Vremea în luna februarie 2022

Ultimele materiale de prognoza disponibile sugerează faptul ca vremea în luna februarie 2022 va migra mai degrabă către o împrimăvărare timpurie, cu excepția primei treimi, când sunt așteptate și unele ninsori, mai cu seama în regiunile intracarpatice.

Abaterea cantitatilor de apa estimata pentru luna februarie 2022. In nordul Romaniei se vor inregistra precipitatii apropiate de media climatologica, in timp ce in sud si sud-vest acestea vor fi deficitare, in unele zone urmand sa nu se stranga nici macar 15-20 de mm pe parcursul intregii luni.
Sursa: NOAA, model CFSv2.

Daca de-a lungul timpului luna ianuarie este recunoscuta ca fiind cea mai rece a anului, luna februarie din punct de vedere statistic este cea mai bogata in ninsori, explicatia sinoptica rezidand in colajul maselor de aer reci care incep sa se retraga spre nord si umiditatea latenta prezenta in bazinul Marii Mediterane. Evenimente semnificative din acest punct de vedere au fost intervalele 2-4 februarie 1954 sau, mai recent, 13-14 februarie 2012, cand s-au inregistrat ninsori abundente in toata tara. Cu toate acestea, in functie de circulatia maselor de aer la macroscară, luna februarie poate sa fie si o luna cu adevarat de primavara, precum a fost cazul in 2000 sau 2007.

Primește următoarea prognoză pe email

Primele 10 zile din luna februarie vor fi marcate de o vreme normala termic in sudul si sud-estul Romaniei, in timp ce in vest, centru si nord temperaturile se vor situa usor sub media climatologica. In depresiunile intramontane minimele vor cobori izolat sub -20 de grade Celsius, in timp ce in restul teritoriului acestea vor fi incadrate in general intre -10 si 0 grade.

Maximele termice vor fi preponderent pozitive in sud, iar in Lunca Dunarii acestea se vor apropia chiar si de 8-10 grade, in timp ce in nordul tarii temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre -2 si 5 grade Celsius.

O serie de fronturi atmosferice venite dinspre nord-vestul Europei vor aduce ninsori pe spatii extinse in Transilvania, Maramures si nordul Moldovei si numai local in restul teritoriului. La munte ninsorile vor fi consistente si se va depune un strat de zapada de pana la jumatate de metru. In sudul tarii precipitatiile vor fi si sub forma de ploaie, aici urmand sa se depuna strat de zapada doar sporadic.

In a doua decada a lunii februarie 2022 se va consolida un regim anticiclonic, insa fara un potential advectiv polar, presiunea atmosferica urmand sa creasca incepand dinspre sud-vestul Europei. Precipitatiile vor fi slabe din punct de vedere cantitativ si isi vor face aparitia mai cu seama in nordul extrem al tarii (mai ales ploi, dar la altitudini de peste 1000 de metri si lapovite si ninsori). In urma presiunii atmosferice ridicate, in zonele joase nebulozitatea stratiforma poate persista inclusiv in cursul dupa-amiezelor, aceasta urmand sa fie asociata local inclusiv cu burnite sau fulguieli slabe.

Temperaturile se vor situa peste media climatologica in toata tara, insa cele mai ridicate abateri termice pozitive se vor inregistra in zonele de deal si de munte, care vor fi deasupra inversiunilor.

Ca urmare a nebulozitatii stratiforme, minimele nu vor cobori cu mult sub 0 grade pe nicaieri, in timp ce maximele se vor situa in general intre 2 si 12 grade Celsius la nivelul aproape intregii tarii, chiar usor mai ridicate in zonele deluroase.

In a treia decada a lunii februarie circulatia aerului la nivelul Europei va redeveni una zonala, cu depresiuni succesive prezente in nordul Oceanului Atlantic. Acestea vor advecta pe partea lor anterioara un aer tropical dinspre Marea Mediterana si nordul Africii inspre estul continentului, astfel incat in Romania vremea va fi cu mult mai calda fata de normalul climatologic.

Temperaturile maxime in sudul tarii vor urca pana spre 5-15 grade Celsius (dar chiar usor mai mult in Lunca Dunarii), in timp ce in nord acestea vor fi incadrate in general intre 3 si 11 grade. Minimele vor fi mai ales pozitive in sudul Romaniei, iar in nord vor cobori usor sub 0 grade, pana spre -5 grade in depresiunile intramontane.

Precipitatiile vor fi deficitare in Munteniа si Moldova, in timp ce in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana acestea se vor incadra in limitele climatologice, insa vor fi mai ales sub forma de ploaie, ninsorile urmand sa se semnaleze doar la altitudini mai mari de 1500 de metri.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.