Prognoza Vremea.ro pentru weekend-ul 16 – 17 ianuarie

În următoarele zile în țara noastră se va desfășura prima pătrundere de aer rece siberian din ultimii 3 ani, ultimul eveniment de acest gen având loc la final de februarie 2018.

Avansul masei de aer rece va fi unul mai neobișnuit, în primă instanță acesta migrând dinspre Rusia europeană către zona Scandinaviei, pentru ca mai apoi să coboare spre România.

Astfel, deși de regulă aerul rece de sorginte siberiană vine însoțit de un cer senin, în acest caz trecerea sa peste Marea Baltică va aduce cu sine inclusiv umiditate și nebulozitate ridicată, în mare parte din țară fiind așteptate și ninsori, în general slabe cantitativ.

Ca urmare a nebulozității ridicate, deși temperaturile în altitudine vor fi extrem de scăzute, în zonele mai joase nu se va resimți pe deplin frigul, din cauza lipsei inversiunilor termice.

Primește următoarea prognoză pe email

Sambata vremea se va raci accentuat comparativ cu ziua de vineri, mai ales in sudul tarii. Pe spatii relativ extinse la munte va ninge si se va depune un strat de zapada de pana la 10 centimetri, in timp ce in zonele joase ninsorile se vor semnala doar local, iar izolat in sudul Transilvaniei, nordul Munteniei si in sudul litoralului se va depune un strat de zapada de pana la 3-5 centimetri.

Vantul va sufla tare pe litoral (mai ales in a doua parte a zilei, cand va fi un mic viscol), moderat la munte si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre -8 si -3 grade Celsius in Transilvania si Maramures, -6…-1 grad in Banat si Crisana, -2…3 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in Podisul Strehaiei, in judetul Gorj) si -7…-2 grade in Moldova.

Abaterile termice estimate a se inregistra in dupa-amiaza zilei de duminica. Vremea va fi deosebit de rece in toata tara, cele mai importante abateri negative (pana la 8-10 grade Celsius) urmand sa se inregistreze la munte. Sursa: tropicaltidbits.com, model GFS.

Duminica temperaturile vor continua sa scada usor, vremea urmand sa devina deosebit de rece pentru aceasta perioada in toata tara.

In depresiunile din estul Transilvaniei va fi ger inclusiv pe timpul zilei, iar pe teritoriul intregii tari va fi prima zi dupa mai multi ani in care in toate regiunile temperaturile maxime vor fi negative.

Local se vor mai semnala unele ninsori slabe (cu precadere in Banat, Crisana, Oltenia si in sudul litoralului) si se va depune un strat subtire de zapada cuprins intre 1 si 3 centimetri.

Vantul va sufla moderat spre tare pe litoral (indeosebi in prima parte a zilei), moderat in sudul Banatului si in Crisana si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte regiuni.

Maximele termice vor urca la pranz pana spre -10…-5 grade in Transilvania si Maramures, -7…-2 grade in Banat, Crisana si Oltenia si -9…-4 grade Celsius in Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate in zona Bucovinei.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.