Salvându-te pe furtună: Cum să te ferești de trăsnet

În fiecare an, mii de oameni din lumea asta mor într-un mod aproape incredibil – sunt loviți de fulger. Lăsând la o parte riscul de a muri din această cauză, care, statistic vorbind, e destul de mic, sunt șanse mult mai mari să fii lovit și să rămâi cu efecte foarte serioase sau, în cel mai bun caz, cu o experiență foarte neplăcută.

De aceea, e foarte bine să știi ce e de făcut atunci când ești în pericol iminent de a fi lovit de fulger, adică atunci când ești în câmp deschis pe furtună cu descărcări electrice, deși există și un risc mic de a fi lovit chiar în interiorul unei clădiri, dacă există o ușă sau un geam deschis.

Iată câteva sfaturi foarte utile, care îți pot chiar salva viața:

1. Observa si informeaza-te

Cel mai bun tratament e preventia, se spune in medicina. Acelasi lucru e valabil si cand nu vrei sa fii luat prin surprindere de evenimentele naturale. Asa ca ai face bine sa te uiti la prognoza vremii – daca se anunta furtuni si descarcari electrice, poate ar fi bine sa nu iesi in camp deschis. De mentionat ca ai face bine sa studiezi vremea dintr-o anumita zona, nu din toata tara, vorbim aici de zona in care esti. De asemenea, iti recomandam sa urmărești cand ANM emite avertizari meteo de tip nowcasting.

Daca nu poti face asta, bazeaza-te pe propria intuitie. Daca sunt nori seriosi, pare ca va ploua si aerul este umed, poate ai face mai bine sa nu iesi afara. Daca totusi trebuie sa o faci neaparat sau esti deja iesit, incearca sa urmezi sfaturile de mai jos.

2. Fereste-te de conductorii de electricitate!

Electricitatea din trasnet poate ajunge cel mai simplu la tine astfel: prin ceva ce o conduce. Astfel, daca te tii sau tii in mana ceva de metal, iti cresti substantial sansele de a fi lovit. Pur si simplu, curentul va fi condus prin acest obiect si apoi prin tine. Asta e valabil si daca ai un rucsac ce are un cadru de metal, un lucru la care poate nu te-ai gandit.

De asemenea, nu e bine sa atingi echipamente electrice in timpul furtunii – riscul este acelasi.

In fine, trebuie sa mai tii cont de ceva – apa este de asemenea un foarte bun conductor si electricitatea din trasnet poate ajunge la tine cat ai clipi. Asadar, ai grija sa nu stai in apa sau sa nu ai apa care sa ajunga la tine. Nu e nevoie sa te loveasca trasnetul direct ca sa simti electricitatea. Tot in acest scop, sa ai incaltaminte de cauciuc poate fi de asemenea de ajutor, intrucat cauciucul e un foarte bun izolant de curent.

3. Pozitioneaza-te bine!

Daca esti in spatiu liber, tine minte asta: spre deosebire de toate celelalte aspecte ale vietii, aici nu trebuie sa fi la inaltime, ba chiar din contra. Daca esti pe ceva inalt, coboara!
Daca esti cel mai inalt lucru din camp deschis, ai grija sa nu se mai intample asa ceva. Daca asta inseamna sa te ghemuiesti, fa-o fara ezitare, mai ales daca in jurul tau fulgera si trasneste ori pare ca asa ceva se va intampla.

Nu e deloc de lepadat nici sfatul asta: daca esti intr-un grup compact, departeaza-te de companionii tai, astfel reducand sansa de a se transfera electricitatea de la unul la altul.

In fine, dar daca trasnetul te-a lovit sau a lovit pe cineva de langa tine?

Nu sunt prea multe lucruri de facut. In primul rand, s-ar putea sa fie nevoie de manevre de resuscitare. Apoi, pe cat de repede posibil, trebuie ajuns la adapost si sa ceri ajutor. Pot aparea, desigur, arsuri si dureri foarte puternice, de aceea e bine sa ai la dispozitie sau sa faci rost de medicamente si alte lucruri auxiliare. Daca ai fost trasnit, nu inseamna ca esti condamnat la moarte. Nu uita insa – cel mai bine e sa eviti acest fenomen al naturii, pe cat posibil.



4 comentarii la „Salvându-te pe furtună: Cum să te ferești de trăsnet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.