Vremea în luna decembrie 2021

Luna decembrie este în mod uzual considerată a fi o luna de iarna veritabilă la nivelul României, perioada Sărbătorilor fiind asociată cu ger, zăpadă și povesti la gura sobei.

Totuși, realitatea ultimilor ani (și nu numai) demonstrează faptul ca luna decembrie reprezinta mai degraba o luna de tranzitie, cel puțin în prima sa jumatate, dinspre toamna către scurtul sezon de iarna adevărată care are loc pentru o perioada de cel mult o luna, o luna si jumatate (mai ales în ianuarie).

Cu toate ca înainte de anii ‘80, cand iernile erau mai severe în România, luna decembrie putea fi considerată o luna de iarna, din punct de vedere hibernal nici măcar atunci decembrie nu se ridica la nivelul lunilor februarie, luni care veneau însoțite de multa zapada și ger. Aceasta este realitatea climatica a poziției geografice a Romaniei, situata foarte aproape de braul tropical din Mediterana și nordul Africii. Astfel, asocierea iernii cu luna decembrie și cu perioada Sarbatorilor este mai degrabă o gaselnita de marketing, aceasta nefiind acoperita si de realitatea stiintifica.

Deși în ultimii ani luna decembrie a fost în general calduroasa (cu clasicele, deja, incalziri ale vremii – chiar în perioada Crăciunului), în memoria recentă au mai existat și luni decembrie de iarna veritabilă, precum decembrie 2001, care (cel puțin în zonele intracarpatice) a fost cea mai rece luna de iarnă din ultimii 20 de ani, mai rece chiar și decât ianuarie 2006 sau februarie 2012.

Analizand ultimele date ale modelelor numerice de prognoza pe termen lung, se poate remarca tendința unei luni decembrie 2021 de a fi destul de aproape de normalul termic multianual, raportat la perioada de referinta 1981-2010. In consecinta, mare parte din țară, inclusiv zonele joase, vor avea parte de ninsori și temperaturi scăzute, însă astfel de manifestari ale vremii au o probabilitate mai ridicata de aparitie în zonele centrale și nordice.

Abaterile termice estimate a se inregistra pe parcursul lunii decembrie. Desi vor exista variatii termice consistente de la o saptamana la alta, per ansamblu la nivel national luna decembrie este asteptata sa fie destul de apropiata de media climatologica multianuala, cu o mentiune pentru jumatatea sudica, unde exista sanse relativ ridicate ca decembrie sa fie o luna usor mai calda fata de media climatologica (și de asemenea, deficitara din punct de vedere pluviometric).
Cu toate acestea, chiar și în sud vor exista temporar conditii pentru caderea unor precipitatii mixte, mai ales în jurul mijlocului lunii, și indeosebi în cursul noptilor.
Sursa: NOAA, model CFSv2.

In randurile de mai jos vom detalia estimarile climatice pentru fiecare decada a lunii.

In prima decada a lunii decembrie vremea va fi mai rece în raport cu media climatologica în vestul, centrul și nordul tarii, unde vor exista și dimineti cu ger si temperaturi minime de pana la -15 grade Celsius, în timp ce maximele vor fi incadrate în general intre -5 si 5 grade.

In sud și sud-est vremea va fi apropiata de normalul termic, aici maximele urmand sa se situeze în general intre 0 și 10 grade Celsius, cu valori usor mai ridicate asteptate doar pe litoral.

Precipitatiile vor cadea din abundenta in Transilvania, Maramures, nordul Moldovei, Crisana, sudul Banatului și nordul Olteniei, la altitudini mai mari de 500-800 de metri urmand sa predomine ninsorile. In sud și sud-est cantitatile de apa vor fi deficitare, aici seceta urmand sa se accentueze (mai ales în Moldova, unde sunt cele mai mari probleme din acest punct de vedere în momentul de fata).

La munte vor fi doar ninsori și se va depune un strat consistent de zapada, un fapt mai rar intalnit in prima decada a lunii decembrie în ultimii ani. La altitudini de peste 1200-1500 de metri în vestul Muntilor Apuseni și în muntii vulcanici din Maramures se va depune un strat de zapada în medie de 30-50 de centimetri.

A doua decada a lunii decembrie va continua tendinta sinoptica a primei decade, respectiv o circulatie cvasi-zonala a circulatiei aerului, insa cu o “amprenta” nord-vestica, dinspre zona Scandinaviei. In acest mod, regiunile intracarpatice vor avea parte de precipitatii excedentare – predominant ninsori la altitudini de peste 800-1000 de metri, unde stratul de zapada ar putea ajunge pana la 60-80 de centimetri. In zonele mai joase din vest, centru și nord vor fi și ploi si lapovite, strat consistent de zapada fiind asteptat a se depune doar în zonele deluroase.

In regiunile extracarpatice precipitatiile vor fi ceva mai consistente fata de prima decada, insa predominant sub forma de ploaie.

Succesiunea rapida a fronturior atmosferice venite dinspre nord-vestul Europei nu va permite consolidarea unui regim anticiclonic, care sa permita o stabilizare a aerului și sa favorizeze gerul și temperaturile foarte scazute, în conditii de cer senin. Doar în depresiunile intramontane din nordul Moldovei vor fi valori minime de pana la -15 grade, în rest minimele urmand sa se incadreze în general intre -10 și 0 grade Celsius.

Temperaturile maxime vor trece usor de pragul inghetului local în regiunile intracarpatice, unde acestea se vor situa în general intre -3 și 8 grade, în timp ce in sud și sud-est maximele vor fi exclusiv pozitive și se vor incadra în general intre 2 și 10 grade Celsius.

A treia decada a lunii decembrie va fi ceva mai atipica fata de ultimii ani, respectiv mai rece, mai ales în jumatatea nordica a tarii.

Nu se asteapta precipitatii și ninsori consistente, insa un regim de blocaj anticiclonic de tip est-european va mentine cerul mai mult senin pe timpul noptilor, cand minimele vor cobori pana la -20 de grade Celsius în depresiunile intramontane, în timp ce maximele termice vor fi și ele destul de scazute, ca urmare a cetii de radiatie care va persista în multe zone joase inclusiv în cursul dupa-amiezelor.

Daca minimele termice vor fi cuprinse în general intre -13 și 0 grade Celsius la nivelul aproape intregii tari (cu exceptia depresiunilor intramontane, unde vor fi mai scazute), maximele vor avea un ecart mult mai accentuat, pornind de la -5 grade în zonele de vale și depresiune, unde ceata va acoperi cerul mai toata ziua, pana la 12-14 grade în zonele deluroase. Astfel, desi la nivelul intregii tari (în medie) a treia decada va fi apropiata din punct de vedere termic fata de normalul climatologic, vor exista diferente termice semnificative în functie de tipurile de relief (mai frig în zonele joase, unde se vor produce inversiuni termice, și mai cald la deal și la munte, zone care se vor situa deasupra stratului de inversiune).

Vremea în iarna 2021 – 2022! – vezi prognoza pentru toate lunile de iarnă



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.