Vremea în intervalul 14 – 18 noiembrie

Urmatoarele zile vor aduce o racire progresiva a vremii, impreuna cu precipitatii mixte pe arii extinse mai ales in jumatatea estica a Romaniei. Cauza pentru aceasta schimbare o va constitui destabilizarea nucleului anticiclonal prezent in ultimele saptamani in estul Europei, respectiv deplasarea sa catre vest, pe partea estica urmand sa fie advectat un aer rece de origine polar-continentala. Precipitatiile isi vor face aparitia ca urmare a strecurarii unui mic nucleu depresionar venit dinspre nord-vestul Europei intre doua zone de presiune ridicata, pe un culoar „liber” via Europa Centrala. In cursul weekend-ului vremea va deveni usor mai rece decat in mod obisnuit pentru aceasta perioada, iar temperaturile minime in depresiuni pot cobori pana spre -15 grade Celsius, insa precipitatiile vor inceta aproape complet.

Miercuri, 14 noiembrie, vremea va fi in general inchisa in jumatatea estica a tarii, unde va ploua pe arii extinse pe aproape intreg parcursul zilei. Spre seara precipitatiile se vor transforma in lapovita si ninsoare la altitudini mai mari de 600-800 de metri, in timp ce la munte vor fi numai ninsori si se va depune un strat de zapada de pana la 10-15 centimetri. Cantitatile de apa vor fi relativ modeste, doar in zona Carpatilor de Curbura fiind asteptate acumulari de pana la 15-20 de mm. Vantul va sufla moderat in nord-vest si in sud-vest si mai mult slab in restul regiunilor. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 7 si 12 grade in Transilvania si Maramures, 12-17 grade in Banat si Crisana, 14-19 grade in Oltenia, 10-15 grade in Muntenia si Dobrogea si 6-11 grade in Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in partea sudica a regiunii.

Joi vremea se va raci usor in partea vestica a teritoriului. Pe arii extinse in Moldova, Transilvania, Dobrogea si Muntenia vor cadea precipitatii predominant sub forma de ploaie, iar la munte va ninge, conform prognozelor Vremea.ro. Cantitatile de apa vor fi reduse, doar in zonele montane si in sudul Munteniei urmand sa se acumuleze pana la 10 mm. La munte vor continua ninsorile si se va mai depune un strat subtire de zapada. Unele ploi slabe izolate vor ajunge si in vestul tarii, insa doar spre seara. Vantul va sufla moderat in nord-vestul extrem al tarii si pe litoral, in timp ce in restul teritoriului acesta va fi mai mult slab. Temperaturile maxime se vor situa in general intre 5 si 10 grade in Transilvania si Maramures, 10-15 grade in Banat, Crisana si Oltenia (cu cele mai ridicate valori asteptate in Lunca Dunarii), 8-13 grade in Muntenia si Dobrogea si 5-10 grade in Moldova.

Stratul de zapada estimat a se depune pana in noaptea de joi spre vineri. Ninsorile se vor limita in a-si face aparitia mai ales la munte, unde se vor depune pana la 15-20 de centimetri de zapada, insa unele precipitatii mixte trecatoare vor cadea si in depresiunile intramontane din estul Transilvaniei si din Moldova, mai ales in cursul noptilor. Sursa: kachelmannwetter.com, model ECMWF.

Vineri vor mai cadea unele ploi slabe izolate doar in nordul Moldovei, in sudul Banatului si al Olteniei si pe litoral. Vantul va sufla tare in est si in sud-est (cu rafale de pana la 60-70 de km/h pe litoral) si slab, cel mult slab pana la moderat in restul tarii. Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre 3 si 8 grade in Transilvania si Maramures (cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile din estul Transilvaniei), 8-13 grade in Banat, Crisana, Oltenia si Muntenia si 5-10 grade in Dobrogea si in Moldova.

Vremea în weekend

Sambata vremea va continua sa se raceasca usor peste tot, insa cerul va fi variabil spre mai mult senin in aproape toata tara, cu exceptia sud-estului, unde temporar vor persista unele innorari. Totusi, doar in estul Dobrogei vor mai exista conditii pentru producerea de ploi slabe trecatoare. Dimineata va fi geroasa in depresiunile din estul Transilvaniei, unde temperaturile minime vor cobori usor sub -10 grade Celsius. Vantul va sufla moderat in est si in sud-est si slab, cel mult slab pana la moderat in restul regiunilor. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 2-7 grade in Transilvania si Maramures, 6-11 grade in Banat, Crisana si Oltenia si 3-8 grade in Muntenia, Dobrogea si Moldova, cel mai cald urmand sa fie in sudul extrem al Munteniei.

Duminica in prima parte a zilei vremea va fi frumoasa in toata tara, desi temperaturile se vor situa usor sub mediile climatologice ale perioadei. Dupa orele pranzului local in nordul extrem al tarii un front atmosferic venit dinspre Marea Baltica va aduce unele precipitatii mixte slabe, in timp ce in sudul extrem in cursul noptii de duminica spre luni vor intra primele benzi de precipitatii asociate unui ciclon mediteranean in dezvoltare, insa forma acestora va fi preponderent lichida.

Desi in noaptea de duminica spre luni precipitatiile vor fi mai ales sub forma de ploaie si vor cadea doar in mod local in sudul extrem al tarii (si vor fi slabe cantitativ), in cursul zilei de luni acestea pot deveni mai abundente, cu transformare temporara si in lapovita si ninsoare; mai multe detalii despre vremea de lunea viitoare se vor regasi insa in urmatorul articol.

Dimineata zile de duminică va fi iarasi rece in depresiunile din estul Transilvaniei, pe fondul cerului mai mult senin din prima parte a zilei. Astfel, temperaturile minime se vor apropia de -15 grade in aceste zone. Vantul va sufla slab in aproape toata tara, cel mult slab pana la moderat in nordul extrem al Moldovei si pe litoral. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 5 si 10 grade Celsius la nivelul intregii tari, cu cele mai scazute valori asteptate a se inregistra in depresiunile din estul Transilvaniei si in nordul extrem al Moldovei, iar cele mai ridicate in Dealurile de Vest si pe litoral.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.