Cum va fi vremea în weekend-ul 26 – 27 septembrie

După o lungă perioadă secetoasă, destabilizarea câmpului de presiune ridicată (ce a persistat aproape în permanență deasupra estului Europei în ultimele săptămâni) se va produce în cursul zilei de sâmbătă ca urmare a intruziunii curentului jet până în bazinul central al Mării Mediterane. Astfel, un ciclon viguros se va forma în zona Croației și se va deplasa rapid către teritoriul României, urmând să aducă cu sine ploi însemnate cantitativ, ce vor fi și sub formă de averse însoțite de fenomene electrice. După trecerea primelor benzi de precipitații vremea se va răci accentuat, cu excepția sud-estului, unde răcirea va fi mai ușoară-iar precipitațiile de asemenea considerabil mai slabe cantitativ față de restul țării.

Cantitatile de apa estimate a se acumula pana duminica la pranz. Va ploua consistent in cea mai mare parte a tarii, insa din nou in sudul extrem si in sud-est se vor inregistra doar cantitati infime de precipitatii. In restul zonelor se vor acumula local 30-40 de mm pe intreg parcursul intervalului, iar izolat chiar si pana la 50-70 de mm in nordul Olteniei, Maramures si nordul extrem al Moldovei. Sursa: kachelmannwetter.com, model ICON-EU (DWD).

Sambata vremea va fi instabila in toata tara si va ploua pe spatii extinse, local in averse insotite de descarcari electrice si izolat de grindina. Ca urmare a aerului uscat din fata frontului atmosferic, schimbarea brusca a proprietatilor termo-barice a maselor de aer va conduce de asemenea si la vijelii localizate, mai ales in Transilvania, Moldova si Muntenia.

Cantitatile de apa asteptate a se acumula vor ajunge local pana la 30-40 de mm in jumatatea nordica a tarii si in nordul Olteniei, in timp ce in sud se vor acumula 20-25 de mm pe spatii ceva mai restranse.

Vantul va sufla tare la munte, cu rafale de pana la 80-100 de km/h pe creste, moderat spre tare in estul tarii si slab pana la moderat, cel mult moderat in restul teritoriului.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 20 si 25 de grade in Transilvania, 18-23 de grade in Maramures, Banat, Crisana si vestul Olteniei, 23-28 de grade in estul Olteniei, 28-33 de grade in Muntenia, 25-30 de grade in Dobrogea si sudul Moldovei si 22-27 de grade Celsius in nordul Moldovei, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in Bucovina.

Duminica vremea se va raci accentuat in majoritatea regiunilor, iar in prima parte a zilei precipitatiile vor continua sa cada pe spatii relativ extinse in regiunile intracarpatice, in Moldova si in nordul Munteniei si al Olteniei, zone unde se vor mai strange izolat pana la 15-20 de mm.

Vantul va sufla tare la munte, moderat in Moldova, Baragan, Dobrogea si Crisana si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte regiuni.

Maximele termice vor urca la pranz pana spre 14-19 grade in Transilvania, Maramures, si Crisana, 17-22 de grade in Banat, nordul Olteniei si al Munteniei, 22-27 de grade in sudul Olteniei si al Munteniei si in Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate in sudul litoralului), 20-24 de grade in sudul Moldovei si 17-21 de grade Celsius in nordul Moldovei.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.