Eveniment semnificativ de iarnă în perioada 22 – 25 martie

După un sezon rece care a fost în mare parte lipsit de o vreme hibernală autentică (câteva pusee scurte au fost doar în decembrie și ianuarie în centru și nord și la începutul lui februarie în sud-est), următoarele zile vor livra cel mai sever episod de iarnă în țara noastră din acest sezon rece (mai ales în ceea ce privește ninsorile), deși iarna atât calendaristică, cât și astronomică s-a încheiat. Următoarele zile sunt de urmărit prin prisma unor potențiale recorduri de strat de zăpada în zonele de șes, cu precădere în nordul Olteniei, însă ninsori consistente se vor semnala și în vestul Moldovei și al Transilvanei și în nordul Munteniei.

Primește următoarea prognoză pe email

După ce a lipsit întreaga iarnă, anticiclonul siberian își va face o intrare în scenă tardivă dar brutală, aerul deosebit de rece odată intrat în Marea Mediterană urmând să genereze un ciclon retrograd cu o rază largă de acțiune și care va activa o perioadă îndelungată pe teritoriul țării noastre (3-4 zile). Deși reminiscent al evenimentului hibernal de la sfârșitului lunii martie 2013, când a nins moderat inclusiv în sudul țării, acest episod se va face remarcat prin valori ale stratului de zăpadă considerabil mai ridicate.

Stratul de zăpadă estimat a se acumula până în după-amiaza zilei de miercuri. Pe întreg parcursul intervalului va ninge în cea mai mare parte a țării, local viscolit, iar stratul de zăpadă ce se va depune va avea în medie 15-20 de centimetri. În nordul Olteniei însă, datorită intensificării orografice a precipitațiilor stratul de zăpadă va fi mult mai consistent și va ajunge până la 60-80 de centimetri la altitudini de peste 500-600 de metri. Sursa: kachelmannwetter.com, model ICON-EU (DWD).

Duminica vremea se va raci accentuat in toata tara si vor cadea precipitatii mixte pe spatii extinse, predominant ninsori in Moldova si in depresiunile din estul Transilvaniei, unde se va si depune un strat de zapada de pana la 10-15 centimetri, in mod local. Vantul va sufla moderat in cea mai mare parte a tarii. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 3 si 8 grade in Transilvania si Maramures, 5-10 grade in Banat si Crisana, 10-15 grade in Oltenia, 8-13 grade in Muntenia si Dobrogea si 3-8 grade in Moldova.

Luni procesul de racire a vremii va continua, temperaturile urmand sa se situeze cu mult sub media climatologica a perioadei. Ninsorile se vor intensifica mai ales in Transilvania, Oltenia si Muntenia, unde local se va depune un strat de zapada de pana la 15-20 de centimetri. Vantul va sufla tare la munte si in Baragan, viscolind puternic ninsoarea. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 0 si 5 grade in Transilvania si Maramures, 2-7 grade in Banat, Crisana si Oltenia, 4-9 grade in Muntenia si Dobrogea si 0-5 grade Celsius in Moldova.

Marti ninsorile se vor retrage mai mult catre jumatatea sudica a tarii, desi in prima parte a zilei acestea isi vor mai face aparitia si in nord. Cantitatile de apa vor fi insemnate indeosebi in nordul Olteniei, unde potrivit Vremea.ro se va depune un strat nou de zapada de pana la 20-25 de centimetri. Vantul va sufla tare la munte si in sud-est, continuand sa spulbere zapada depusa, in timp ce in restul regiunilor acesta va fi slab, cel mult slab pana la moderat. Temperaturile maxime vor fi situate in general intre -2 si 3 grade in estul Transivaniei, 1-6 grade in vestul Transilvaniei si Maramures, 3-8 grade in Banat si Crisana, -1…4 grade in Oltenia si vestul Munteniei si 2-7 grade Celsius in estul Munteniei, Dobrogea si Moldova.
Daca la Bucuresti pe parcursul zilei de sambata temperatura a urcat pana la o valoare aproape de vara, respectiv 24 de grade, marti maxima va fi cu 24-25 de grade mai scazuta si se va situa in jurul pragului de inghet.

Miercuri in prima parte a zilei va mai ninge in nordul Olteniei, unde se vor mai depune 10-15 centimetri de zapada. In restul tarii vremea se va ameliora ca aspect, iar temperaturile vor creste usor. Vantul va sufla tare la munte si in Baragan si in general slab pana la moderat in restul tarii. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 5-10 grade in Transilvania si Maramures, 7-12 grade in Banat si Crisana, 2-7 grade in Oltenia si vestul Munteniei, 7-12 grade in estul Munteniei, Dobrogea si sudul Moldovei si 3-8 grade in nordul Moldovei.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.