Prognoza meteo pentru intervalul 6 – 9 octombrie

Următoarele zile vor fi marcate de o vreme normală termic pentru această perioadă în regiunile intracarpatice, chiar ușor mai rece în a doua parte a intervalului.

În sud și sud-est în schimb, temperaturile se vor situa peste norma climatologică în prima parte a intervalului, urmând ca numai de joi și vineri acestea să revină la valori conforme cu media climatologică.

Cauza pentru această “împărțire termică teritoriala” la nivelul României o va constitui un front atmosferic rece, care va încetini pe măsură ce se va deplasa către estul continentului, fiind cvasi-blocat în cea mai mare parte a timpului de către o zonă de presiune ridicată situată în zona Rusiei europene.

Ca urmare atât a poziționării țării noastre pe linia frontală, cât și a advecției de aer cald dinspre nordul Africii (în primă fază), îndeosebi în prima parte a intervalului în mai toată țara își vor face apariția tardive manifestări de instabilitate atmosferică specifice sezonului cald: averse de ploaie însoțite de frecvente descărcări electrice, grindină și intensificări ale vântului ce pot lua temporar aspect de vijelie.

Cantitățile de apă estimate a se acumula vor fi destul de însemnate, mai ales în regiunile intracarpatice și la munte.

Marti vremea va fi instabila in cea mai mare parte a tarii, cu exceptia nord-vestului si a sud-estului extrem. Pe spatii extinse vor cadea averse de ploaie insotite de fenomene electrice, grindina si vijelii de scurta durata. Cantitatile de apa vor ajunge local pana la 10-15 mm, iar izolat pana la 20-30 de mm, cu precadere in Transilvania, nordul Moldovei si la munte. Vantul va sufla moderat spre tare la munte, moderat in sudul Moldovei si nordul Dobrogei si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte regiuni (cu exceptia zonelor unde vor fi vijelii legate de momentele de inceput ale averselor). Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 18 si 23 de grade Celsius in Transilvania, Maramures, Banat, Crisana si Oltenia, 23-28 de grade in vestul Munteniei, 26-31 de grade in estul Munteniei, Dobrogea si sudul Moldovei si 21-26 de grade in nordul Moldovei, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in zona Obcinelor Bucovinei.

Miercuri vor cadea averse de ploaie insotite de descarcari electrice pe spatii extinse in jumatatea vestica a tarii si numai local in est. Cantitatile de apa estimate a se acumula vor fi in diminuare fata de ziua precedenta, numai in masivele montane vestice urmand sa se mai stranga izolat pana la 15-20 de mm. Vantul va sufla moderat la munte si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului. Temperaturile maxime se vor situa in general intre 16 si 20 de grade in Transilvania, Maramures si Crisana, 18-22 de grade in Banat, 19-24 de grade in Oltenia, 24-29 de grade in Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei (cu cele mai ridicate valori asteptate in Baragan si sudul Dobrogei) si 20-24 de grade Celsius in nordul Moldovei.

Joi vremea se va raci accentuat in estul tarii, pe masura ce dispozitia anticiclonala din Rusia europeana va ceda, astfel incat frontul rece asociat vastei depresiuni centrata in zona Tarilor de Jos va avea cale libera catre estul Romaniei. Precipitatiile vor continua sa cada in majoritatea regiunilor, insa de aceasta data, ca urmare a scaderii temperaturilor, modul lor va fi preponderent de tip stratiform. Local in Transilvania, la munte si in Dobrogea se vor acumula pana la 10-15 mm de apa, iar izolat pana la 20-25 de mm. Vantul va sufla tare la munte (cu rafale de pana la 100-120 de km/h), in sudul Olteniei si al Munteniei (cu rafale de pana la 60-80 de km/h) si slab pana la moderat, cel mult moderat in celelalte regiuni. Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre 10 si 15 grade Celsius in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile din estul Transilvaniei), 13-18 grade in Banat si Crisana, 17-22 de grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 14-19 grade in Moldova.

Cantitatile de apa estimate a se acumula pana in noaptea de joi spre vineri. Pe parcursul intregului interval vor cadea precipitatii mai ales sub forma de aversa in cea mai mare parte a tarii, local urmand sa se stranga pana la 25-40 mm de apa, iar izolat pana la 50-60 de mm, cele mai importante cantitati urmand sa se inregistreze in zona montana. Sursa: kachelmannwetter.com, model ICON-EU (DWD).

Vineri vremea se va ameliora ca aspect in majoritatea regiunilor, insa va fi usor mai rece in comparatie cu media climatologica in centrul tarii. In Dobrogea indeosebi in prima parte a zilei local vor mai cadea unele ploi slabe, insa in restul tarii cerul va deveni variabil. Vantul va sufla moderat spre tare in zona Carpatilor de Curbura, pe litoral si in sudul Moldovei si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 13-18 grade in Transilvania, Maramures si Crisana, 17-22 de grade in Banat, Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate in sud-vestul Olteniei) si 15-20 de grade Celsius in Moldova.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.