale vantului ce pot lua aspect de vijelie (indeosebi la inceputul averselor), iar razlet va cadea si grindina de dimensiuni mici si medii. Cantitatile de apa vor ajunge local pana la 15-20 de mm, iar izolat pana la 30-40 de mm, mai ales in vestul Banatului, al Crisanei si in vestul Olteniei.

Vantul va sufla moderat la munte, slab pana la moderat in Moldova, Baragan si Dobrogea si mai mult slab in restul teritoriului.

Temperaturile maxime se vor situa in general intre 22 si 27 de grade in Transilvania si Maramures, 20-25 de grade in Banat, Crisana si nordul Olteniei, 25-30 de grade in sudul Olteniei si vestul Munteniei, 30-35 de grade in estul Munteniei (cu cele mai ridicate valori asteptate in partea cea mai sudica a Luncii Dunarii – zona Zimnicea), 27-32 de grade in Dobrogea si sudul Moldovei si 22-27 de grade Celsius in nordul Moldovei.

Duminica vremea va fi usor mai rece fata de media climatologica a perioadei in regiunile intracarpatice si in Oltenia, unde aversele de ploaie insotite de descarcari electrice vor continua sa cada pe arii relativ extinse mai ales in cursul dupa-amiezii, in timp ce in sud-est cerul va fi variabil iar valorile termice vor ramane inca la valori destul de ridicate pentru ultima decada a lunii iulie. Cantitatile de apa vor mai ajunge izolat pana la 25-30 de mm, mai ales in vestul Transilvaniei si in Maramures.

Vantul va sufla slab pana la moderat in Moldova si in Carpatii Orientali si mai mult slab in celelalte regiuni ale tarii.

Maximele termice vor urca la pranz pana spre 20-25 de grade Celsius in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana, 22-27 de grade in Oltenia si 27-32 de grade in Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu valori usor mai ridicate (pana la 33-34 de grade) asteptate a se inregistra in estul Baraganului.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.