Cum va fi vremea în intervalul 22 – 25 noiembrie

In urmatoarele zile tara noastra va fi traversata de un front rece asociat unei vaste arii depresionare situata in nordul Rusiei europene, astfel incat temperaturile vor marca o scadere la nivelul intregului teritoriu. Racirea se va simti cel mai accentuat la munte si in regiunile sudice si sud-estice, unde in ultimele zile s-au inregistrat abateri termice pozitive importante. Totusi, dupa ziua de luni (care inca va fi deosebit de calda pentru aceasta data in sud si sud-est), temperaturile nu vor scadea sub media climatologica a perioadei (dar vor reveni la valori normale), regiunea sud-estica a continentului urmand sa fie afectata doar de extremitatea sudica a frontului rece, unde gradientele termice nu vor fi atat de ridicate.

Deopotriva, in prima parte a intervalului se vor semnala precipitatii in toate regiunile, insa acestea vor fi in general slabe cantitativ (doar izolat se vor acumula pana la 5-10 mm in nordul Moldovei si al Olteniei), deoarece frontul atmosferic va ajunge destul de saracit in umezeala in tara noastra, dupa traversarea partii continentale a nordului si centrului Europei.

In zonele joase vor fi doar ploi, in timp ce la munte la altitudini mai mari de 1300-1500 de metri va ninge (cu exceptia nordului Moldovei, unde limita inferioara a ninsorilor va cobori pana la altitudini de 800-1000 de metri).

Luni vremea va fi in general frumoasa in prima parte a zilei in majoritatea regiunilor, doar norii josi si ceata urmand sa fie prezenti local pe vai si in depresiuni. Spre seara primele benzi de precipitatii ale frontului atmosferic vor afecta local nordul Moldovei, al Crisanei si Maramuresul, precum si sudul Banatului si Oltenia, regiuni unde local va ploua slab.

Vantul va sufla moderat spre tare in Moldova si pe litoral si slab pana la moderat, cel mult moderat in restul teritoriului.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 4 si 9 grade Celsius in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in Campia Transilvaniei, unde izolat ceata va persista pana spre orele pranzului), 9-14 grade in Banat, Crisana, Oltenia si Muntenia, 12-17 grade in Dobrogea si 7-12 grade in Moldova.

Marti se vor semnala precipitatii sub forma de ploaie in toate zonele joase ale tarii, cu exceptia Crisanei, unde vor cadea ploi slabe numai cu totul izolat. La munte la altitudini de peste 1300-1500 de metri va ninge si se va depune un strat subtire de zapada, iar in nordul Moldovei ninsorile vor cobori pana la altitudini de 800-1000 de metri. Cu totul izolat in nordul Moldovei si al Olteniei se vor strange cantitati de apa de pana la 5-10 mm.

Stratul de zapada estimat a se depune pana in dimineata zilei de marti. Precipitatiile sub forma de ninsoare vor fi slabe din punct de vedere cantitativ la munte, cea mai “multa” zapada urmand sa se depuna in nordul Moldovei la altitudini de peste 1000-1200 de metri: pana la 3-5 centimetri. Sursa: kachelmannwetter.com, model ICON-EU (DWD).

Vantul va sufla tare pe litoral (cu rafale de pana la 60-70 de km/h), moderat in sudul Moldovei si in Crisana si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte regiuni.

Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 3 si 8 grade in Transilvania si Maramures, 5-10 grade in Banat si Crisana, 8-13 grade in Oltenia (cu cele mai ridicate valori asteptate in sud-vestul regiunii – zona Drobeta Turnu-Severin), 6-11 grade in Muntenia si Dobrogea si 4-9 grade Celsius in Moldova.

Miercuri in primele ore ale diminetii vor mai cadea unele ploi slabe local in Oltenia si izolat in Muntenia, in timp ce restul regiunilor vor scapa de precipitatii. Ca urmare a inseninarii cerului din cursul noptii si a proceselor radiative nocturne, pe vai si in depresiuni se va forma ceata, care va fi asociata izolat si cu depunere de chiciura. In zonele depresionare unde nu va fi ceata, minimele termice se vor apropia si chiar vor cobori usor sub pragului gerului (-12….-10 grade Celsius), indeosebi in zona Obcinelor Bucovinei.

Vantul va sufla moderat in sudul Banatului montan, slab pana la moderat la munte si mai mult slab in restul teritoriului.
Temperaturile maxime vor fi situate in general intre 2 si 7 grade in Transilvania si Maramures, 5-10 grade in Banat, Crisana si Oltenia si 3-8 grade Celsius in Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in sudul litoralului.

Joi vremea va fi in general frumoasa in toata tara, cu un cer variabil spre mai mult senin. Totusi, in prima parte a zilei local se va forma ceata in zonele joase de relief, ceata care izolat va persista si pana spre orele pranzului, iar in depresiunile intramontane aceasta va fi asociata inclusiv cu depuneri de chiciura. Din nou temperaturile minime vor cobori pana spre pragul gerului in depresiunile lipsite de ceata din Carpatii Orientali, dar izolat si in cele din Muntii Apuseni.

Vantul va sufla moderat spre tare in partea central-sudica a Moldovei si in zona Banatului montan (cu rafale de pana la 60-70 de km/h), moderat la munte si slab, cel mult slab pana la moderat in celelalte regiuni.

Maximele termice vor urca la pranz pana spre 3-8 grade Celsius in Transilvania si Maramures, 7-12 grade in Banat si Crisana (cu cele mai ridicate valori asteptate in zona Dealurilor de Vest), 5-9 grade in Oltenia, 7-12 grade in Muntenia si Dobrogea si 4-9 grade in Moldova.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.