Prognoza Vremea.ro pentru săptămâna 3-9 aprilie

Urmatorul interval va fi caracterizat printr-o vreme in general calduroasa, dar si instabila in special la mijlocul saptamanii, cand un front atmosferic rece va patrunde prin nord-vestul teritoriului si va aduce pe arii extinse averse de ploaie insotite de descarcari electrice, primele manifestari de acest gen din anul 2017 – la un mod generalizat. Pana atunci insa, temperaturile vor fi foarte ridicate, cu maxime ce vor ajunge pana la 26 de grade Celsius in vestul tarii, cu precadere pe parcursul zilei de luni. In week-end vremea se va ameliora ca aspect si se va incalzi din nou, pe masura ce teritoriul tarii noastre va intra sub influenta anticiclonului azoric.

Luni vremea va fi frumoasa in aproape toata tara, cu un cer variabil spre mai mult senin. Doar dupa-amiaza si seara cu totul izolat in nordul extrem al Romaniei vor exista conditii pentru producerea unor averse slabe de ploaie. Vantul va sufla slab pana la moderat aproape peste tot, doar pe litoral si in Oltenia putand prezenta unele intensificari temporare la tare. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 19 si 24 de grade in Transilvania si Maramures, 21-26 de grade in Banat si Crisana, 18-23 de grade in Oltenia si Muntenia, 13-18 grade in Dobrogea (cu cele mai scazute valori asteptate pe litoral) si 19-23 de grade in Moldova.

Marti instabilitatea atmosferica se va accentua usor in sudul si in sud-vestul teritoriului, pe masura ce dinamismul maselor de aer din aceasta parte a Europei va fi in crestere. Frontul atmosferic rece situat in partea centrala a continentului se va cupla cu o depresiune mediteraneana slab dezvoltata, iar in consecinta si umiditatea va fi in crestere in nivelele joase ale troposferei. Se vor semnala averse de ploaie (insotite razlet si de descarcari electrice) pe arii relativ extinse in Oltenia si in Muntenia, iar local spre seara si in Banat. Cantitatile de apa insa nu vor fi importante, doar cu totul izolat urmand sa se acumuleze pana la 10-15 mm. Vantul va sufla slab aproape peste tot, cel mult moderat in Oltenia si in zona litorala. Temperaturile maxime vor fi in scadere usoara fata de ziua precedenta datorita nebulozitatii mai accentuate (in special in sud) si se vor situa in general intre 17 si 22 de grade in Transilvania si Maramures, 19-24 de grade in Banat si Crisana, 13-18 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 15-20 de grade in Moldova.

Miercuri temperaturile vor continua sa scada usor in regiunile intracarpatice, in timp ce in sud si est acestea vor ramane la valori similare cu cele din ziua precedenta. Mai ales in cursul dupa-amiezii se vor semnala averse de ploaie insotite de descarcari electrice pe spatii relativ extinse in jumatatea vestica a tarii, in timp ce in rest acestea isi vor face aparitia doar in mod local. Cantitatile de apa vor fi in general nesemnificative, insa in zona Muntilor Apuseni si in Banat se pot acumula izolat pana la 15-20 de mm, pe perioada celor mai abundente averse. Vantul va sufla slab in aproape toata tara, cu unele intensificari cu totul trecatoare la tare doar in sud-est. Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre 15 si 20 de grade in Transilvania si Maramures, 14-18 grade in Banat si Crisana si 16-21 de grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu valori usor mai scazute (pana la 12-13 grade Celsius) asteptate a se inregistra in partea sudica a litoralului.

Joi frontul rece cu deplasare lenta va penetra intr-un final si teritoriul Romaniei, astfel incat temperaturile vor fi in scadere accentuata fata de ziua de miercuri in regiunile intracarpatice. Se vor semnala averse de ploaie insotite de descarcari electrice pe arii extinse in Banat, Crisana, Transilvania si Maramures si local in rest, cu o nota pentru vestul Dobrogei si Baragan, unde convergenta aerului cauzata de briza Marii Negre va favoriza de asemenea producerea averselor pe spatii ceva mai extinse. Temperaturile scazute din altitudine vor spori sansele si pentru formarea cu totul izolat a grindinei de mici dimensiuni. Cantitatile de apa vor ajunge local pana la 10-15 mm si izolat pana la 20-25 de mm, in special in zonele montane. Vantul se va intensifica in toate regiunile tarii, dar se va manifesta cu cea mai mare putere in Oltenia si in nordul Moldovei, unde rafalele pot ajunge pana la 60-70 de km/h. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 12-17 grade in Transilvania si Maramures, 8-13 grade in Banat si Crisana, 15-20 de grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei si 10-15 grade in nordul Moldovei.

Abaterile termice estimate a se inregistra in Europa in cursul dupa-amiezii de joi. In zona Romaniei frontul atmosferic rece este foarte bine evidentiat pe axa nord-est – sud-vest prin temperaturi mai scazute fata de media climatologica a perioadei la vest de aceasta axa si mai ridicate in partea estica a acesteia. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Vineri vremea va continua sa sa raceasca in aproape toata tara, insa se va ameliora usor ca aspect. Se vor mai semnala local averse slabe de ploaie in special in jumatatea estica a tarii si doar cu totul izolat in rest. Vantul se va mentine foarte activ in nordul teritoriului, unde va ajunge la rafala pana la 50-60 de km/h in camp deschis, in timp ce in rest acesta va slabi treptat in intensitate fata de ziua de joi. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 6 si 11 grade in Transilvania si Maramures, 9-14 grade in Banat si Crisana, 14-19 grade in Oltenia si 9-14 grade in Muntenia, Dobrogea si Moldova. Dimineata vor exista conditii pentru formarea brumei mai ales in depresiunile din estul Transilvaniei, unde minimele vor cobori pana la valori de -3…-1 grad Celsius.

In week-end, pe fondul consolidarii anticiclonului azoric, vremea va intra intr-un proces de incalzire treptata in toate regiunile tarii. Astfel, daca sambata maximele nu vor depasi 20-21 de grade (cu cele mai ridicate temperaturi asteptate in Oltenia), duminica acestea vor urca pana spre 23 de grade Celsius in vestul teritoriului. In mod obisnuit, cele mai scazute temperaturi in cursul pranzului se vor inregistra in estul Transilvaniei, unde acestea nu vor depasi 15 grade Celsius atat sambata cat si pe parcursul zilei de duminica.
In cursul diminetii de sambata mai este posibila inregistrarea de temperaturi situate usor sub pragul de inghet in depresiunile din estul Transilvaniei, iar tot dimineata (atat sambata cat si duminica) se va putea forma ceata local pe vai si in depresiuni, ceata care se va disipa insa rapid odata cu aparitia primelor raze ale Soarelui.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.