Vreme mai caldă în weekend-ul 27 – 28 noiembrie

Finalul de saptamana va aduce o vreme calda pe intreg teritoriul tarii noastre, chiar deosebit de calda pentru aceasta perioada in sud-est, unde sunt asteptate valori maxime de temperatura de pana la 17-18 grade Celsius.

O depresiune situata in zona Golfului Genova va advecta pe partea sa anterioara un aer cald dinspre nordul Africii, frontul cald al acestei depresiuni urmand sa aduca si precipitatii sub forma de ploaie indeosebi in zonele vestice, nordice si centrale. Pe alocuri, mai ales in vestul Carpatilor Meridionali si in vestul Muntilor Apuseni se vor acumula cantitati mai importante de apa.

Cantitatile de apa estimate a se acumula pana in noaptea de duminica spre luni. In jumatatea vestica a teritoriului temporar va ploua pe spatii extinse, doar local in Dobrogea, in restul zonelor precipitatiile urmand sa se semnaleze numai in mod izolat.
In vestul Muntilor Apuseni si in vestul Carpatilor Meridionali izolat cantitatile de apa acumulate pe intreg parcursul intervalului vor ajunge pana spre 35-45 de mm.
Sursa: kachelmannwetter.com, model ICON-EU (DWD).

Sambata vremea va fi calda in toata tara, dar in general inchisa ca aspect. Pe spatii relativ extinse in Transilvania, Maramures, Crisana si Banat va ploua, local unele precipitatii sub forma de ploaie urmand sa cada si in Oltenia, iar izolat si in Muntenia, Dobrogea si Moldova.

Cantitatile de apa vor ajunge izolat pana la 20-25 de mm in vestul Muntilor Apuseni.

Vantul va sufla tare la munte (cu rafale de 90-110 km/h pe creste), moderat in sudul Moldovei si al Banatului si slab, cel mult slab pana la moderat in restul teritoriului.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 8 si 13 grade Celsius in Transilvania, Maramures si Crisana, 11-16 grade in Banat, 9-13 grade in Oltenia, 11-15 grade in Muntenia, 13-18 grade in Dobrogea (cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in sudul litoralului) si 10-15 grade in Moldova.

Duminica va ploua pe spatii extinse in jumatatea vestica a tarii, iar local in vestul Muntilor Apuseni si in vestul Carpatilor Meridionali se vor acumula cantitati de apa de pana la 20-30 de mm. La altitudini mai mari de 1800 de metri precipitatiile vor fi si sub forma de lapovita si ninsoare, in special in a doua parte a zilei.

Unele ploi locale isi vor faca aparitia in prima parte a zilei si in Dobrogea, insa aici acestea nu vor fi importante din punct de vedere cantitativ (se vor acumula pana la 8-10 mm pe litoral).

Vantul va sufla foarte tare in zona inalta de munte, cu rafale de pana la 120-140 de km/h, in timp ce in zonele joase acesta va fi in general slab pana la moderat, cel mult moderat in Dealurile de Vest.

Maximele termice vor urca la pranz pana spre 9-14 grade in Transilvania, Maramures si Crisana, 13-17 grade in Banat, 10-15 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea si 8-13 grade Celsius in Moldova, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in zona Obcinelor Bucovinei.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.